Banner Before Header

Uusi hoito voisi tarjota merkittävän avun haavaiseen paksusuolitulehdukseen – jopa paraneminen ehkä mahdollista

Suun kautta otettavat ulosteensiirtokapselit yhdistettynä antibioottihoitoon voivat lievittää ja mahdollisesti jopa parantaa haavaisen paksusuolitulehduksen. Ulosteensiirron teho on osoitettu jo aiemmin, mutta kylmäkuivattujen ulosteensiirtokapseleiden vaikutuksista on ollut vähemmän tietoa. Yleensä ulosteensiirto tehdään paksusuolen tähystyksessä. Sen teho perustuu suoliston bakteerikantojen normalisoitumiseen.

Osana tutkimusta 35 haavaista paksusuolitulehdusta potevaa satunnaistettiin antibioottihoidon jälkeen saamaan joko kahden kuukauden ajan ulosteensiirtokapseleita tai lumevalmistetta.

Paksusuolitulehdus lievittyi 50 prosentilla ulosteensiirtokapseleita saaneista niin paljon, että he pärjäsivät ilman lääkehoitoja kahden kuukauden kuluttua. Sama havaittiin vain 15 prosentilla verrokeista.

Jatkotutkimuksessa ulosteensiirtokapseleiden antamista jatkettiin neljälle potilaalle, joiden oireet olivat lievittyneet jo alkuperäisessä tutkimuksessa. Kun heitä verrattiin kuuteen yhtä hyvin hoitoon reagoineeseen, joiden hoitoa ei jatkettu, kapseleita saaneista kaikki olivat oireettomia vielä vuoden kuluttua, mutta verrokkien oireet palasivat.

Jos tulokset varmistuvat tulevissa ja suuremmissa tutkimuksissa, suun kautta otettavat kylmäkuivatut ulosteensiirtokapselit voivat tarjota merkittävän avun monelle haavaista paksusuolitulehdusta potevalle.

Ulosteensiirrot ovat viime aikoina saaneet paljon huomiota, mutta niitä käytetään lähinnä uusiutuvan Clostridium difficile -infektion ja sen aiheuttaman ripulin hoidossa. Menetelmää on kuitenkin alettu kokeilla myös muihin suolistosairauksiin. Siirteet saadaan yleensä lähiomaisilta.

Tutkimus julkaistiin Lancet Gastroenterology & Hepatology -lehdessä.

Source Link is.fi