Työllisyys jo nyt koronaa edeltäneellä tasolla – hallituksen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta toteutumassa juuri ja juuri

Työttömyys alenee alimmilleen sitten vuoden 2008. Myös ennätykseen noussut pitkäaikaistyöttömyys sulaa.

Työllisyys on palautunut nopeasti koronakuopasta epidemiaa edeltäneelle tasolle. Työ- ja elinkeinoministeriö on tarkistanut ennustettaan positiivisempaan suuntaan. Sen tänään julkaiseman ennusteen mukaan työllisyys kasvaa kuluvana vuonna 55 000 työllisellä ja ensi vuonna 22 000:lla.

Hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite vuonna 2023 olisi aivan toteutumisensa hilkulla työvoimatutkimuksen vanhalla mittaustavalla. Ministeriö ennustaa, että uudella mittaustavalla se nousee 73,8 prosenttiin. Vanhalla työllisyysaste olisi noin prosenttiyksikön suurempi.

Työllisyysastetta lisää myös väestön vanheneminen, sillä työvoiman määrän kasvu on hiipumassa kuluvan vuoden 58 000 henkilöstä 2 000:een vuonna 2023.

Työttömyys laskee hitaammin kuin työllisyysaste kohenee. Työttömiä työnhakijoita on keskimäärin 300 000 vuonna 2021, 252 000 vuonna 2022 ja 231 000 vuonna 2023. Työttömyysaste laskee tämän vuoden 7,7 prosentista 6,7 prosenttiin vuonna 2023.

TE-hallinnon asiakasrekistereiden perusteella korona lisäsi työttömien työnhakijoiden määrää 102 000 henkilöllä. Tänä ja kahtena seuraavana vuonna työttömien työnhakijoiden määrä alenee niin, että ennustejakson loppuun mennessä heitä on 9 000 vähemmän kuin pandemiaa edeltävänä vuonna 2019.

Ennusteen mukaan on mahdollista, että vuonna 2023 saavutetaan vuoden 2008 eli finanssikriisin jälkeisen ajan matalin rekisterityöttömyyden taso, mikäli työttömien työnhakijoiden määrän kehitys jatkuu nyt nähdyn kaltaisena.

Kasvu osa- ja määräaikaisista

Työllisyyden nopea toipuminen on syntynyt pääasiassa osa-aikaista ja määräaikaisista työsuhteista. Niitä sekä yrittäjätyötä on nyt selvästi enemmän kuin vuoden 2019 syksyllä.

Kokoaikaisten vakituisten työsuhteiden määrä on sen sijaan jatkanut vähentymistä tänä vuonna. Tästä kertoo sekin, että työllisten tekemien työtuntien määrä on pysytellyt vuoden 2019 tason tuntumassa, vaikka työllisten lukumäärä kasvoi jo kesällä reippaasti yli sen tason.

Ministeriön ennusteessa ilmiötä selitetään pandemian aiheuttamalla epävarmuudella. Jos korona ei aiheuta takapakkia, osa- ja määräaikaiset työsuhteet muuttunevat vakituisiksi.

Pitkäaikaistyöttömyys taittuu ennätystasolta

Erityisen myönteisesti alenee nuorisotyöttömyys ja myös lomautettujen määrä palaa normaalilukemiin viimeistään ensi keväänä.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on noussut ennätyslukemiin. Jo yli 40 prosenttia kaikista rekisterityöttömistä on pitkäaikaistyöttömiä. Pitkäaikaistyöttömien määrä kääntyi laskuun jo kesällä nopeammin kuin oli aiemmin ennustettu. Laskun ennustetaan jatkuvan tasaisena.

– Ilahduttavinta on se, että nuorisotyöttömyys näyttäisi vähenevän vauhdikkaasti. Näin mahdollistuvat ne pitkät työurat, jotka helpottavat kestävyysvajettamme. Ja ennen muuta tämä on nuorten tulevaisuusoptimismin kulmakivi, sanoo alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Työvoiman saatavuus taas on palannut keskeiseksi työllisyyden kasvun rajoitteeksi. Odotan, että toukokuussa 2022 voimaan tuleva pohjoismainen työvoimapalvelumalli parantaa myös työvoiman kohdentumista avoimiin työpaikkoihin.