Banner Before Header

Vaihtopenkille Bosnia-pelissä jämähtänyt Pohjanpalo ei peitellyt pettymystään: ”Valmentajalla on aina omat mieltymyksensä” – Näin Kanerva perusteli penkitystä

Ottelua ennakoiva studio-osuus klo 18.15 alkaen

Lähetys Suomi–Montenegro-pelistä klo 18.50

Joel Pohjanpalo ei päässyt yllättäen kentälle Bosnia-Hertsegovinaa vastaan viime lauantain Kansojen liigan avausottelussa, vaikka on käytännössä ollut jo pidempään tämän hetken ”kuumin” suomalaiskärki maalinteon perusteella. Turkin liigan Rizesporissa lainalla pelannut Pohjanpalo viimeisteli 16 sarjamaalia, joista kahdeksan syntyi viimeisessä 11 liigamatsissa.

Bosnia-Hertsegovinaa vastaan ”Jolle” lämmitteli ahkerasti ottelun viimeiset 20 minuuttia kentän laidalla, mutta käsky tositoimiin ei käynyt missään vaiheessa Markku Kanervalta. Ottelun 78. minuutilla valmentaja laittoi kentälle kärkipelaajista Marcus Forssin ja Benjamin Källmanin. Bosnia-Hertsegovina nousi Huuhkajia vastaan 1–1-tasapeliin lisäajalla 90+3 minuuttia.

– Siitä (pelaamattomuudesta) täytyy ”Riven” kanssa jutella. Pelaajana olen totta kai erittäin pettynyt, etten pelannut. Valmentajalla on aina omat mieltymyksensä ja hän tekee päätöksensä sen mukaan. Sitä pelaajan täytyy aina kunnioittaa, lisäsi Turkin liigan toiseksi etevin maalipyssy.

Kanerva vastasi Pohjanpalolle maanantaina pidetyssä mediatilaisuudessa.

– Vaihdot tehdään aina tilanteiden mukaan, mikä tilanne on ja mitä peli vaatii. Viime pelissä tehtiin sellaisia vaihtoja, joissa Joel ei ollut kentällä. Kaikkien kohdalla aina mietitään, mitä tarvitaan missäkin vaiheessa ja millaisessa tilanteessa. Mitään loukkaantumista hänen kohdallaan ei ole. Hän on hyvässä tikissä, selvitti Kanerva.

Pohjanpalon nimeä huudettiin Bosnia-Hertsegovina-ottelun lopussa Olympiastadionilla. Yleisö olisi halunnut nähdä yhden suosikki-pelaajansa kentällä jo lauantaina. Pohjanpalon mielestä on ollut huikea seurata, miten Suomi-futis ja varsinkin sen fanikulttuuri on ottanut viime vuosina isoja askeleita kansainväliseen suuntaan.

Teemu Pukki, Lukas Hradecky ja Joel Pohjanpalo kiittävät Bosnia-matsin jälkeen Olympiastadion katsojia kannustuksesta.
Teemu Pukki, Lukas Hradecky ja Joel Pohjanpalo kiittävät Bosnia-matsin jälkeen Olympiastadion katsojia kannustuksesta.Tomi Hänninen

– Kun itse aloitin maajoukkueuran, niin stadikalla ei huudettu juuri kenenkään pelaajan nimiä. Nyt tilanne on muuttunut, ja sen huomaa niin peleissä kuin treeneissä. Myös hotellissa, jossa olemme, ihmiset tulevat moikkaamaan ja puhumaan niitä näitä. Meiltä odotetaan nykyisin myös tuloksia ja niitä me halutaan tuoda myös katsojille.

Huuhkajat kohtaa tänään tiistaina Olympiastadionilla Montenegron, joka kaatoi Romanian edellisessä B-liigan lohko 3:n kotipelissä luvuin 2–0 (0–0).

– Rehellisesti sanoen en tiedä vastustajasta oikein mitään. Valmennusjohto on kuitenkin tehnyt Montenegrosta erittäin tiiviin paketin, jos vanhat merkit pitävät paikkansa. Se käydään vielä tässä läpi. Kova on joukkue, kun se kaatoi tässä äskettäin Romanian parilla maalilla. Täysi työpäivä on edessä, jotta saadaan täysi pistepotti kotiin, Jolle korosti.

Kanerva vahvisti, että Huuhkajien miehistöön tulee muutoksia, koska pelitahti on Kansojen liigassa poikkeuksellisen vaativa. Kaiken järjen mukaan Pohjanpalolle löytyy iso rooli illan mittelössä. Montenegro-ottelun jälkeen Suomella on edessä vieraskoitokset Romaniassa ja Bosnia-Hertsegovinassa lauantaina ja ensi viikon tiistaina.

Pohjanpalo on mieluusti kentän huonoin kunhan onnistuu maalinteossa

Pohjanpalo, 27, on mättänyt urallaan täysosumia kovalla prosentilla varsinkin maalit per peliminuutti -kategoriassa jokaisessa edustamassaan seurassa.

– Maalinteko on se, mitä minulta odotetaan. Siihen olen tavallaan rakentanut urani. Haluan olla maalintekijä ja se pelaaja, joka ratkaisee matsit. Olen sanonut monesti, että mieluummin olen se huonoin pelaaja kentällä, kunhan teen sen maalin. Vaikka pelaisin kuinka hyvin, mutta jos en tee maalia, niin olen aina erittäin pettynyt.

– Olen yrittänyt panostaa urallani siihen, että pääsen maalipaikoille. Sitten kun se paikka tulee, niin vähintään pallon pitää mennä puiden (maalitolppien) väliin.

Joel Pohjanpalo teki hienon puskumaalin Kazakstanin verkkoon Olympiastadionilla syyskuussa.
Joel Pohjanpalo teki hienon puskumaalin Kazakstanin verkkoon Olympiastadionilla viime syyskuussa.Matti Raivio / All Over Press

Pohjanpalon uralle on mahtunut paljon loukkaantumisia. Pelaamista tai pelityyliä hän ei ole silti muuttanut – ainakaan tieten tahtoen.

– Pitää katsoa vanhoista peleistä ja videoista, onko pelaamiseni muuttunut. Paha siihen minun on pelaajana sanoa yhtään mitään. Fyysiset ominaisuudet ovat totta kai nyt erilaiset kuin mitä ne olivat nuorena. Kokemus tuo myös viisautta ja sen kautta osaa reagoida eri lailla asioihin kentällä ja varsinkin boksissa. Iän kautta haistaa maalipaikat paremmin.

– Loukkaantumiset ovat olleet tavallaan huonoa tuuria. Murtuneille jaloille kun ei voi oikein mitään. Nyt on mennyt pitkä tovi ilman loukkaantumisia, ja oikeastaan vain kaksi peliä tuli missattua viime kaudella pienten loukkaantumisten takia. Silloin totta kai tulos paranee. Tämä pätee ihan kaikkeen urheiluun. Fysiikan eteen pitää tehdä paljon työtä jo nyt, eikä vasta kolmekymppisenä.

”Kaikki varmaan tietävät vahvuuteni”

Edelleen näyttää siltä, ettei Pohjanpalo mahdu syystä tai toisesta Leverkusenin miehistöön. Huuhkajat-kärjen ensi kauden seura on kysymysmerkkien takana. Minkälaisessa pelitavassa Pohjanpalo on parhaimmillaan?

– Kaikki varmaan tietävät minun vahvuuteni. Ne löytyvät boksin sisältä. Minulle on ihan sama, mistä pallot sinne alueelle tulevat – keskeltä tai laidasta – kaikki käy. Elän kuitenkin maalipaikoista. Se on sellaista futista, mitä minä haluan pelata ja missä vahvuuteni tulevat esille. Tämä korostuu myös tulevassa seurahaussa, missä tahansa urani sitten jatkuukin. Paikka pitää olla sellainen, että se sopii minulle.

Pohjanpalo uskoo olevansa nykyisin lujahermoisempi, mitä hän oli muutamia vuosia sitten.

– Nuorempana olin malttamattomampi ja tulin sieltä boksista ehkä liikaakin pois. Silloin ei tietenkään tulostakaan tule niin hyvin. Pitää olla kylmäpäinen, vaikka tekopaikkoja ei tulisikaan ottelussa paljoa, Pohjanpalo sanoo ja jatkaa:

– Aika monta Dortmundin peliä nähneenä (Erling Braut) Håland on tästä minusta hyvä esimerkki. Hän on aika paljon yksin kentällä, eikä välttämättä tule paljoa kosketuksia pelivälineeseen, mutta sitten ykskaks pallo onkin maalissa. Modernissa fudiksessa pitää hyökkääjänkin olla tietysti pelissä mukana, eikä se tarkoita, että koko ajan vain seisoo yksikseen siellä kärjessä.

Pohjanpalo himoitsee aina ratkaisumaaleja, eikä mitään näyttäviä top-täysosumia.

– Sata sadasta otan aina mieluummin sen räkämaalin lisäjalla ennen kuin jonkun hienon tasoitusmaalin yksilösuorituksella, naurahti maalihirmu haastattelun lopuksi.

Lue myös

Ylen kanavilla jalkapallon superpäivä: Lähetä kikkavideosi ja voita liput Helmarien EM-otteluun Englantiin!

Huuhkajat saa vastaansa Romanian yllättäneen Montenegron – asiantuntija perkaa, missä Suomen on onnistuttava lauantaita paremmin

Huuhkajat toiveikkaana tulevasta, vaikka kotiottelu päättyi pettymykseen – maalin tehnyt Pukki: ”Ehkä me ei ansaittu voittaa”

Aikainen vaihto osoitti, että Rasmus Schüller on Huuhkajille korvaamaton pelaaja – asiantuntija kertoo, miksi: ”Kuin liima”

Huuhkajille karvas 1–1-tasapeli – viime hetken takaisku jäi mietityttämään Markku Kanervaa: ”Olisi sen voinut viheltääkin”

Huuhkajien pitkäaikainen kapteeni Sparv sai ansaitut, koskettavat jäähyväiset – nykyinen kapteeni tiivisti pettymyksen suurten tunteiden illan päätteeksi

Joel Pohjanpalo taisteli Turkissa maalipörssin voitosta, sitten peliaika väheni – seura antoi tylyn vastauksen: ”Ei siinä voinut lähteä kitisemään”

Source Link yle.fi