Banner Before Header

Uusi virus­epidemia nostaa Suomessa päätään – eikä nyt puhuta koronasta

Suomessa on ollut influenssavirusta liikkeellä hyvin vähän koko reilut kaksi vuotta kestäneen koronapandemian ajan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen sanoo, että laboratoriovarmennettujen influenssatapausten määrä on lähtenyt tartuntatautirekisterin mukaan nousuun huhtikuun alusta alkaen ja on yhä kasvussa.

Lue lisää: Tutkimus vahvistaa näyttöä influenssarokotuksen hyödyistä – vähentää verenpainepotilaiden kuolemia

Ikonen sanoo, että Suomen influenssatapausten määrä noudattelee muiden Euroopan maiden tartuntakäyrää, muutaman viikon jälkijunassa tosin.

– Osassa Euroopan maista tartuntamäärät ovat jo hieman laskusuunnassa, mutta ehkä meillekin sellainen pieni epidemiapiikki syntyy, Ikonen povaa.

Husin alueella pienestä epidemiasta voi jo puhua. Kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Maija Lappalainen sanoo, että Husin alueella on varmistettu noin 100 influenssatapausta. Se on enemmän kuin pitkään aikaan.

Lappalaisen mukaan myös Kymenlaaksossa on influenssaa ollut liikkeellä.

Todellisten tapausten määrä on todennäköisesti paljon suurempi, sillä perusterveet aikuiset hakeutuvat testiin vain harvakseltaan ja toisaalta influenssatestausta on tehty hoitajalakon aikana tavallista vähemmän.

Sekin voi antaa influenssa-aallolle pontta, että Suomessa on paljon väestöä, joka ei ole kahteen vuoteen kohdannut influenssavirusta. Luontainen immuniteetti on hiipunut.

Nyt on liikkeellä nimenomaan influenssa A -virus. Se on liikkeellä tavallista myöhemmin, sillä normaalisti se jyllää joulukuun puolenvälin ja maaliskuun lopun välillä.

Lappalainen arvelee, että tämän kevään myöhäinen influenssa-aalto johtuu siitä, että koronarajoitukset ja maskisuositukset purettiin vasta hetki sitten. Näin viruksella on tilaa levitä.

– Influenssan torjunnassa toimivat samat toimet kuin koronassa, Ikonen sanoo.

Lisäksi influenssarokotus suojaa, vaikka Ikosen mukaan syksyllä annettu rokotus ei täysin vastaa nyt kiertävää viruskantaa.

– Tämän vuoden rokote influenssa A(H3N2) -viruksen osalta ei ole kaikista optimaalisin. Euroopasta saatujen tutkimustulosten perusteella rokotteen antama suoja influenssa A(H3N2) -virusta kohtaan on kuitenkin kohtalainen. Suomen osalta rokotteen suojatehoa ei ole vielä ollut mahdollista luotettavasti laskea, koska tartuntoja on ollut sen verran vähän, Ikonen sanoo.

Source Link is.fi