Banner Before Header

Unkari urkkii toimittajien ulkomaanvierailuja, lähetystöt raportoivat Budapestiin – ”Olen shokissa”, sanoo Ylessäkin käynyt Péter Berecz

– Olen shokissa. Olemme kaikki shokissa, sanoo unkarilainen toimittaja ja opiskelija Péter Berecz.

Berecz on juuri lukenut unkarilaisen riippumattoman Telex-uutisportaalin tänään julkaiseman raportin, jonka mukaan Unkarin hallinto on seurannut toimittajien koulutus- ja muita vierailuja ulkomaille.

Berecz oli muutama päivä sitten Suomen ulkoministeriön järjestämällä toimittajien tutustumis- ja koulutusmatkalla Suomessa. Ryhmä vieraili muun muassa Ylessä.

Telexin haltuunsa saamien diplomaattisähkeiden mukaan Unkarin lähetystöt useissa Euroopan maissa ovat raportoineet toimittajien vierailuista Unkarin hallinnolle. Raporteissa kerrotaan vaikkapa ketä ryhmät ovat tavanneet ja missä vierailleet.

Esimerkiksi toimittajaryhmän vuonna 2019 tapaamasta suomalaisesta tohtoriopiskelijasta Unkarin Suomen lähetystö raportoi, että tämä on ”perustavanlaatuisella tavalla kriittinen Unkarin hallitusta kohtaan”.

Suomesta raportoitu Unkariin

Telexin sähkeet ovat kahden vuoden takaa, mutta Unkarin hallinto on entisellään. Voi siis olettaa, että tiedot kiirivät edelleen Suomesta Budapestiin.

– En tiedä, mitä hallinto näillä tiedoilla tekee. Ehkä he haluavat pyrkiä osoittamaan, että olemme ulkomailla koulutettuja propagandisteja, jonkinlaisia vihollisia. Emme me vihollisia ole, me olemme toimittajia, Berecz sanoo.

Unkarin hallinnosta on aiemmin sanottu, että koulutusmatkat ovat suursijoittaja George Sorosin rahoittamia poliittisia kurssituksia vasemmistotoimittajille.

Berecz alleviivaa moneen otteeseen, että ryhmä ei ole ollut minkäänlaisen erityisen vaikuttamisen kohteena matkallaan, vaan he ovat voineet itse vapaasti esittää tapaamiskohteita ja vierailupaikkoja.

– Matkaohjelmastani on helppo saada tietoa, olen jakanut kaiken Facebookissa, Berecz sanoo.

Suomi on tiennyt raporteista

Suomessa on tiedetty Suomen Unkarin lähetystön toimittajaraporteista ainakin vuoden verran, kertoo ulkoministeriön Keski-, Länsi- ja Etelä-Euroopan yksikön päällikkö Nicola Lindertz.

– Onhan tämä valitettavaa, eikä ollenkaan Suomen periaatteiden mukaista, Lindertz sanoo.

Lindertz kertoo, että ulkoministeriö järjestää toimittajaryhmien vierailuja ja koulutuksia unkarilaisille toimittajille ja medioille, jotka eivät ehkä muuten saa mahdollisuuksia ja tilaa.

– Se on meidän tapamme toimia tämän tilanteen suhteen, hän sanoo.

Lehdistönvapaus romahti

Lehdistönvapaus Unkarissa käytännössä kadonnut pääministeri Viktor Orbánin oikeistopopulistisen hallinnon kaudella. Sananvapautta puolustavan Kansainvälisen lehdistöinstituutin mukaan Unkarin julkisesta mediasta on tullut hallitsevan Fidesz-puolueen propagandakoneisto.

Kansainvälisessä lehdistönvapausindeksissä Unkari on EU-maiden häntäpäässä ja koko maailman mitassa sijalla 85.

Petér Berecz työskentelee riippumattomalle kaupalliselle ATV-kanavalle. Se on harvoja hallinnolle avoimesti kriittisiä medioita Unkarissa.

– Esimerkiksi haastattelujen saaminen Unkarissa on vaikeaa, ja erityisen vaikeaa on saada haastatteluja poliitikoilta. On ollut suorastaan outoa nähdä miten asiat toimivat Suomessa, kun lehdistö on vapaata, Berecz sanoo.

Lue myös:

EU aloittaa kurinpitomenettelyn Unkaria vastaan oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta – Sarvamaa: ”Unkarilla on vielä mahdollisuus korjata tilanne”

EU vaatii Unkaria kumoamaan ”häpeällisen” lain, joka kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen nuorille: komissio uhkaa Unkaria sanktioilla

Suomessa vieraillut Unkarin ulkoministeri moitti kansainvälistä mediaa: Ette ymmärrä Unkarin lehdistön tilannetta, koska ette puhu unkaria

Source Link yle.fi