Banner Before Header

Uutuuskirja: Laulaja Jippu alkoholisoitui jo teini-ikäisenä – pohjakosketus tapahtui katastrofaalisella New Yorkin -lennolla

Uutuuskirjassa Jippu – Kun perhonen lakkaa hengittämästä (WSOY, 2022) sukelletaan suoraan ja peittelemättä artisti Jipun, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinteen, elämän käännekohtiin.

Kai Kortelaisen ja Jipun kirjoittama teos kuvaa rehellisesti useista hiteistään tunnetun laulajan taistelua alkoholismin kanssa. Jippu sai lapsen vuonna 2014 ja raitistui ennen sitä, mutta tie hyvinvointiin oli kivikkoinen.

Jippu paljastaa uutuuskirjassa tutustuneensa alkoholiin seiskaluokalla yläkoulussa. Ensikännit hän joi Heurekan parkkipaikalla uutenavuotena.

”Tunsin, kuinka alkoholin imeytyessä verenkiertoon ja viinan noustessa päähän vapauduin hetkessä ahdistuksistani ja peloistani. Tunne oli huumaava.”

Seuraavana vappuna Jippu kertoo heränneensä elämänsä pahimpaan krapulaan bileillan päätteeksi. Myös alkoholisoitunut isäpuoli Mikko reagoi yllättävällä tavalla Jipun kuntoon.

”Hän ei ollut kysellyt, missä olin ollut tai miten voin. Sen sijaan isäpuoleni oli tarjonnut minulle vappuaaton kunniaksi lisää viinaa onnistuttuani ensin vaivoin kompuroimaan itseni äitini saattelemana kodin kynnyksen yli.”

”Krapulassa pääsin ahdistuksen syövereihin ja saavutin depressiivisiä tunteita, joissa koin jotain puoleensavetävää ja vastustamatonta. Löysin itsestäni ensimmäistä kertaa elämässäni sairaan alkoholistin.”

Jippu kertoo kirjassa rakastaneensa kameran edessä olemista.

Bilettäminen jatkui, kun Jippu pääsi mallipiireihin. Hänet kiinnitettiin Laila Snellmanin johtaman mallikoulun Paparazzin listoille 14-vuotiaana. Kipinä syttyi, kun Jippu sai tarpeekseen isäpuolensa halventavista kommenteista perheen naisia kohtaan.

Pian Jippu voitti mallitoimiston järjestämän Kaunein malli 2000 -kilpailun. Tie mallipiireihin oli auki taivasta myöten. Kuvausten ja muotinäytösten jälkeen riitti bileitä ja seurapiirejä.

”Paparazzin juhlissa kiehnutin itseäni kolmekymppisten äijien kanssa, vaikka en ollut itse vielä käynyt edes rippikoulua. Olin pikkuvanha teinimalli, jota miehet pussailivat ja puristelivat miestenhuoneissa ja leposohvilla kesken juhlien tai niiden jatkoilla. Alkoholitarjoilua riitti teinimalleille siinä missä heidän kanssaan hinkuttaville vanhemmille miehillekin.”

Kilpailun voittaminen oli kuitenkin ehtinyt sekoittaa kirjan mukaan Jipun pään. Hän oli alkanut käyttää alkoholia vaarallisen paljon, ja joi ”aina kun mahdollista”.

”Arkisin saatoin mennä koulusta suoraan baariin. Seuraavana päivänä en yleensä kyennyt krapulan takia yläkoulun oppitunneille.”

Paparazzin malleille riitti Jipun mukaan vippikutsuja kaikkiin silloisiin ydinpaikkoihin, kuten Soodaan, Kermaan ja Tigeriin. Kirjan mukaan peruskuvio oli aina sama: Jippu pääsi jonojen ohi juomaan, ja lasissa oli yhä useammin viinaa.

”Olin ennen kuudentoista ikävuoden täyttymistä kiertänyt lähes kaikki Helsingin baarit ja yökerhot.”

Yrjönkadun yökerhossa pyöri paljon julkkiksia, jotka imivät vip-puolen pöytäpinnoilta sieraimiinsa ohuita kokaiiniviivojaan. Minulle kiiltävät pöydät olivat tanssilavoja ja liukuhihnalla vedettyjen tequilashottien inspiroivia tarjoilualustoja.”

Lopulta teini-ikäinen Jippu lähetettiin isänsä ja tämän uuden naisystävän Leenan luo asumaan, jotta hänen menonsa rauhoittuisi. Alkoholinkäyttö kuitenkin jatkui Jipun lähestyessä täysi-ikäisyyttä. Jippu muutti asumaan kasvattiäitinsä Aijan pojan Ilarin luokse mahdollistaakseen hulppean biletyselämänsä.

Jipun kasvattisisko Anniina (vasemmalla) ja kasvattiveli Ilari (oikealla).

Aija oli ollut Jipun lapsuusvuosien bändin The Kidsin manageri, ja hänelle muodostui läheinen suhde koko perheeseen vuosien varrella. Muutamia vuosia vanhemmasta Ilarista oli tullut kuin velipuoli Jipulle.

”Infernaalisen biletyselämämme kustansi kokonaan Ilari. Elin täysin hänen varoillaan, enkä osannut olla siitä edes pahoillani. Ilari teki isoa tiliä kiinteistökaupoilla, joten rahasta ei ollut pulaa.”

Täysi-ikäisyyttäkin juhlittiin baarissa jo silloin, kun Jippu täytti oikeasti vasta 17 vuotta. Kirjan mukaan juhlaseurue meni ravintola Rivoliin Albertinkadulle.

Ilari kertoi tarjoilijalle seurueen olevan paikalla juhlistamassa Jipun täysi-ikäistymistä ja tilasi pöydän täyteen vodkaa, tequilaa, samppanjaa ja taskurapuja.

”Koko ravintola taputti – tietämättöminä siitä, että he aplodeerasivat vasta seitsemäntoista vuotta täyttäneelle alkoholistille, jota suomalaiset ravintolat olivat juottaneet känniin jo vuosien ajan – joko todellisen ikäni tiedostaen tai sitten siitä tietämättöminä.”

Aikuisiällä Jipun alkoholismi koki monia vaiheita, mutta pohjakosketus tapahtui New Yorkin -lennolla. Reissuun Jippu lähti tuulettamaan päätään ennen ensialbumilleen tulevan Enkelten kaupunki -musiikkivideon kuvauksia. Hän sai matkalle mukaan musiikkivideoidensa ohjaajan Lauri Nurksen kameran, jolla Jipun oli määrä kuvata videoon katu-uskottavaa taustamateriaalia New Yorkin vilinästä. Mukaan lähti Ilari, joka toimi Jipun managerina.

”Minä retkahdin juomaan jo koneessa. Toisin kuin minä, Ilari oli varmistanut tahtotilansa pitävyyden antabus-kapselilla. Minun pirtaani se ei sopinut. Olin valmistautunut ryyppäämään koko reissun niin paljon kuin sielu sietäisi.”

New Yorkin -reissusta tuli käänteentekevä hetki Jipulle.

Viikko New Yorkissa oli kirjan mukaan täynnä villiä bailaamista. Kirjan mukaan Jippu juhli, viiletti pitkin kaupunkia ja treffaili satunnaisia, usein vanhempia, miehiä. Alkoholin lisäksi Jippu kertoo kirjassa popsineensa jatkuvasti ”Ketipinoreita, keskushermoston hermosolujen välittäjäaineiden vastaanottajiin vaikuttavaa psykoosilääkettä”, vaikka lääkäri oli varoittanut Ketipinor-pillereiden ja suuren alkoholimäärän yhteiskäytön vaarallisuudesta.

Paluumatkalla Jippu tunsi, kuinka alkoholi ja lääkkeet saivat pään ja elimistön totaalisen sekaisin.

”En tahtonut mahtua hoipertelevien askeleideni kanssa leveän Airbus-koneen käytäville. Olin koneessa täysin holtiton ja sekava. Ympärilläni pyöri lentoemäntiä ja stuertteja. Selitin henkilökunnalle jotain, mistä en itsekään saanut selvää. Lopulta löysin itseni makaamasta koneen lattialta vessavälikön takalevennyksestä. Olin jossain välissä sammunut. Henkilökunta oli nostanut minut lentokoneen takaosaan ja peitellyt nukkumaan.”

Lennon laskeuduttua henkilökunta huolehti Jipun ulos koneesta. Itse hän ei siihen kyennyt. Tullissa hänet pysäytettiin. Kirjan mukaan tullimiehet taisivat aprikoida, oliko Jippu käyttänyt heroiinia vai oliko hän onneton muuli.

Reissu oli kokonaisuudessaan niin kamala, että se pysäytti Jipun. Videolle ja levyn markkinointiin ei tullut kuvia New Yorkista, koska Jipulla ei ollut hajuakaan, minne Lauri Nurksen hänelle lainaama kamera oli päätynyt.

”Se oli ensimmäinen pohjakosketukseni alkoholistina.”

Apua löytyi vertaistukiryhmästä, jonne liittyminen oli yllättävän helppoa kammottavan reissun jälkeen. Kun viinasta päästiin, Jippu pystyi keskittymään jälleen uraansa.

Myöhemmin elämässään Jippu päätyi kirjan mukaan käyttämään myös amfetamiinijohdannaista huumetta. Kirjassa kerrotaan, että taustalla oli onneton ja väkivaltainen suhde, joka oli syössyt Jipun maanpäälliseen helvettiin.

”Koin, ettei millään ollut enää mitään väliä. Aloin käyttää efedriiniä, joka oli amfetamiinijohdannaista huumetta. Se riitti minun päälleni saamaan psykoottisia oireita. Kerta-annokseni oli kuusi pilleriä.”

Jippu käy edelleen viikoittain vertaistukiryhmässä ja terapiassa.

Eron ja useiden käänteiden jälkeen Jippu löysi pitkäaikaisemman onnen silloisen miehensä Samin kanssa. Jippu tuli raskaaksi, ja se muutti hänen suhtautumisensa päihteisiin. Kirjan mukaan Jipulla oli ennen raskaaksi tulemista takanaan lyhyt raittiusjakso, mutta hän oli silti huolissaan, että hänen lapsensa vietäisiin häneltä.

”Näin neuvolatätien otsien kurtistuvan, kun he pääsivät papereitani tavatessaan riville, jossa luki bipolaarinen. Eivätkä etuotsalohkon kurtut oienneet heidän lukiessaan rivejä eteenpäin: alkoholisti, addikti, mielisairaalat… ”

Jippu pysyi kuivilla Romeon synnyttyä vuonna 2014 , mutta sairastui syömishäiriöön, koska hän korvasi yhden riippuvuuden toisella.

”Olin joutunut kärsimään päihderiippuvuudesta ja seksiriippuvuudesta. Nyt psykiatrit alkoivat kuvailla oireitani yhdyssanalla sokeririippuvuus.”

Jippu jatkoi myös terapiassa ja vertaistukiryhmissä käymistä.

”Liian usein ahdingossa olevat uskovat turvautuvat kirkasotsaisesti pelkkään Pyhään Henkeen. Itse en ajatellut toipua jaloilleni puhtaalla Hengen voimalla.”

Jippu

■ Laulaja-lauluntekijä, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne. Syntyi 10.9.1985 Helsingissä.

■ Esikoissingle Kii julkaistiin 2005. Kappale kuultiin FC Venus -elokuvan tunnusbiisinä.

■ Palkittiin Emma-palkinnolla 2006 parhaasta debyyttialbumistaan Salaisuuksia, joita yksinäiset huutaa unissaan.

■ On julkaissut kuusi studioalbumia ja yhteisalbumin Samuli Edelmannin kanssa.

■ Ollut kolmesti naimisissa. Sai esikoislapsensa Romeon ex-miehensä Sami Putikan kanssa 2014.

■ On työskennellyt evankelistana Turun Mikaelinseurakunnassa.

Liitto Samin kanssa päättyi eroon vuonna 2020. Jippu kuvailee kirjassa, että suhde kesti seitsemän onnellista ja päihteetöntä vuotta.

Jippu kiittää kirjassa yhteiskunnalta saamastaan tuesta ja palveluista, johon hän on elämänsä varrella usein turvautunut selvitäkseen päihderiippuvuudestaan.

Jippu kiittää kirjassaan yhteiskuntaa, joka on pitänyt häntä pystyssä vaikeina aikoina.

”Mielenterveyspalveluja ja päihderiippuvuutta hoitavia palveluja kritisoidaan paljon, mutta oma kokemukseni on, että meillä on hieno maa, joka pyrkii pitämään särkyneistä saviruukuistaankin parhaansa mukaan huolta.”

”Olen saanut vuosikymmenten aikana jo pelkästään rahassa mitattuna valtavan määrän apua yhteiskunnalta, joka on pitänyt minut hengissä ja elämänsyrjässä kiinni julkisilla terapia- ja kuntoutuspalveluillaan.”

Jippu kertoo IS:lle, että hän voi nykyään hyvin, mutta käy säntillisesti viikoittain terapiassa ja päihdevertaistukiryhmissä.

– Ilman niitä elämästäni ei tulisi mitään. Löydän terapiassa itsestäni joka kerta jotain uutta kuorittavaa.

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Jippu – Kun perhonen lakkaa hengittämästä (WSOY, 2022).

Source Link is.fi