Ukraina houkuttelee nyt ”sota­turisteja” – kohteiden joukossa julmuuksien keskiöön joutunut Butsha

Ukraina pyrkii houkuttelemaan turisteja takaisin sodan runtelemiin kaupunkeihin järjestämällä ohjattuja ”sotaturismi”kierroksia.

Ukrainalainen verkkoalusta Visit Ukraine.Today on lanseerannut turistikierroksia Kiovan alueella sijaitseviin kaupunkeihin. Opastettuja turistikierroksia tehdään Butshaan, Irpiniin, Borodjankaan ja Hostomeliin, jotka joutuivat aiemmin sodan aikana venäläisjoukkojen tulituksen kohteeksi.

Butsha nousi keväällä isosti otsikoihin sen jälkeen, kun venäläisjoukkojen vetäytymisen jälkeen kaupungin raunioista ja joukkohaudasta paljastui valtava määrä kuolleita siviilejä. Myöhemmin katseet kääntyivät 23 kilometrin päässä sijaitsevaan Borodjankaan, jossa tuhojen arvioitiin olleen vieläkin pahemmat.

Turistikierrosten tarkoituksena on tarjota ”rohkeille ihmisille eri puolelta maapalloa” mahdollisuus nähdä kaupunkien tuhot omin silmin.

– Tämä on meidän tehtävämme Ukrainan matkailulähettiläinä. Välittää totuus maailmalle, auttaa ihmisiä näkemään, minkä hinnan maamme maksaa itsenäisyydestään, kertoo Visit Ukrainen toimitusjohtaja Anton Taranenko yhtiön verkkosivuilla.

Yhtiön mukaan kyseisiin kaupunkeihin matkustaminen on täysin turvallista, koska Ukraina miehitti ne takaisin keväällä ja esimerkiksi miinanraivaustyö kaupungeissa on saatu päätökseen.

Oppaan ja kuljetuksen lisäksi kierroksiin kuuluu myös vakuutus, joka kattaa riskit.

Suomen Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa edelleenkin poistumaan Ukrainasta välittömästi.

– Tämä on suositus ja matkailija tekee aina lopulta oman päätöksensä, kertoo konsuliasioiden yksikön päällikkö Outi Saarikoski Ulkoministeriöstä.

Ministeriön sivuilla varoitetaan tilanteen olevan vaarallinen ja arvaamaton koko maassa.

– Mikäli kaikesta huolimatta päätät matkustaa Ukrainaan, ota huomioon, että esimerkiksi vakuutukset eivät yleensä ole voimassa konfliktialueella, ja avun saaminen voi olla erittäin hankalaa, kerrotaan matkustustiedotteessa.

Source Link is.fi