Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_760c2fd68c36efe03263dfcd3cd98333, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Valko-Venäjän tapahtumat heijastuivat eduskunnan Irak-keskusteluun – Uutisalue

Valko-Venäjän tapahtumat heijastuivat eduskunnan Irak-keskusteluun

Valko-Venäjän viimeaikaiset tapahtumat heijastuivat eduskunnan keskusteluun Suomen Irak-osallistumisen jatkamisesta tiistaina.

Eduskunta keskusteli hallituksen selonteosta Suomen osallistumisen jatkamisesta Irakin turvallisuussektorin koulutus- ja neuvonantotoimintaan. Selonteossa esitetään, että Suomen osallistuminen jatkuisi ensi vuoden ajan nykyisellä noin 75 sotilaan vahvuudella.

Hallituksen selonteko sai täysistunnossa myönteisen vastaanoton sekä hallitus- että oppositiopuolueista.

Operaatioon osallistumista perusteltiin yhtäältä Irakin olosuhteiden vakauttamisella ja muuttoliikkeen hillitsemisellä ja toisaalta Suomen puolustuskyvylle koituvilla hyödyillä.

Useat kansanedustajat muistuttivat puheenvuoroissaan, että irakilaiset ovat Suomen suurin turvapaikanhakijaryhmä.

–  Operaatio tuottaa meille kahdensuuntaista arvoa. Rauhan vahvistamisella tartumme muuttoliikkeen taustavaikuttajiin. Osallistuminen kehittää kansallisen puolustuksen suorituskykyjä tarjoten arvokasta kokemusta neuvontatehtävistä kansainvälisessä operaatiossa, Kristiina Salonen sanoi SDP:n ryhmäpuheenvuorossa.

Keskustan Mikko Savola.

”Suoria vaikutuksia Suomen turvallisuuteen”

Monet kansanedustajat kytkivät operaation Valko-Venäjän ja sen EU-naapurien rajojen viimeaikaisiin tapahtumiin.

–  Vakaammassa Irakissa kansalaiset eivät olisi myöskään niin alttiita hybridivaikuttamiselle, johon Valko-Venäjä syyllistyi houkuttelemalla ja lennättämällä lähinnä Irakin kurdeja väärin perustein Valko-Venäjälle ja sitä myöden sieltä Puolan rajalle, Mikko Savola sanoi keskustan ryhmäpuheenvuorossa.

Perussuomalaiset sanoivat tukevansa operaatioon osallistumista, koska sillä on merkittävä rooli kansainvälisen terrorismin ja Isisin vastaisessa toiminnassa.

Perussuomalaisten Veijo Niemi.

–  Irakin vakauttaminen on Suomen ja myös koko maailman etu. Sillä on lisäksi suoria vaikutuksia Suomen sisäiseen turvallisuuteen. Irakin turvallisuustilannetta parantamalla torjutaan myös massasiirtolaisuuden ongelmia, Veijo Niemi sanoi perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa.

Source Link is.fi