Banner Before Header

Vain muutaman jenin tähden: Japanilainen junankuljettaja haastoi työnantajansa oikeuteen palkasta pidätetyn 0,43 euron takia

Japanissa junankuljettaja on haastanut työnantajansa oikeuteen, koska yhtiö pidätti hänen palkastaan 56 jeniä eli 0,43 euroa. Kiistan taustalla on junan vähäinen myöhästyminen.

Yhtiö sakotti kuljettajaa, koska tämän ohjaama juna myöhästyi minuutin aikataulustaan kesäkuussa 2020.

Junankuljettaja nosti kanteen JR Westiä vastaan aiemmin tänä vuonna. Mies vaatii 2,2 miljoonan jenin eli noin 16 800 euron korvausta tapauksen aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä, kertoo Yomiuri Shimbun -sanomalehti.

Kuljettaja oli määrätty siirtämään tyhjä juna varikolle Japanin länsiosassa sijaitsevalla Okayaman asemalla. Hän meni vahingossa väärälle laiturille, minkä takia junankuljettajien vaihdos myöhästyi. Sen seurauksena juna lähti asemalta ja saapui varikolle minuutin aikataulusta myöhässä.

JR West pidätti alunperin 85 jeniä miehen palkasta, mutta suostui laskemaan sakon 56 jeniin sen jälkeen, kun mies oli vienyt kiistan Okayaman työtarkastusviranomaisen käsiteltäväksi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Kiista myöhästymisen syystä

JR Westin mukaan kuljettajan palkasta sai pidättää pienen osan, koska tämä ei tehnyt töitä laiturilla tapahtuneen sekaannuksen aikana. Yhtiön tiedottaja vahvisti oikeuskanteen uutistoimisto AFP:lle torstaina.

Tiedottajan mukaan yhtiö ja kuljettaja tulkitsevat myöhästymisen syytä eri tavoilla. Tiedottaja sanoi, että yhtiö noudatti ”ei työtä, ei palkkaa” -sääntöään pidättäessään osan kuljettajan palkasta.

Kuljettaja sanoo, että myöhästyminen johtui vähäisestä inhimillisestä virheestä, eikä yhtiön olisi pitänyt sen takia katsoa, että hän oli poissa töistä.

Japanin rautatiejärjestelmä on kuuluisa tehokkuudestaan ja täsmällisyydestään. Sitä pidetään yleisesti esimerkkinä muille maailman rautatieverkostoille.

Vuonna 2017 japanilainen rautatieyhtiö nousi kansainvälisiin uutisotsikoihin, kun se pyysi syvästi anteeksi ”valtavaa haittaa”, joka johtui siitä, että juna oli lähtenyt 20 sekuntia liian aikaisin.

Source Link yle.fi