Banner Before Header

Työeläkkeiden iso korotus herätti – hakemukset tuplaantuivat

Työeläkevakuutusyhtiö Varma sai syyskuussa yli 400 osittaisen vanhuuseläkkeen hakemusta, mikä on 93 prosenttia enemmän edellisvuoden syyskuuhun verrattuna. Hakemusten määrä on ollut kasvussa jo alkuvuodesta, sillä tammi–syyskuussa Varmaan tuli 25 prosenttia enemmän hakemuksia kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Syynä on todennäköisesti vuoden vaihteessa tehtävä työeläkeindeksin huomattava korotus. Eläketurvakeskus on ennustanut työeläkkeisiin vuoden vaihteessa lähes 7 prosentin korotusta.

Jos eläkkeelle jäävä työntekijä haluaa hyötyä vuodenvaihteen indeksikorotuksesta, pitää eläkkeen alkaa tänä vuonna viimeistään joulukuun alussa. Joulukuussa alkavia eläkkeitä korotetaan tammikuussa 2023 työeläkeindeksillä, mutta tammikuussa alkavia eläkkeitä koskee vasta vuoden 2024 indeksimuutos.

Lue lisää: Tuoreet tiedot: Työeläkkeisiin tulee roima korotus – näin paljon eläkkeesi voi nousta

– Osittaista vanhuuseläkettä ei voi hakea takautuvasti. Jos eläkkeen haluaa alkavan tämän vuoden puolella, hakemus tulee toimittaa Varmaan viimeistään marraskuussa, kertoo eläkepalvelujohtaja Tarja Syvälä.

– Ennakoimme, että hakemusmäärä kasvaa varmasti vielä loka- ja marraskuussa.

Varman asiakaspalveluun on tullut tänä vuonna myös poikkeuksellisen palon työeläkeindeksiin liittyviä tiedusteluja.

Lue lisää: Poikkeuksellinen tilanne: eläkkeelle voi olla järkevää jäädä joulukuussa

– Asiakkailta tulee paljon kysymyksiä indekseihin liittyen, kun he pohtivat, milloin kannattaa jäädä eläkkeelle, Syvälä kertoo tiedotteessa.

Vuoden 2023 työeläkeindeksin julkistetaan virallisesti lokakuun lopussa. Se lasketaan tämän vuoden heinä–syyskuun kuluttajahintaindeksin ja ansiotasoindeksin keskiarvojen vuosimuutoksista.

Source Link is.fi