Banner Before Header

Vaihtoiko Putin Venäjän joukkojen johtajan Ukrainassa? Kenraali katosi julkisuudesta kaikessa hiljaisuudessa

Huhtikuussa uutisoitiin, että Venäjän presidentti Vladimir Putin oli nimittänyt Ukrainassa sotivien joukkojen johtoon Venäjän eteläisen sotilaspiirin komentajan, kenraali Aleksandr Dvornikovin, 60. Nyt venäläinen tutkiva ryhmä CIT sanoo, että Dvornikov on laitettu vaihtoon.

Ryhmän perustaja, tutkivaa journalismia tehnyt Ruslan Leviev väitti perjantaina Youtubessa julkaistussa videossa, että Dvornikov olisi saanut lähtöpassit operaation johdosta.

Levievin mukaan hänen tilalleen olisi nimetty Gennadi Zhidko, joka on aiemmin toiminut muun muassa itäisen sotilaspiirin komentajana ja asevoimien sotilaspoliittisen päähallinnon päällikkönä.

Gennadi Zhidko on viimeksi toiminut sotilaspoliittisen päähallinnon päällikkönä.

CIT:n väitteestä uutisoi Suomessa aiemmin muun muassa Helsingin Sanomat.

Myös Venäjä- ja Ukraina-asiantuntija, tohtori Martti J. Kari on Uutissuomalaisen näkökulmakirjoituksessaan kommentoinut sotaoperaation johdon vaihtumista.

Karin mukaan sotilaspoliittisen päähallinnon ja sen alaisten poliittisten upseereiden, niin sanottujen politrukkien, tehtäviin kuuluu ”ideologisen uskollisuuden ja sotilaiden kuuliaisuuden vahvistaminen”.

– Politrukin määrääminen operaation johtoon voi viitata siihen, että venäläisillä on haasteita joukkojen kurin ja moraalin kanssa. Joidenkin tietojen mukaan ainakin Wagner-palkkasoturijoukkojen sotilaita on kieltäytynyt osallistumasta taisteluihin, Kari kirjoittaa Keskisuomalaisessa julkaistussa tekstissä.

Dvornikovin nimityksen taustalla uskottiin olleen Venäjän halu parantaa sota­joukkojen menestystä parantamalla niiden koordinointia ja johtamista. Venäjä on kuitenkin joutunut kaventamaan tavoitteitaan ja keskittämään taistelut pääasiassa Itä-Ukrainaan ja etelään .

– Tiheät johtajavaihdokset kertovat siitä, että sota ei mene venäläisten kannalta toivotulla tavalla. Kesä tulee näyttämään, kumpi puoli voittaa taistelun Donbasista. Etelässä venäläisiä yritetään työntää Dneprin etelärannalle. Ukrainalaiset käyvät menestyksekästä sissisotaa etelässä venäläisten hallussa olevilla alueilla, Kari kirjoittaa.

Aleksandr Dvornikovia ei ole hetkeen nähty julkisuudessa.

Venäjän johto ei ole vahvistanut johtajavaihdosta. Toisaalta se ei myöskään vahvistanut tietoa Dvornikovin nimityksestäkään.

New York Timesin viime viikolla julkaistun jutun mukaan Dvornikovia ei ole nähty missään pariin viikkoon, mikä on herättänyt spekulaatioita hänen syrjäyttämisestään.

Source Link is.fi