Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6298063d2228f32c7dc36e39a84b8477, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Valko-Venäjän ja Puolan kriisi: Rajavartiolaitos lisäsi valvontaa Suomen rajoilla – ”Tilanne on huolestuttava” – Uutisalue

Valko-Venäjän ja Puolan kriisi: Rajavartiolaitos lisäsi valvontaa Suomen rajoilla – ”Tilanne on huolestuttava”

Valko-Venäjän ja Puolan rajan tilannetta seurataan tarkasti Suomen maahanmuuttovirastossa ja Rajavartiolaitoksessa. Tilanne on Rajavartiolaitoksen mukaan huolestuttava.

Tuhannet, lähinnä Lähi-idästä tulleet ihmiset ovat jääneet jumiin Valko-Venäjän ja Puolan raja-alueelle. Valtioiden välinen tilanne on jännittynyt.

Pakolaiset yrittävät Valko-Venäjältä Puolaan ja sitä kautta Euroopan unionin puolelle, mutta Puolan rajaa vartioi 15 000 sotilasta. Valko-Venäjän joukot puolestaan eivät päästä ihmisiä palaamaan takaisin päin.

EU-maat, Yhdysvallat ja Nato syyttävät Valko-Venäjää siirtolaisten käyttämisessä hybridihyökkäyksen välineenä.

Lue lisää: Länsimaat tuomitsevat YK:n turvallisuusneuvostossa Valko-Venäjän toimet Puolan rajalla – ”Lukashenkan hallinnosta on tullut uhka alueen vakaudelle”

Maahanmuuttoviraston (Migri) vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen sanoo, että tilannetta seurataan tarkasti.

– Tilanne ei ole vielä näkynyt Suomessa. Viime aikoina tänne on tullut 19 turvapaikanhakijaa, jotka voidaan identifioida sieltä tulleeksi. Jos jotain erityistä tapahtuu, siihen reagoidaan tilanteen edellyttämällä tavalla.

Nuutisen mukaan Migrillä on valmiussuunnitelmia poikkeustilanteen varalta. Oppia on otettu vuoden 2015 pakolaisaallosta, jolloin Suomeen saapui yli 32 500 turvapaikanhakijaa.

Ruotsista Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita varten perustettiin tuolloin järjestelykeskus Tornioon.

– Järjestelykeskuksen perustaminen on nytkin mahdollista varsin ripeällä aikataululla. Pystymme reagoimaan tilanteeseen nopeasti yhdessä poliisin ja Rajavartiolaitoksen kanssa, Nuutinen sanoo.

Lue lisää: Turkki alkaa rajoittaa Lähi-idästä Valko-Venäjälle suuntaavien ihmisten lentoja

Suomen Rajavartiolaitos lähettää rajavartijoita kriisialueille vain, jos Suomi saa avunpyynnön EU:n rajavalvontaviraston Frontexin kautta. Suomalaisia on tällä hetkellä Latviassa ja Liettuassa.

– Liettuassa on noin 10 ja Latviassa 2 suomalaista virkamiestä Frontexin rajaturvallisuusoperaatiossa, joka on ollut käynnissä loppukesästä lähtien. Suomalaiset ovat olleet siellä heinäkuusta lähtien.

– Puolan pitäisi Frontex-joukkoja halutessaan pyytää apua Frontexilta ja avunpyynnön perusteella ratkaistaan ketä sinne lähetetään. Todennäköisesti Suomi lähettäisi apua, jos sellainen pyyntö tulisi, sanoo Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksen johtaja Mikko Lehmus.

Hänen mukaansa Rajalla on korkea valmius lisätä valvontaa ja muita toimia valtakunnan rajoilla. Joitakin ulkomaalaisvalvontaan liittyviä tehostustoimia on jo tehty.

– Valvontaa on lisätty niissä paikoissa, joista maahan saavutaan. Yksityiskohtia en voi kertoa.

Siirtolaisten reitit Puolasta muualle Eurooppaan ovat kulkeneet pääsääntöisesti Baltian reittiä eli Latvian, Liettuan ja Viron kautta.

Suomeen on saavuttu Ruotsista laivalla. Tornion kautta ei ole tullut yhtään turvapaikanhakijaa tämän kriisin aikana.

– Suomi ei ole tulijoiden pääkohdemaa vaan eräs kohdemaista. Rajanylityspaikkoja voidaan sulkea valtioneuvoston päätöksellä, mutta se ei estä turvapaikkahakemusten jättämistä, mikäli tulija kiertää rajanylityspaikan ja muuten pääsee maahan, Lehmus huomauttaa.

Source Link is.fi