Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_217c5fb88bcb08dda236a9f6bd236d37, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uskomaton veto! Topi Raitanen juoksi EM-kultaa – näin kultasankari kuvaili tunnelmiaan – Uutisalue

Uskomaton veto! Topi Raitanen juoksi EM-kultaa – näin kultasankari kuvaili tunnelmiaan

München

– IHAN hyvinhän se meni, tokaisi juoksujalkaa median eteen saapunut EM-voittaja Topi Raitanen ensimmäisenä suomalaiselle lehdistölle.

Arvioon oli helppo yhtyä. Raitanen voitti EM-kultaa Münchenin olympiastadionilla miesten 3000 metrin estejuoksussa mykistävällä esityksellä. Suomalaisen voittoaika oli 8.21,80.

Alkuerässään kisan alkuosan joukon hännillä viihtynyt Raitanen kipaisi tällä kertaa suoraan kärkipaikalle ja kontrolloi kisan ensimmäisen neljän minuutin ajan koko joukon vauhtia.

– Piti ottaa kärjestä se paikka, että saa jätettyä voimia loppuun. Yritin pitää vauhdin sellaisena, että kaikki ovat tyytyväisenä, Raitanen kertoi

Viimeisen kierroksen alkaessa Raitanen paranteli asemiaan kolmanneksi. Kärkeen suomalainen nousi viimeisessä kaarteessa, eikä kukaan tullut enää ohi. Münchenin olympiastadionilla yleisö nousi seisomaan, kun kisojen toinen suomalainen kultasankari ylitti maaliviivan.

– En oikein tiennyt, mitä tuossa pitää tehdä. Jostain tulee lippu, vähän tuulettaakin pitäisi. Kamera on jossain ja äiti jossain. Nyt voi laittaa muutamaksi päiväksi silmät kiinni miettiä, että olihan se hieno hetki, Raitanen myhäili.

RaitANEN koki aiemmin kesällä kovan pettymyksen Eugenessa, jossa vatsavaivoista kärsinyt juoksija romahti ulos jo MM-kisoista alkuerävaiheessa.

Heinäkuun aikana vatsavaivat saatiin kuitenkin hoidettua alta pois, ja Kalevan kisojen todella tyylikäs soolojuoksu aikaan 8.21,10 herätti mitalitoiveet kertaheitolla uudelleen henkiin.

Lisää pönkitystä Raitasen itseluottamus sai EM-alkuerässä, josta Helsingin Kisa-Veikkojen juoksija suorastaan leikitteli itsensä finaaliin kylmänviileällä esityksellä.

Münchenin viileässä perjantai-illassa odotukset lunastettiin.

– On ollut vähän vaikeampia aikojakin tässä vuosien varrella, mutta on tiedetty, että ollaan menty isossa kuvassa eteenpäin ja että kuulutaan siihen porukkaan, joka mitalista taistelee.

Neljä vuotta sitten Berliinissä Raitanen oli samalla matkalla EM-kisoissa kahdeksas. Samaan sijoitukseen Rantanen ylsi myös vuosi sitten astetta kovemmissa kilpailuissa, Tokion olympialaisissa.

Kauden 2021 jälkeen Raitanen ja hänen valmentajansa Janne Ukonmaanaho kävivät tiukan keskustelun siitä, pitäisikö yhteistyötä jatkaa vielä viisivuotiseksi venyneen olympiaprojektin jälkeenkin. Kaksikko päätti että pitäisi, ja nyt Münchenissä pitkä yhteinen matka sai palkintonsa.

– On se meistä molemmista näkynyt, että on ollut paljon tavoitteita näihin kisoihin. Ollaan luotettu omaan tekemiseen. Ollaan oltu rauhassa, mutta tiedetty, että jossain vaiheessa pitää alkaa niitä omia tavoitteita alkaa lunastamaan.

Samalla Raitanen jatkoi myös suomalaisen kestävyysjuoksun kunniakkaita perinteitä Münchenin olympiastadionilla. 50 vuotta sitten samassa paikassa olympiakultaa juhlivat kahteen otteeseen Lasse Viren ja kerran Pekka Vasala. 20 vuotta sitten EM-kisoissa oli Janne Holménin jymypaukun vuoro.

Ja nyt Topi Raitasen.

Juhlat eivät kuitenkaan kestä – ainakaan Münchenissä – kovin kauaa.

Kultasankari kertoi että bussi kohti lentokenttää lähtee Suomen hotellilta aamulla jo kello 8.15. Helsinki-Vantaalta matka jatkuu Tampereelle, jossa odottavat hyvän ystävän, suunnistaja Aleksi Niemen häät.

Raitasen piti olla juhlissa bestmanina, mutta se homma jäi välistä, kun Münchenissä piti ehtiä vuolla kultaa. Onneksi pippalot jatkuvat vielä lauantaina.

Sitä ennen oli kuitenkin vielä reilut yhdeksän tuntia aikaa juhlia Münchenin yössä. Sen ajan Raitanen aikoi käyttää hyödyksi, olihan paikalla paljon kannustusjoukkoja vanhemmista lähtien.

– Saa nähdä, on tuossa semmoinen poppoo tullut katselemaan, että eiköhän sieltä joku kapellimestari löydy, Raitanen myhäili.

Source Link is.fi