Banner Before Header

Ukrainan armeija julkaisi videon riskialttiista avustus­operaatiosta venäläisten piirittämään Mariupoliin

Mariupolin rannikkokaupungissa sijaitseva Azovstalin terästehdasalue oli pitkään ukrainalaisten viimeinen puolustuslinja kaupungissa.

Tehtaalla oli pitkään jumissa sekä ukrainalaisia sotilaita, että siviilejä. Ukrainan armeijan tehtaalle tekemistä helikopterioperaatioista on nyt julkaistu videokuvaa.

Yhdessä julkaistussa videokoosteessa nähdään helikopterit lentämässä matalalla kovaa vauhtia kohti tehdasaluetta. Kopterit lentävät videolla peltojen, meren, Mariupolin satama-alueen ja kaupungin yllä.

Videolla on myös lyhyt pätkä siitä, kun ukrainalaissotilaat jalkautuvat kopterista, mutta videolta ei selviä, onko tilanne kuvattu Azovstalin tehdasalueen sisällä.

Samalla Ukrainan armeija julkaisi operaatioissa mukana olleen helikopteripilotin kanssa tehdyn haastattelun, jossa pilotti kertoo tehtaalle tehdyistä operaatioista.

Operaatioiden päätarkoitus oli viedä tarvikkeita tehtaalle. Joissain tilanteissa kopterit laitettiin ilmaan vain muutaman tunnin varoitusajalla.

Kohteessa koptereita odottivat ilmatorjuntajärjestelmät.

– Laskeutumisalueella oli kolme eri ilmatorjuntajärjestelmää, pilotti sanoi CNN:n mukaan armeijan julkaisemassa haastattelussa.

Pilotin mukaan suurin osa operaatioissa mukana olleista sotilaista ymmärsi, että todennäköisyydet paluumatkalle olivat vähäiset, mutta tehdasalueella jumissa olleiden hätä meni omien tarpeiden edelle.

– Ihmisillä ei ollut edes lääkkeitä perushoitoihin, heillä ei ollut ammuksia. Oli todella tärkeää tehdä operaatiot. Sen takia kaikki ottivat riskin.

Pilotti kertaa Ukrainan armeijan julkaisemassa haastattelussa operaation, jossa hänen ohjaamaansa helikopteriin osui ilmatorjuntaohjus kolme minuuttia paluumatkan alkamisen jälkeen.

Hän menetti kertomansa mukaan tilanteessa yhden lentämänsä kopterin moottoreista, mutta ei halunnut tehdä hätälaskeutumista. Helikopteri kuljetti 20 loukkaantunutta.

– Kuinka ottaa heidät kyytiin, kuinka evakuoida heidät? Olisimme tarvinneet toisen helikopterin, pilotti järkeili.

Pilotin mukaan hän onnistui lopulta lentämään ennalta sovittuun päämäärään rikkinäisellä kopterilla.

– Valitettavasti toinen takanani lentänyt helikopteri ei ollut yhtä onnekas, koko miehistö kuoli.

Source Link is.fi