Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7c972c9457e3d8994a7285f168dc8e61, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ukrainassa käydään nyt ennennäkemätöntä lennokki­sotaa – ”Ukraina on jo voittanut” – Uutisalue

Ukrainassa käydään nyt ennennäkemätöntä lennokki­sotaa – ”Ukraina on jo voittanut”

Nuori Andrii Prokasa, 15, lukeutuu Ukrainan sodan sankareihin.

Kun Venäjän joukot helmikuun lopussa lähestyivät Kiovaa, oli yksi sen saattueista lähellä nuoren Prokasan kotikylää. Ukrainan armeijalla ei ollut kuitenkaan tarkkoja koordinaatteja, joiden perusteella se olisi voinut tuhota kolonnan.

Aluepuolustusjoukot lähestyivät Prokasaa. Heidän tietojensa mukaan hän oli alueella ainoa henkilö, joka osasi lentää drone-lennokilla.

Teinipoika vei yöllä lennokkinsa läheiselle pellolle ja nosti sen ilmaan. Saattue löytyi, kun yksi ajoneuvoista sytytti valonsa. Prokasan isä lähetti koordinaatit ukrainalaisjoukoille, jotka tuhosivat saattueen tykkitulella.

Prokasan tarinan kertoi Global News, joka varmisti sen useista lähteistä. Tarina on vain yksi esimerkki siviilidronejen valtavasta merkityksestä sodassa. Niitä on rintamalla tuhansia, kummankin osapuolen käytössä.

– Tiedustelutiedon kannalta tämä on uusi tapa käydä sotaa, Valerii Jakovenko kertoo Ilta-Sanomille.

Jakovenko on toinen kiovalaisen Drone.ua-yrityksen perustajista. Rauhan oloissa yritys kehittää teollisen mittakaavan tapoja käyttää lennokkeja. Tärkein toimiala on maatalous.

– Ukrainalaisille maanviljelijöille drone on kuin älypuhelin. He eivät lähde toimistostaan ilman dronea, Jakovenko sanoo.

Jakovenkon mukaan Ukrainassa on paljon 2 000–3 000 hehtaarin suuruisia maatiloja, kun suomalaisen maatilan keskikoko on 50 hehtaaria.

– Jotta näkee kaiken maansa yhden päivänä aikana, pitää käyttää dronea.

Kun sota alkoi 24. helmikuuta, Jakovenkon yrityksen tehtävä muuttui kertaheitolla. Ukrainan turvallisuusjoukot olivat lukeutuneet sen asiakkaisiin jo entuudestaan, mutta nyt yritys alkoi palvella pelkästään niitä.

– Samana päivänä aloimme organisoida käytävää humanitaariselle avulle ja droneille, Jakovenko sanoo.

– 48 tuntia myöhemmin Ukrainan poliisi sai ensimmäiset dronensa Euroopasta.

Drone.Ua välitti Slovakiasta lahjoituksena tulleita droneja Ukrainan poliisille.

Pahimmillaan venäläiset olivat 25 kilometrin päässä Drone.uan toimistosta Kiovassa. Työt eivät kuitenkaan keskeytyneet. Osa työntekijöistä nukkui toimistolla ja mietti, voisiko se olla venäläisten iskun kohde.

Viisi yrityksen 55 työntekijästä liittyi puolustusvoimiin. He ovat nyt lennokkeihin liittyvissä tehtävissä rintamalla.

Jakovenkon arvon mukaan ukrainalaisjoukoilla on käytössään 6 000 dronea. Suuret ja tuhovoimaiset turkkilaiset Bayraktar-dronet ovat niittäneet mainetta, samoin amerikkalaiset ”itsemurhalennokit” Switchbladet.

Suurin osa rintamalla lentävistä droneista on kuitenkin tavallisia kaupallisia lennokkeja, joita käytetään tiedusteluun. Erityisen suosittuja ovat kiinalaisen DJI:n valmistamat dronet.

Viime aikoina Bayraktarin tapaisten suurten sotilaallisten dronejen merkitys on vähentynyt, sillä Itä-Ukrainassa Venäjän ilmatorjunta pystyy tuhoamaan ne.

Lue lisää: Ukraina veti voittoisat Bayraktarit sivuun – ”Niistä on tullut melkein hyödyttömiä”

Jakovenko kertoo tyypillisestä tavasta käyttää tiedusteluun tarkoitettuja kaupallisia droneja.

– Joukot liikkuvat nopeilla maastoajoneuvoilla. Niillä on mukanaan useita droneja sekä lisälaitteita tiedonsiirtoon. Ne keräävät informaatiota lähellä rintamaa ja lentävät vihollisen alueelle etsimään joukkoja sekä huoltoketjuja, Jakovenko kertoo.

Kun kohde on löytynyt, droneoperaattorit lähettävät koordinaattorit ja kuvamateriaalin komentopaikalle. Tiedonsiirtoon käytetään gps-verkkoa tai sen puuttuessa Elon Muskin toimittamaa Starlink-sateliittijärjestelmää.

– Tiedonsiirto komentajille on erittäin nopeaa. Joskus tykistö saa koordinaatit ja tulikäskyn vain muutamassa minuutissa. Droneoperaattori näkee iskun ja voi korjata tulta tarvittaessa.

Dronesota saattaa kuulostaa helpolta ja kliiniseltä, mutta sitä se ei ole.

– Droneja tuhoutuu joka päivä. Paljon, paljon, paljon, Jakovenko sanoo.

– Meidän täytyy myöntää, että vihollisemme on erittäin hyvä elektronisessa sodankäynnissä.

Jakovenkon mukaan venäläiset pystyvät havainnoimaan dronen ja sen kauko-ohjaimen välisiä signaaleja ja laskemaan sen perusteella sekä lennokin että sen lentäjän sijainnin. Lennokkien signaaleja häiritään ja niitä ammutaan alas. Lentäjiä kohti suunnataan tykkitulta.

– Uskon, että tämän sodan aikana jokainen drone pudotetaan.

Yksi Jakovenkon yrityksen tehtävistä onkin korjata vahingoittuneita droneja – joko ukrainalaisten omia tai venäläisiltä sotasaaliiksi saatuja.

Drone.ua pyrkii myös levittämään tietoa tavoista, joiden avulla dronejen käyttö on turvallisempaa. Ne ovat suhteellisen yksinkertaisia: älä lennätä dronea kahdesti samasta paikasta, älä laske dronea samaan paikkaan josta sen lähetit, liiku pois lähetettyäsi dronen ja niin edelleen.

– Toimenpiteet ovat melko yksinkertaisia, ne täytyy vain toteuttaa.

Myös insinöörit tekevät töitä kuroakseen venäläisten etua elektronisessa sodankäynnissä. Droneihin on kehitetty ohjelmistoja, jotka tekevät niistä vaikeampia havaita.

– Oma tarinansa on kaikenlaisten uusien laitteiden kehittäminen. Ukrainalaiset ovat luovia. Sodan aikana uusia keksintöjä on kehitetty viikoissa.

Jakovenko muistuttaa, että myös Venäjä käyttää rintamalla lennokkeja Ukrainan tavoin.

– Tämä on dronejen sota, hän toteaa.

Jakovenkon mukaan Ukraina on siinä sodassa niskan päällä. Hän perustelee väitetään iskujen ja kaluston määrällä sekä nopeudella, jolla Ukraina korvaa vahingoittuneet lennokkinsa.

Jakovenko uskoo lujasti Ukrainan voittoon myös koko konfliktissa.

– Ukraina on jo voittanut sodan. Nyt vain lyömme vihollisen Venäjälle. Meidän täytyy vielä vapauttaa maamme, mutta sota on jo voitettu.

Source Link is.fi