Banner Before Header

Uusi havainto hyytymisen estolääkkeistä – perinteinen lääkitys ei ehkä iäkkäälle paras

Fyysisesti hauraat eteisvärinäpotilaat hyötyvät uusista veren hyytymistä vähentävistä lääkkeistä enemmän kuin perinteisestä varfariini-lääkityksestä. Korealaistutkijoiden havainto on tervetullut, sillä iäkkäät ja hauraat eteisvärinäpotilaat eivät aina saa lääkityksiä yhtä todennäköisesti kuin fyysisesti paremmassa kunnossa olevat potilaat.

Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä, ja niiden perusteella uusia suun kautta otettavia hyytymisen estolääkkeitä saavat sairastuivat aivoinfarktiin epätodennäköisemmin kuin varfariinilla hoidetut. Heillä oli myös vähemmän verenvuotoja ja heidän riskinsä menehtyä sydänoireeseen kolmivuotisen seurannan aikana oli pienempi. Hyödyt näkyivät myös verrattuna potilaisiin, jotka eivät saaneet hyytymisen estolääkkeitä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 83 000:n keskimäärin 79-vuotiaan korealaisen terveysrekisteritietoja vuosilta 2013–2016. Potilaat sairastivat eteisvärinää ja olivat fyysisesti hauraita.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Source Link is.fi