Banner Before Header

Tutkimus: tietynlainen flunssa voi antaa lievän suojan korona­tartuntaa vastaan

Uuden tutkimuksen mukaan sairastettu flunssa voi antaa lievän suojan koronatartunnalta. Asiantuntijoiden mukaan suoja itsessään ei ole merkittävä, eikä sitä voi verrata rokotteiden antamaan suojaan, mutta tutkimus antaa kiinnostavaa uutta tietoa viruksen käyttäytymisestä.

Covid-19-tautia aiheuttava virus on kuuluu koronavirusten kategoriaan. Kun koronapandemia alkoi kaksi vuotta sitten, puhuttiin uudesta koronaviruksesta. Tavallisempi koronavirus aiheuttaa usein tavallista nuhakuumetta eli flunssaa.

Tutkijat tahtoivat avata erilaisten koronavirusten välistä suhdetta.

Olisi vakava virhe ajatella, että kaikki äskettäin vilustuneet ovat suojassa covid-19-tautia vastaan.

Nature Communications -tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa tutkijat tarkkailivat 52:tä rokottamatonta ihmistä, jotka asuivat koronavirustartunnan saaneen ihmisen kanssa. 28 päivän tarkkailujakson aikana ihmisistä puolet sairastui koronavirustautiin ja puolet ei.

Kolmanneksella terveinä pysyneistä ihmisistä oli kehossaan paljon tiettyjä immuniteettijärjestelmässä tärkeitä T-imusoluja, jotka saattoivat olla osasyy siihen, etteivät he saaneet covid-19-tartuntaa.

Sairastetun flunssan jälkeen kehoon jää tietynlainen immuniteettivaste. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että kyseisiä T-imusoluja oli terveinä pysyneiden kehossa siksi, että he olivat saaneet vastikään koronaviruksen aiheuttaman flunssan.

– Näitä tietoja ei tule ylitulkita. Vaikuttaisi epätodennäköiseltä, että jokainen, joka on kuollut (covid-19-tautiin) tai saanut vakavamman infektion, ei ole koskaan sairastanut koronaviruksen aiheuttamaa flunssaa, tutkimusta johtanut Simon Clarke sanoi BBC:lle.

– Ja olisi vakava virhe ajatella, että kaikki äskettäin vilustuneet ovat suojassa covid-19-tautia vastaan, sillä koronavirukset aiheuttavat vain 10–15 prosenttia vilustumisista.

Tutkimusta johtaneen Clarken mukaan immuniteettijärjestelmän toimintaa valottava tutkimus voi auttaa uusien rokotteiden kehittämisessä.

Source Link is.fi