Banner Before Header

Ukraina on Euroopan korruptoituneimpia maita – nyt ovi EU:n jäsenehdokkaaksi on raolla, eivätkä ukrainalaiset enää hyväksy oligarkkien valtaa

Ukrainan EU-haaveet voivat olla pian askeleen lähempänä toteutumista. EU-johtajien on määrä päättää tänään torstaina alkavassa huippukokouksessa, myönnetäänkö Ukrainalle virallinen jäsenehdokkaan asema.

Euroopan komissio suosittaa ehdokkuuden myöntämistä. Sen raportissa Ukraina saa kiitosta talouden keskittymisten purku-urakasta. Myös hyvin toimiva korruptiota tutkiva tuomioistuin on perustettu, huomioi komissio.

Mutta komission katsaus sisältää myös syntilistan. Sen mukaan Ukrainan on edelleen voimistettava korruption vastaista taistelua.

Mielenosoittajia Maidan-aukiolla Kiovassa.
Ukrainalaiset mielenosoittajat kannattelevat suurta EU:n lippua Kiovan Itsenäisyydenaukiolla 22. marraskuuta 2013.Sergey Dolzhenko / EPA

Maalta edellytetään myös oligarkkien vastaisen lain säätämistä. Sillä rajoitettaisiin näiden vaikutusvaltaa talouteen, politiikkaan ja julkiseen elämään.

Raha valuu yhä vääriin taskuihin

Ukrainan sijoitus 180 maan vuosittaisessa korruptioindeksissä ei ole mairitteleva. Se sijoittuu sijalle 122, lähelle esimerkiksi Filippiinejä ja Meksikoa. Ukrainaan hyökänneen Venäjän sijoitus korruptioasteikolla on vielä huonompi.

Korruption kitkemisestä tulee erittäin vaikea prosessi, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau toteaa Ylen haastattelussa.

Kuvakollaasissa Zelenskyi, Porosenko ja Janukowitch
Ukrainan nykyinen presidentti Volodymyr Zelenskyi (vas.) sekä entiset presidentit Petro Poroshenko ja Viktor Janukovytsh ovat kaikki olleet korruptionepäilyjen kohteena. AOP ja AFP

Nizhnikaun mukaan korruption perinne siirtyi Neuvostoliitosta itsenäisen Ukrainan valtiollisiin instituutioihin, joihin oligarkeilla on yhä vaikutusvaltaa.

Sankaripresidentin pimeä puoli

Arvostelulta ei säästy edes maan sodan ajan johtaja. Tutkijan mukaan presidentti Volodymyr Zelenskyi on keskittänyt valtaa itselleen yli mandaattinsa. Lisäksi Pandoran paperit -paljastus toi julki Zelenskyin yhteyksiä veroparatiisiyhtiöihin.

RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds katsoo, että Zelenskyin olisi osattava rajoittaa valtaansa:

Katunäkymä Kiovasta.
Ukrainan lippu ja Venäjän hyökkäyksen varalta asetettuja panssariesteitä Kiovan Maidan-aukiolla 13.6.2022. Oleg Petrasyuk / EPA

– Vahvan johtajan kaipuu on demokratian kehittämisen kannalta vaarallista, muistuttaa Torvalds Ylen puhelinhaastattelussa.

– Siksi Zelenskyiltä pitäisi odottaa viisasta politiikkaa, ja luopumista omasta gloriastaan kansalaisyhteiskunnan hyväksi.

Uudistukset ovat jääneet paperille

Nizhnikau sanoo, että Ukraina on jo tehnyt paljon merkittäviä uudistuksia – paperilla. Maasta löytyy esimerkiksi viisi erilaista korruptionvastaista virastoa.

– Ukraina menee askeleen eteenpäin säätämällä hyviä lakeja sekä perustamalla uusia korruptionvastaisia instituutioita. Sitten otetaan askel taaksepäin rapauttamalla näiden soveltamista käytännössä, Nizhnikau arvostelee.

 Charles Michel ja Volodymyr Zelenskyi
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel (vas.) on sanonut suosittavansa EU-johtajille ehdokasjäsenen aseman myöntämistä Ukrainalle. Michel tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Kiovassa huhtikuussa.Ukrainan presidentin kanslia

Korruptiota tarkkailevan Transparency Internationalin Ukrainan toimiston johtajan Andrii Borovykin mukaan Ukraina liikkuu oikeaan suuntaan, vaikkakin hitaasti. Transparency Internationalin listaamista 180 maasta vain 25 on saavuttanut merkittävää edistystä korruptionvastaisessa työssä viimeisten kymmenen vuoden aikana. Ukraina on yksi niistä.

– Ukraina on vain kymmenen pistettä jäljessä EU:n korruptoituneinta maata Bulgariaa, Borovyk huomauttaa.

Puolustussota yhdisti ukrainalaiset

Puolustautuminen Venäjän hyökkäystä vastaan on yhdistänyt ukrainalaisia. Valtavien vaikeuksien keskellä maan yhteiiskunta on osoittanut toimivuutensa. Torvalds katsoo, että sodan myötä Ukrainan kansalaisyhteiskunta on voimistunut.

Ihmiset pinoavat tiiliä talon raunioilla.
Sodan vaurioiden korjaus on alkanut Venäjän asevoimien vetäydyttyä Kiovan lähistöltä. Tuhoja Makarivin pikkukaupungissa 15.6.2022. Sergei Chuzavkov / AFP

– Sota vahvistaa kansakunnan kestävyyttä, ja voi edistää Ukrainan kehitystä kohden EU-kelpoisuutta, arvioi Torvalds.

Hänen mukaansa maan tie unionin jäsenyyteen voi silti kestää kymmenkunta vuotta.

Kansa haluaa länteen

Kyse ei Nizhnikaun mukaan ole vain siitä, mitä Ukraina voi tehdä. Myös EU:n tulisi tehdä selväksi, että Ukraina todella toivotetaan tervetulleeksi sitten, kun se on tehnyt vaadittavat uudistukset.

EU:n liput olivat vahvasti esillä Ukrainan Euromaidan-mielenosoituksissa vuonna 2014.
EU:n tähdillä koristeltuja Ukrainan lippuja esillä Maidan-mielenosoituksessa Kiovassa vuonna 2014. Velar Grant / AOP

Ukrainan kansalaiset haluavat olla osa EU:ta ja länttä, Nizhnikau sanoo.

– Tähän mennessä maan poliittinen ja taloudellinen eliitti on väittänyt hyvin tehokkaasti, etteivät uudistukset tuo Ukrainaa lähemmäs EU:ta.

Borovyk katsoo, että EU-jäsenyyden ehdot ovat kaikille samat – myös sotaa käyvälle maalle. Ukrainalaisille on tärkeintä se, että maa saa todellisen mahdollisuuden liittyä unioniin.

Taustalla rakennus, jossa valtava reikä. Etualalla Ukrainan lippu.
Venäjän ohjusiskun maaliskuussa tuhoama hallintorakennus Mykolajivin satamakaupungissa Etelä-Ukrainassa. Kuvattu 10.6.2022.
Genya Savilov / AFP

– Mikäli poliitikot eivät tee mitään EU-jäsenyyden eteen, heitä pidetään Venäjä-mielisinä. Ja tätä ukrainalaiset eivät hyväksy, Borovyk sanoo.

Jälleenrakennus on uusi avainsana

Borovykin mukaan sodanjälkeisestä jälleenrakentamisesta tulee kimmoke koko yhteiskunnan uudistamiselle.

Myös europarlamentaarikko Torvalds korostaa jälleenrakennuksen merkitystä. Hän arvioi, että avoimen sodan jälkeen Ukrainalla on edessään “jäätynyt konflikti”.

– Silloin EU:n on oltava täysin rinnoin mukana Ukrainan tukemisessa, sanoo Torvalds.

– Jälleenrakennuksen onnistumisen myötä nähdään, kuka perii maan kokonaisuutena.

Lue lisää:

Milloin Ukrainasta voi tulla EU:n jäsen, ja mitä Venäjä siihen sanoo? Lue viisi kysymystä ja vastausta

Saksan, Ranskan, Italian ja Romanian johtajat tukevat Ukrainan ottamista EU-jäsenkandidaatiksi – Ranska lupasi lisää aseapua

Eurooppa-kirje: Pääseekö Ukraina jäseneksi Euroopan unioniin ja milloin – siitä syntyi vääntö jo ennen kuin sota on päättynyt

Source Link yle.fi