Banner Before Header

UPM:n pitkän lakon päättyminen huojentaa Raumalla – pääluottamusmiehen mielestä taistelu kannatti

UPM:n Rauman paperitehtaan pääluottamusmies Jouko Aitonurmi katsoo, että paperityöntekijöiden pitkä työtaistelu UPM:n tehtailla oli raskas mutta se kannatti.

Mies seisoo tehtaan pääportin edustalla.
Jouko Aitonurmi. Kuvituskuva.Mari Kahila / Yle

Sekä Paperiliitto että UPM ovat perjantaina iltapäivällä hyväksyneet sovittelija Leo Suomaan antaman sovintoesityksen. Tämä päättää 112 päivää kestäneet lakot UPM:n tehtailla.

Vaikeita näkemyseroja

Kiistan taustalla oli useita periaatteellisia kysymyksiä, minkä takia lakko venyi poikkeuksellisen pitkäksi. Kyse oli asiantuntija-arvioiden mukaan myös suomalaisen työmarkkinajärjestelmän periaatteista.

– Tämä oli pitkä prosessi. Meille on tärkeintä, että ammattiliitto tekee sopimukset, pääluottamusmies Jouko Aitonurmi sanoo.

Sopimusneuvotteluissa mukana ollut Aitonurmi arvioi, että UPM:n ja Paperiliiton välit eivät ole parhaasta päästä. Muiden yhtiöiden kanssa hän katsoo neuvottelujen sujuneen paljon paremmassa hengessä.

– UPM halusi hajottaa työehtosopimustoimintaa. UPM:n pääkonttorissa on ollut halua muuttaa tätä omasta mielestään nykyaikaiseen ja meidän mielestä vanhanaikaiseen suuntaan. Pääasia, että meillä on nyt työehtosopimukset, Aitonurmi sanoo.

Source Link yle.fi