Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5f225e551116b288b0493e48f5332f74, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Valamiehistö sai lisä­aikaa Kyle Rittenhousen, 18, murha­oikeuden­käynnissä – kuohuttava tuomio siirtyy – Uutisalue
Banner Before Header

Valamiehistö sai lisä­aikaa Kyle Rittenhousen, 18, murha­oikeuden­käynnissä – kuohuttava tuomio siirtyy

Kyle Rittenhousen murhaoikeudenkäynnissä Yhdysvaltain Wisconsinissa valamiehistö lopetti tiistaina ensimmäisen harkintapäivänsä saamatta aikaan tuomiota. Ponnistelu muodostaa yksimielisyys teinin tuomitsemisesta tai vapauttamisesta siirtyy näin toiseen päivään.

Rittenhousea, 18, syytetään Joseph Rosenbaumin, 36, ja Anthony Huberin, 26, tappamisesta ja Gaige Grosskreutzin, 28, haavoittamisesta 25. elokuuta 2020.

Rittenhousea uhkaa elinkautinen vankeusrangaistus.

Ampumiset tapahtuivat Kenoshassa tuhopolton, mellakoinnin ja ryöstelyn varjostamien mielenosoitusten aikana, jotka alkoivat sen jälkeen, kun poliisi ampui mustaa 29-vuotiasta Jacob Blakea selkään useita kertoja. Mellakkapaikalle ilmaantui myös pieni ryhmä pääosin valkoihoisia aseistautuneita miehiä, jotka kertoivat suojelevansa omaisuutta mellakoitsijoilta. Tuolloin vielä 17-vuotias Rittenhouse kuului näihin ”suojelijoihin”.

Lue lisää: Tuomarin käytös hämmentää Yhdysvaltoja kuohuttavassa Kyle Rittenhousen, 18, murha­oikeudenkäynnissä

Tiistaina noin kahdeksan tuntia kestäneen valamiehistön pohdintojen jälkeen tuomari Bruce Schroeder sanoi hyväksyvänsä valamiehistön pyynnön pitää oikeudenkäynnissä tauko ja palata asiaan keskiviikkona paikallista aikaa.

– Ymmärrän, että haluatte pitää tauon illaksi. Te olette vastuussa tässä vaiheessa, Schroeder sanoi.

Paljon huomiota herättäneessä oikeusjutussa ovat vastakkain syyttäjän väite, jonka mukaan Rittenhouse ampui miehet ilman oikeutusta, ja syytetyn teinin väite, jonka mukaan hän puolusti itseään.

CNN:n mukaan ampuminen tapahtui kahakan aikana. Yksi uhreista oli juossut Rittenhousea kohti ja heittänyt tätä muovipussilla. Toinen ammutuista miehistä löi häntä skeittilaudalla ja mies, jota hän haavoitti käteen, oli osoittanut häntä käsiaseella.

Rittenhousen mukaan hän ampui aseellaan vasta sen jälkeen, kun miehet olivat hyökänneet hänen kimppuunsa. Hän sanoi, että Rosenbaum, ensimmäinen henkilö, jota hän ampui sinä yönä, tarttui hänen aseeseensa.

Syyttäjät kuvailivat Rittenhousea holtittomaksi omankädenoikeuden harjoittajaksi, joka provosoi väkivaltaisten kohtaamisten sarjan.

Puolustus sanoi, että Rittenhouse, jolla oli aseensa lisäksi mukanaan lääkintäpakkaus, halusi vain auttaa loukkaantuneita ja suojella käytettyjen autojen kauppaa omaisuusvahingoilta.

Poliiseja ihaillut Rittenhouse kannatti Blue Lives Matter -liikettä, joka on perustettu vastineeksi poliisiväkivaltaa vastustavalle Black Lives Matter -liikkeelle.

Oikeudenkäynti kuohuttaa Yhdysvalloissa, koska siitä on noussut jälleen esimerkkitapaus siviilikansalaisen oikeudesta itsepuolustukseen.

Rittenhousesta on tullut kiistelty hahmo, jota jotkut laajoja aseoikeuksia kannattavat konservatiivit pitävät sankarina, kun taas monet vasemmistolaiset holtittoman amerikkalaisen asekulttuurin symbolina.

Paikkakunnalla on ollut jännittynyt ilmapiiri oikeudenkäynnin ajan. Pieni mielenosoittajajoukko seisoi tiistaina vahtimassa oikeussalin ulkopuolella, ja jotkut pitivät käsissään Rittenhousea tukevia julisteita, kun toiset vaativat oikeutta ja hänen tuomitsemistaan.

Lähde: Reuters

Source Link is.fi