Banner Before Header

Uusi laki velvoittaa Espanjaa etsimään sisällis­sodan ja Francon uhrien joukkohautoja

Espanjan parlamentti hyväksyi keskiviikkona lain, jolla kunnioitetaan Espanjan vuosien 1936–1939 sisällissodan ja sitä seuranneen Francisco Francon diktatuurin uhreja.

Laki on ollut vuonna 2018 valtaan nousseen pääministeri Pedro Sánchezin keskeisiä tavoitteita koko hänen hallintonsa ajan. Hän edustaa keskustavasemmistolaista sosialistipuoluetta.

– Tänään otamme jälleen askeleen kohti oikeutta ja kaikkien uhrien kunnioittamista, Sánchez kirjoitti Twitterissä, kun laki oli hyväksytty äänin 128–113.

Laissa määrätään ensimmäistä kertaa valtion velvollisuudeksi sisällissodan ja sen jälkeisien julmuuksien uhrien joukkohautojen etsimisen. Valtion on myös luotava dna-pankki uhrien tunnistamiseksi.

Sánchezin mukaan yhä 114 000 kadonneen ihmisen kohtalo on jäänyt pimentoon. Valtaosa heistä oli sisällissodan hävinneiden tasavaltalaisten puolella. Francon joukkoja kutsuttiin kansallismielisiksi.

Oppositiossa oleva konservatiivinen kansanpuolue PP on syyttänyt sosialisteja tarpeettomasta sisällissodan haavojen auki repimisestä.

Source Link is.fi