Banner Before Header

Ulkoministeriö kutsui Venäjän suur­lähettilään puhutteluun

Suomen ulkoministeriö tiedottaa Twitterissä kutsuneensa Venäjän suurlähettilään puhutteluun tuomitakseen jyrkästi Venäjän järjestämät ”lumekansanäänestykset” Ukrainan miehitetyillä alueilla.

Ulkoministeriö tyrmää Venäjän alueliitokset laittomina ja YK:n sopimusten vastaisina sekä katsoo niiden rikkovan räikeästi Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta.

Venäjä on ilmoittanut liittävänsä itseensä Luhanskin ja Donetskin ”kansantasavallat” sekä Hersonin ja Zaporizzjan alueet. Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti liitoksia koskevat asiakirjat Kremlissä perjantaina.

Putinin pitämän puheen jälkeen valtioneuvosto julkaisi tiedotteen, jossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta tuomitsivat liitokset.

Venäjän Suomen-suurlähettiläänä työskentelee pitkän linjan diplomaatti Pavel Kuznetsov. Tämän vuoden heinäkuussa Kuznetsov sanoi venäläisellä Rossija 24 -televisiokanavalla, että liki kaikki suhteet Suomen ja Venäjän välillä ovat poikki suomalaisten aloitteesta.

– Viime kuukausien aikana meidän suomalaiset ystävämme – jotka olivat vielä jokin aika sitten hyviä ystäviä – ovat tehneet kaikkensa, että vuosikymmenten aikana kertynyt kahdenvälisen yhteistyön valtava potentiaali on käytännössä lakannut olemasta kaikilla tasoilla ja kaikilla osa-alueilla, Kunzetsov sanoi.

Ulkoministeriön Venäjä-yksiköstä kerrotaan Ilta-Sanomille, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ei ollut puhuttelussa läsnä. Kuznetsovin vahvistetaan saapuneen tapaamiseen ja esittäneen Venäjän virallisen kannan. Tarkempia yksityiskohtia yksikkö ei IS:lle puhelimitse avannut.

Juttua muokattu kello 12.16. Täydennetty tiedoilla Venäjän suurlähettiläästä ja Suomen valtiovallan reaktiosta Venäjän alueliitoksiin. Ja uudestaan kello 13.06. Lisätty ulkoministeriön Venäjä-yksiköstä saadut tiedot.

Source Link is.fi