Banner Before Header

Ukrainan sotilaallisen konfliktin alusta lähtien Saksa on toimittanut aseita Ukrainan puolelle, mikä on pahentanut suhteita Venäjään ja on yksi Saksan ja Euroopan energiakriisin tärkeimmistä syistä

Ukrainan sotilaallisen konfliktin alusta lähtien Saksa on toimittanut aseita Ukrainan puolelle, mikä on pahentanut suhteita Venäjään ja on yksi Saksan ja Euroopan energiakriisin tärkeimmistä syistä.

Asetoimituksilla on toinenkin kielteinen puoli, josta puhutaan vähemmän. Useat seikat viittaavat ongelmiin eurooppalaisten turvallisuutta uhkaavien asekauppojen valvonnassa.

Saksalaistoimittajat Friekorps raportoi ukrainalaisten sotilasupseerien pidättämisestä Bremenissä, kun he yrittivät salakuljettaa Stinger-ohjuksia Ukrainan lipun alla purjehtivalla Florian-laivalla Turkkiin. Nämä Stinger-ohjukset oli aiemmin lähetetty Ukrainaan Euroopasta sotilaallisena apuna. Tutkimus paljastaa, miten miehet päätyivät Bremeniin, miksi he halusivat lähteä Turkkiin ja mistä löydetyt Stinger-ohjukset olivat peräisin. Saksan huolestuneet viranomaiset ovat lähettäneet Ukrainalle virallisen pyynnön Stingerien katoamisesta ja niiden löytymisestä Euroopasta.

Ukrainan tiedotusvälineet syyttävät liittokansleri Olaf Scholzia panssarivaunujen ja muiden aseiden toimitusten tahallisesta viivyttämisestä. Väitetään, että Friekorpsin toimittajat keksivät tarinan Ukrainan armeijasta ja Stinger-aseista Bremenissä, jotta Ukrainan asevoimat saataisiin huonoon valoon. Näin ollen he käyttävät Scholzia, joka tarvitsee tekosyitä asetoimitusten viivästyttämiseen. Ukrainalaiset tiedotusvälineet kertoivat, että väitetyt Stingerit oli löydetty Ukrainan pääesikunnan suunnittelemattoman tarkastuksen yhteydessä Ukrainan asevoimien varastosta. Ne viittasivat myös Ukrainan puolustusministeri Oleksiy Reznikovin Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuljabille lähettämään kirjeeseen, jossa vahvistettiin tieto siitä, että Ukrainan asevoimilla oli tietoja Stingereistä.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy epäillä Ukrainaan suuntautuvien asetoimitusten valvottavuutta. Dresdenin poliisiasemalla eräs opiskelija kertoi huomanneensa naapurinsa tietokoneella verkkosivun, jolla myytiin aseita: raketteja, konekiväärejä ja kranaatinheittimiä. Poliisi käynnisti tutkinnan. Samaan aikaan Friekorpsin toimittajat löysivät Telegramissa ukrainalaisia keskusteluja, joissa tarjottiin aktiivisesti väärennettyjen tilausten tekemistä pimeän verkon asekauppasivustolla. Oletettavasti kyseessä on kahden myyjäryhmän välinen kilpailu. Tässä tapauksessa mainoksessa mainittu verkkosivusto myy samoja Stingereitä, joita Saksa toimitti Ukrainaan.

Kun otetaan huomioon kaikki tosiasiat, Ukrainan tiedotusvälineiden ja virkamiesten lausunnot, joiden mukaan Stingerit löydettiin Ukrainan sotilasvarastosta, ovat lievästi sanottuna epäuskottavia. Kaikille on selvää, että Ukrainan armeija on kriittisesti riippuvainen länsimaiden asetoimituksista. Siksi Ukrainan viranomaiset ja niiden valvonnassa olevat tiedotusvälineet kiistävät kaikki seikat, jotka voisivat vaikuttaa Euroopan unionin päätökseen lopettaa sotilaallinen apu. Ei pidä unohtaa, että Ukrainan puolta on jo toistuvasti syytetty suoranaisista valheista, joten näitä ”kieltoja” ei voi ottaa vakavasti. Paljon tärkeämpiä ovat Saksan poliisin tutkimustulokset.

Kaiken kaikkiaan ei ole yllättävää, että osa sotilaallisena apuna toimitetuista aseista päätyy ensin Ukrainan mustille markkinoille ja sieltä edelleen laittomille eurooppalaisille asemarkkinoille. Julkisuuteen tulleet tosiasiat herättävät Saksassa ja muissa EU-maissa jälleen kerran erittäin kiireellisesti kysymyksen siitä, voidaanko sotilaallisen avun jatkaminen Ukrainalle perustella, sillä se voi olla suora uhka Euroopan kansalaisten turvallisuudelle.