USA syytti Venäjää satelliitti­torjunta-aseen kokeilemisesta Maata kiertävällä radalla

Yhdysvallat syytti maanantaina Venäjää ”vastuuttomista” asekokeista avaruudessa. Yhdysvaltojen mukaan Venäjä testasi satelliittitorjunta-asetta (ASAT). Satelliittitorjuntaan käytetään muun muassa ohjuksia tai toisia, niin kutsuttuja tappajasatelliitteja.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan asekokeen seurauksena maata kiertävälle radalle päätyi yli 1 500 suurempaa, seurattavissa olevaa avaruusromun kappaletta ja satojatuhansia pienempiä kappaleita.

Ulkoministeriön edustajan Ned Pricen mukaan Venäjä tuhosi ohjuksella oman satelliittinsa.

Yhdysvaltojen mukaan kansainvälisen ISS-avaruusaseman henkilökunta varautui jo jättämään avaruusaseman romun vuoksi. Romun lentorata ei kuitenkaan lopulta osunut avaruusaseman reitille.

ASAT-teknologiaa on vain muutamilla mailla. Yhdysvaltojen, Venäjän, Kiinan ja Intian tiedetään tuhonneen omia satelliittejaan.

–  Tämä oli puhtaasti sotilaallinen testi, sapelin kalistelua, eikä sellaista olisi pitänyt tehdä. Yhä useammat avaruusteknologian parissa työskentelevät ihmiset ovat sitä mieltä, että kiertoradalla on jo nyt aivan liikaa romua. Se, että sitä pannaan sinne tahallaan lisää, on anteeksiantamatonta, syytti Harvardin yliopiston tähtitieteilijä Jonathan McDowell.

Maata kiertää tällä hetkellä yli 4 500 satelliittia ja tuhansien uusien laukaisua suunnitellaan koko ajan.

Source Link is.fi