Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7228e3b8c6c9720ccc6c2e14b819c01e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Uusi tutkimus: Tästä syystä koronan omikron­muunnos voi olla lievempi – Uutisalue

Uusi tutkimus: Tästä syystä koronan omikron­muunnos voi olla lievempi

Japanilaiset ja amerikkalaiset tutkijat julkaisivat keskiviikkona tutkimusraportin siitä, miksi koronan omikronmuunnos voi aiheuttaa lievempiä vaurioita terveyteen kuin aiemmat virusmuunnokset.

Tutkijoiden mukaan delta ja muut aiemmat virusmuunnokset levisivät helposti keuhkoihin ja aiheuttivat vakavia hengitysvaikeuksia. Omikron sen sijaan aiheuttaa infektioita ylähengitysteissä, kuten nenässä, kurkussa ja henkitorvessa, mutta voi säästää keuhkoja.

Hiirillä ja hamstereilla tehtyjen laboratoriokokeiden perusteella omikron voi aiheuttaa lieviä keuhkovaurioita, lievää painon pudotusta ja pienemmän kuolemanriskin kuin aiemmat muunnokset.

Tutkimuksiin osallistunut Washingtonin yliopiston virologi Michael Diamond kertoo sanomalehti The New York Timesissa, että omikronia oli keuhkoissa korkeintaan kymmenesosa verrattuna aiempiin virusmuunnoksiin.

Samankaltaisia tuloksia on saatu selville Hongkongin yliopiston tutkimuksista, joissa otettiin koepaloja ihmisen hengitysteistä leikkausten aikana. Tutkijoiden mukaan omikron kehittyy keuhkoissa paljon hitaammin kuin delta ja muut muunnokset.

Cambridgen yliopiston virologi Ravinda Gupta arvelee The New York Timesissa, että se miksi omikron kehittyy aiempia muunnoksia heikommin keuhkoissa, johtuu TMPRSS2-proteiinista.

Proteiinia on paljon keuhkoissa, mutta omikron ei pääse tarttumaan siihen kunnolla eikä pysty tunkeutumaan soluihin.

Lue lisää: Omikron hiipuu Etelä-Afrikassa: ”Ällistyttävää”

Omikronista raportoitiin ensimmäistä kertaa marraskuussa, jolloin uudesta virusmuunnoksesta kertoivat eteläafrikkalaiset tutkijat.

Virusmuunnokseen liittyy edelleen paljon kysymysmerkkejä. Selvittämättä on muun muassa se, miksi omikron tarttuu niin helposti ihmisestä toiseen.

Yhdysvallat ilmoitti torstaina 580 000 uudesta koronatartunnasta. Suurin osa potilaista sairastaa luultavasti omikronia.

Source Link is.fi