Banner Before Header

Valmentajan yllättävä kuolema mullisti elämän – Matti Suur-Hamari kunnioittaa rinteessä ystävänsä muistoa: ”Mikko oli todella rakas ja tärkeä”

Marraskuussa 2019 paralumilautailija Matti Suur-Hamarin elämä pysähtyi. Kilpailukausi oli ovella ja Pyeongchangin paralympiavoittajalla oli yhdessä valmentajansa Mikko Wendelinin kanssa selkeät suunnitelmat seuraavalle paralympiadille. Ne unohtuivat, kun Wendelin kuoli Pyhätunturilla äkilliseen sairauskohtaukseen, vain 41-vuotiaana.

– Mikon lähtö oli elämän mullistava hetki, ja siitä tuli tosi iso henkinen kuorma itselleni. Olimme kuitenkin kahdestaan luoneet menestykseni – maailmanmestaruudet, X-Gamesin voitto ja paralympiakulta. Ja vaikka ei olisi tullut yhtään mitalia, niin Mikko oli minulle todella rakas ja tärkeä ystävä, Suur-Hamari muistelee kahden vuoden takaisia hetkiä.

Kun on itse selvinnyt elossa onnettomuudesta, jossa menettää jalkansa, ja kivunnut sen jälkeen maailman kilpaurheilun huipulle, osaa asioita taatusti käsitellä surun keskelläkin. Suur-Hamarille aikaa toipumiseen tuli yllättäen.

– Sillä tavalla korona-aika oli jopa onni minulle. Pääsin ottamaan happea, käsittelemään asiaa ja rauhassa rakentamaan uudet tiimikuviot, Suur-Hamari myöntää.

Koronan takia viime kausi lumilautailun paracrossin maailmancupissa typistyi yhteen ja ainoaan kisaan Pyhätunturilla. Nyt kausi starttaa joulukuun puolivälissä samoissa maisemissa. Talvi huipentuu Pekingin paralympialaisiin maaliskuussa.

Matti Suur-Hamari ei ole juuri ajatellut lopettamista. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

– Onhan se ärsyttänyt, kun ei ole päässyt tekemään sitä, mitä rakastaa. Kun elää ja hengittää kisaamisesta ja sen tuomista fiiliksistä, niin nyt on intoa täynnä kuin ilmapallo, kun maailma taas avautuu, Suur-Hamarin silmät syttyvät.

Ilo on myös se, mitä hän tältä kaudelta tavoittelee, ja se kovia kokeneelle miehelle suotakoon. Mutta onko lopettaminen käynyt edes mielessä viimeisten kahden vuoden aikana?

– Ei ainakaan Mikon kuoleman takia. Mikolla oli niin suuri rakkaus lumilautailua kohtaan ja hän teki pyyteetöntä työtä lajin eteen hurjia määriä. Mikko olisi suuttunut, jos olisin heittänyt hanskat tiskiin! Koen, että kunnioitan hänen muistoaan parhaiten, kun jatkan tämän lajin viemistä eteenpäin.

Elämä jatkuu – vauva tuo vauhtia rinteiden ulkopuolellekin

Iloa ja suurta onnea Suur-Hamari on jo päässyt kokemaan tärkeän kilpailukauden alla. Elämä jatkuu, konkreettisesti, sillä hänestä tuli isä lokakuun lopussa.

– Onhan tämä ollut iso ja jännittävä asia, jota on odotettu todella innoissaan. On kyllä ollut mahtavat pari viikkoa tässä ihmetellessä uutta elämää! Suur-Hamari kertoo.

Matti Suur-Hamari viettää ensimmäistä isänpäiväänsä

Ja mikä tärkeintä, tukiverkkoja löytyy.

– Onneksi rakas puoliso Ronja ymmärtää myös tätä laskutouhua. Perhe sekä laaja ystäväpiiri ovat luvanneet auttaa ja tukea niin, että saan keskittyä myös paralympiatalveen täysillä. Ja uskon, että tulokas antaa paljon potkua myös omaan urheilutekemiseen.

Laskupuolen perhe Suur-Hamarilla on hyvin kansainvälinen. Päävalmentaja Pär Sundqvist on ruotsalainen, mutta mukaan apuvalmentajaksi on saatu tällä kaudella myös Juha Haukkala. Kiriapua rinteessä tarjoilevat australialainen Ben Tudhope ja kanadalainen Alex Massie.

Matti Suur-Hamari unelmoi hyvästä fiiliksestä. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

– Kilpailemme kaikki samassa luokassa, mutta silti olemme joukkuekavereita. Olemme iloisia toisten menestyksestä, ja jos on saatu hyvä rehti kisa, on ihan sama, kuka sillä korkeimmalla korokkeella on. Rakastamme lajia, emme tuloksia, Suur-Hamari raottaa ryhmän filosofiaa.

Paralympiakulta imatralaiselta siis jo kaapista löytyy, mutta mistä hän vielä unelmoi?

– Unelmoin hyvästä fiiliksestä. Siitä, että päästään laskemaan hyvä kausi ja saadaan flow päälle. Jos meistä on kiva tehdä tätä hommaa, niin se näkyy taatusti myös kisoissa. Keväällä sitten nähdään, kenen kaulaan ne mitalit ripustetaan. Mutta siis naurua ja iloa, siitä unelmoin.

Kun monet urheilijat ovat rakentaneet kuntoaan nyt lähes kaksi vuotta omissa kuplissaan, saatetaan Pekingissä nähdä myös yllätyksiä. Tämän myöntää myös Suur-Hamari.

– Ei ole mitään hajua, mitä kaverit maailmalla ovat tehneet. Omissa mielikuvissa voin toki ajatella, että siellä ne ovat yhä perässä, mutta totuus voi olla toisenlainen. Toisaalta oman tiimin sisällä nähdään kyllä, missä mennään, ja siihen on myös vahva luotto, että tehdään oikeita asioita ja kehitytään.

Olosuhteet Pekingissä saattavat nousta suureenkin rooliin, sillä luonnonlumen vähyys aiheuttaa jo nyt huolta kisarinteiden kunnosta. Kisaisäntien valmistautumista suureen urheilun juhlaan lumiongelmat eivät ole kuitenkaan ilmeisesti häirinneet.

– Muutamia viestejä ja kuvia olen nähnyt Kiinasta kilpakumppaneita. Siellä on sisähalleissa vedetty viikon joka päivä ja pitkää rataa laskettu. Veikkaan, että yllätyksiä saattaa tulla juurikin siitä suunnasta, Suur-Hamari nauraa.

Lue myös:

Source Link yle.fi