Banner Before Header

Vahinko sijoitusasunnossa – Näiltä riskeiltä vuokranantaja voi suojautua vakuutuksella

Vuokranantajan vakuutusten tarjonta on lisääntynyt merkittävästi viime vuosikymmenen aikana. Vakuutuksella vuokranantaja voi pienentää sijoitusasuntoonsa liittyviä riskejä, Suomen vuokranantajat sanoo tiedotteessaan.

– Vuokranantajana toimivan kannattaa arvioida riskinkantokykynsä eli laskea esimerkiksi, kuinka riippuvainen on asuntonsa vuokratulosta tai miten selviytyisi yllättävistä remonttikuluista, Suomen vuokranantajien juristi Nora Laine sanoo etujärjestön tiedotteessa.

Asunnon ja taloyhtiön vakuutuksia on rinnan kolmenlaisia. Kiinteistövakuutuksen ottaa taloyhtiö, joka voi siitä saada korvausta rakennuksille ja rakenteille sekä kiinteistön laitteille aiheutuneista vahingoista. Tällainen vahinko on esimerkiksi suuri vesivahinko.

Kotivakuutus puolestaan suojaa asunnossa asuvien ihmisten omaisuutta.

– Esimerkiksi murron, tulipalon tai vesivahingon sattuessa kotivakuutus voi korvata huonekaluja, vaatteita, elektroniikkaa, kodinkoneita, astioita, tekstiilejä ja koruja sekä asunnon varastotiloissa olevaa omaisuutta, Laine sanoo.

Vuokranantaja puolestaan voi kotivakuutuksella vakuuttaa sijoitusasunnon kiinteän sisustuksen ja asunnossa olevan oman irtaimistonsa.

Erillinen vuokranantajan vakuutus taas täydentää vuokranantajan turvaa tapauksissa, joissa taloyhtiön kiinteistövakuutus ja vuokralaisen kotivakuutus eivät kata vahinkoja. Vuokranantajan vakuutuksella voi turvata esimerkiksi kiinteää omaisuutta, itse omistettua irtaimistoa, vuokratulon keskeytymistä, vastuu- ja oikeusturvaa sekä kunnossapitovastuun laajentamista.

– Vakuutuksilla vuokranantaja voi hallita vuokranantamiseen liittyviä riskejä. Vuokranantajan vakuutukset kattavat parhaiten asuntosijoittamiseen liittyviä erityistilanteita. Mutta myös rahallista puskuria olisi hyvä olla takataskussa yllättäviä vahinkoja varten, Laine sanoo.

Suomen vuokranantajat teetti syksyllä vertailun suomalaisten vakuutusyhtiöiden vuokranantajille tarjoamasta vakuutusturvasta.

Tyypillisiä vuokranantajan vakuutuksen korvaamia vahinkoja ovat pesukone- ja kylmälaitevuodot, kiintokalusteiden ja pinnoitteiden rikkoutumiset sekä palo- ja savuvahingot.

Vuokranantajan vakuutus on korvannut esimerkiksi vahingon, joita syntyi vuokralaisen lapsen piirrettyä seiniin. Myös vuotaneen jääkaapin aiheuttamat parkettivahingot on korvattu. Vuokranantajan vastuuvakuutus korvasi taloyhtiölle aiheutuneet vahingot, kun vuokranantaja oli kylpyhuoneremonttia tehdessään porannut putkeen ja aiheuttanut vesivahingon.

Vuokralaisen tahallisesti aiheuttama vahinko ei välttämättä kuulu vakuutuksen piiriin. Raivokohtauksen vallassa riehuneen ja pesäpallomailalla paikkoja rikkoneen vuokralaisen vahingot on korvattu, kun tahallisuus on ollut korvauksen piirissä.

Sen sijaan vuokralaisen elämänhallinnan menettäminen ja asunnon pilaantuminen esimerkiksi jätteiden kertymisen vuoksi ei kuulu korvausten piiriin.

Source Link is.fi