Banner Before Header

Ukrainalaiset ja venäläiset kertovat, millaista on yhteis­elo Joutsenon vastaanotto­keskuksessa

Lappeenranta

Joutsenon vastaanottokeskukseen Lappeenrannassa saapui lauantaina yhtäaikaisesti yli 100 uutta asiakasta. Vastaanottokeskuksen johtaja Antti Jäppisen mukaan lukumäärä oli täysin poikkeuksellinen.

– Se taisi olla spontaanisti keskukseen saapuvien päiväkohtainen ennätys. Suuria asiakasmääriä on tullut aikaisemminkin, mutta ne ovat olleet ennakoituja ja sovittuja siirtoja, Jäppinen kertoo.

Joutsenon vastaanottokeskus on Maahanmuuttoviraston alainen vastaanottokeskus lähellä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkoja. 500-paikkainen vastaanottokeskus on yksi Suomen suurimmista.

Lauantain lisäksi myös muut päivät tällä viikolla ovat olleet vastaanottokeskuksessa kiireisiä. Tällä hetkellä paikoista noin 350 on täytetty.

Joutsenon vastaanottokeskukseen Lappeenrannassa mahtuu suurimmillaan 500 ihmistä.

Vastaanottokeskuksen paikoista noin 350 on tällä hetkellä täytetty.

Jäppisen mukaan valtaosa vastaanottokeskukseen viime aikoina saapuneista pakolaisista on ukrainalaisia. Joukkoon mahtuu myös yksittäisiä venäläisiä.

Liikenne Suomen kaakkoisrajalla vilkastui sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti Venäjälle osittaisen liikekannallepanon.

Jäppisen mukaan venäläiset jättävät valtakunnallisesti nyt joitakin kymmeniä turvapaikkahakemuksia päivittäin. Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan lauantaina 1. lokakuuta tilapäistä suojelua haki 112 henkilöä ja turvapaikkaa 4 henkilöä.

– Osittaisen liikekannallepanon vaikutuksia venäläisten pakolaisten määrään Suomessa on spekuloitu. Prosentuaalisesti heidän määränsä on noussut, mutta määrällisesti lukemat ovat edelleen maltillisia.

Joutsenon vastaanottokeskukseen saapui lauantaina yhtäaikaisesti yli 100 uutta asiakasta.

Vastaanottokeskuksessa asuu samanaikaisesti venäläisiä ja ukrainalaisia pakolaisia.

Joutsenon vastaanottokeskuksessa elää tälläkin hetkellä samanaikaisesti sekä ukrainalaisia että venäläisiä pakolaisia.

Maahanmuuttovirasto kertoi sunnuntaina iltapäivällä, että vastaanottokeskusten majoitusratkaisuissa sekä muissa järjestelyissä on pyritty huomioimaan tilanteen sensitiivisyys.

Lue lisää: Venäläisten ja ukrainalaisten sijoittaminen samoihin vastaan­otto­keskuksiin kuohuttaa – Migri sanoo seuraavansa tilannetta

– Erityisiä haasteita eri väestöryhmien välillä ei tähän mennessä ole havaittu, mutta tilanne elää ja reagoimme muutoksiin nopeasti, Maahanmuuttovirasto kommentoi Twitterissä.

– Sijoitamme ukrainalaiset ja venäläiset hakijat laitosmallisissa keskuksissa jatkossa lähtökohtaisesti eri keskuksiin. Elävässä elämässä tilanteet ovat kuitenkin moninaisia.

Jäppisen mukaan Joutsenon vastaanottokeskuksessa ukrainalaisten ja venäläisten sijoittaminen samaan keskukseen ei ole aiheuttanut ongelmia.

– Se on täysin normaalia meillä, eikä Joutsenon vastaanottokeskuksessa ole ollut minkäänlaisia ongelmia tämän asian suhteen.

Jäppisen mukaan hänen tietoonsa ei ole kantautunut, että ukrainalaiset pakolaiset kokisivat olonsa epämukavaksi venäläisten pakolaisten seurassa vastaanottokeskuksessa.

– Molempien maiden kansalaiset, jotka täältä turvaa hakevat, ovat samaa mieltä tämän sodan järjettömyydestä.

Joutsenon vastaanottokeskuksessa ei ole johtaja Antti Jäppisen mukaan ollut toistaiseksi ongelmia ukrainalaisten ja venäläisten välillä.

Johtajan mukaan sekä ukrainalaiset että venäläiset ovat samoilla linjoilla sodan järjettömyydestä.

Samoilla linjoilla on myös perjantaina Joutsenon vastaanottokeskukseen saapunut ukrainalainen kaksikko. 28-vuotias mies saapui Suomeen Hersonin alueelta ja 23-vuotias mies Luhanskin alueelta. Kaksikko majoittuu samassa huoneessa ja on tutustunut vastaanottokeskuksessa.

– Totta kai olemme olleet tekemisissä myös venäläisten kanssa. Kaikki on hyvin, eikä täällä ole ollut minkäänlaisia konflikteja, nuorempi miehistä kertoo.

23-vuotias ukrainalainen on myös puoliksi venäläinen. Hän suunnittelee matkaavansa sukulaistensa luokse Israeliin. Vanhempi mies on pohtinut siirtyvänsä Alankomaihin.

Ukrainalaisasukkaan mukaan kaikki asukkaat ovat ”samassa veneessä” sodan vuoksi.

– Olemme samassa veneessä, 28-vuotias ukrainalainen toteaa ukrainalaisten ja venäläisten suhteista vastaanottokeskuksessa.

Ukrainalaisten ajatukset jakaa myös noin kuukausi sitten vastaanottokeskukseen saapunut 26-vuotias venäläismies. Mies vastustaa sotaa ja päätti paeta kotoaan Moskovasta.

Miehen mukaan ihmiset vastaanottokeskuksessa vaihtuvat nopeaan tahtiin. Mies kertoo, ettei hän ole tullut häiriköidyksi kansallisuutensa takia.

Joutsenossa asustavan venäläismiehen mukaan häntä ei ole häiriköity kansallisuutensa takia

– En pidä sitä huonona ideana, että ukrainalaiset ja venäläiset ovat sijoitettuna samaan paikkaan. Jotkut ovat kysyneet minulta ja vaimoltani, miksi olemme täällä, vaikka maassamme ei ole sotaa.

– Minulta on myös kysytty, mitä mieltä olen asioista. Meillä [venäläisillä ja ukrainalaisilla] on sama mentaliteetti.

Source Link is.fi