Banner Before Header

Ukraina vapautti Lymanin venäläisjoukoista – asiantuntija: ”Märkä rätti Putinin kasvoille”

Ukraina on saavuttanut merkittävän sotilaallisen voiton Donetskin alueella sijaitsevassa Lymanin kaupungissa.

Aiemmin Venäjän hallinnassa ollut Lyman on nyt täysin vapaa venäläisjoukoista, ilmoitti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sunnuntaina puolenpäivän jälkeen.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti jo lauantaina vetäneensä joukkonsa pois kaupungista saartamisuhan takia.

Donetsk on yksi niistä neljästä alueesta, jotka Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti perjantaina laittomasti osaksi Venäjää.

Lue lisää: Tällainen oli Putinin puhe: uhosi lännelle ja huudatti yleisöään – ilta jatkui kansanjuhlalla

Ukrainan menestys Lymanissa on Venäjälle osoitus siitä, etteivät sen julistukset merkitse Ukrainalle yhtään mitään, arvioi sotatieteiden dosentti, Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

– Poliittisesti tämä on märkä rätti Putinin kasvoille perjantaisen puheen jälkeen, Käihkö toteaa.

– Eihän se hyvältä näytä, että Venäjä julistaa osaksi itseään alueita, jotka eivät ole sen hallussa ja se jatkuvasti menettää lisää osia näistä alueista.

Ennen Venäjän perääntymistä Ukraina arvioi Lymanissa olleen noin 5 000 – 5 500 venäläissotilasta.

Käihkön mukaan olisi ollut Ukrainalle mahtavaa, jos he olisivat saaneet motitettua venäläisjoukot. Kuitenkin jo joukkojen vetäytyminen kaupungista on Venäjälle merkittävä takaisku.

Ukrainan armeijan julkaisemalla videolla kerrotaan olevan ukrainalaissotilaita Lymanin kaupungin hallintorakennuksen edessä.

Lyman on iso asutuskeskus, jossa asui ennen sodan alkamista noin 20 000 ihmistä.

Lisäksi kyseessä on strategisesti tärkeä kaupunki. Se sijaitsee rautateiden ja maanteiden solmukohdassa ja on toiminut kuukausien ajan Venäjän logistiikka- ja kuljetuskeskuksena maan asevoimien alueen pohjoisosissa toimiville joukoille.

Lymanin takaisinvaltaus voi Käihkön mukaan mahdollistaa Ukrainalle etenemisen sekä Donetskin että Luhanskin suuntaan.

– Kun rintama siirtyy ja venäläiset menettävät puolustusasemiaan, ei sieltä välttämättä löydy enää seuraavaa helppoa puolustusasemaa.

Lymanin vieressä sijaitsee myös Donets-joki, mikä toimii hyvänä sillanpääasemana Ukrainalle.

– Joet toimivat ikään kuin luontaisina puolustusrintamina, koska niiden ylittäminen on vaikeaa. Tämä antaa Ukrainalle tilaisuuden jatkaa eteenpäin.

– Mahdollisuuksien ikkuna on nyt Ukrainalle auki ennen kuin venäläisjoukkoja alkaa tulla alueelle lisää.

Sota jatkuu useilla rintamilla ja Ukraina etenee Lymanin lisäksi jatkuvasti myös esimerkiksi Hersonin alueella, muistuttaa sotatieteiden dosentti, Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Käihkö viittaa Venäjällä julistettuun liikekannallepanoon, jonka avulla maa pyrkii paikkaamaan menetettyjä joukkojaan Ukrainassa.

– Vaikka liikekannallepanoa on väheksytty paljon, voi merkitä sitä, että Venäjä saa Ukrainaan sen verran joukkoja, että pystyy vähintäänkin pysäyttämään ukrainalaisjoukkojen etenemisen talviaikaan. Ja keväällä toteuttamaan mahdollisesti hyökkäyksiä.

Ukrainan menestys Lymanissa on saanut monet venäläiset kommentaattorit reagoimaan asiaan, kertoo Käihkö.

– Monet ymmärtävät Lymanin olevan tärkeä kaupunki Venäjän logistiikalle. Siinä mielessä on Venäjälle häpeällistä, että tämäkin kaupunki menetetään.

Myös Britannian tiedustelupalvelun sunnuntaisesta raportista selviää, että sotajohtoon kohdistunut kritiikki on voimistunut Venäjällä sen jälkeen, kun se veti joukkonsa pois kaupungista.

Raportissa arvioidaan kritiikin voimistuvan tulevaisuudessa entisestään, mikäli Ukraina jatkaa aiemmin menettämiensä alueiden valtaamista takaisin.

Johtoa kohtaan osoitettu kritiikki lisääntyi jo syyskuussa runsaasti sen myötä, kun Venäjä kärsi sodassa valtavia tappioita Harkovan alueella ja julisti liikekannallepanon.

Source Link is.fi