Banner Before Header

Vangit vedättivät vartijaa: Väärä mies pääsi vapaaksi Vantaan vankilasta

Vantaan vankilassa tapahtui marraskuussa 2020 erikoinen episodi. Kaksi miesvankia saivat idean, jolla he kyykyttivät vankilan turvallisuushenkilökuntaa pahemman kerran.

Vangit saivat teostaan rikossyytteet, joita käsiteltiin keskiviikkona Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Syytteen mukaan toinen vanki avusti toista karkaamaan vankilasta omien henkilötietojensa turvin. Häntä syytetään vangin laittomasta vapauttamisesta.

Väärin perustein vapautunutta vankia syytetään vangin karkaamisesta.

Taustalla oli tilanne, jossa toinen vanki oli samana päivänä vapautumassa tutkintavankeudesta. Miehet olivat sopineet, että hänen sijastaan vapauteen lähteekin hänen vankitoverinsa.

Tutkintavankeudesta vapautunut vanki antoi toiselle vangille hyödynnettäväksi muun muassa henkilötietonsa, osoitteensa ja tiedot lähiomaisestaan.

Kun osaston vartija tuli hakemaan tutkintavapaudesta vapautunutta vankia, paikalla olikin toinen vanki häntä esittämässä. Hän antoi vartijalle vapautuvan vangin henkilöllisyystiedot, vankinumeron ja esitti muutenkin olevansa hän.

Erinäisten tarkastusten jälkeen vankilan portit aukenivat tyystin väärälle henkilölle.

Syyttäjä vaatii miehille vankeusrangaistuksia. Kummallakin miehellä on runsaasti aiempaa rikoshistoriaa.

Vankilanjohtaja kertoi tapauksen jälkeen, että virhe havaittiin hyvin nopeasti ja vanki saatiin kiinni joidenkin päivien kuluttua.

– Tällainen tapaus johtaa aina jonkinlaiseen toimintatavan muutokseen. Olemme vahvistaneet jo voimassa olleita käytäntöjä ja luoneet uusia niin, että aikaisempien varmistusten lisäksi tehdään vielä lisävarmistuksia siitä, että varmasti oikea henkilö vapautuu, vankilanjohtaja Tommi Saarinen sanoi STT:lle.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Lue lisää: Vääriä vankeja pääsi vapaaksi toisten henkilötiedoilla – Risen mukaan on mahdollista, että vankiloiden ohjeissa on puutteita

Source Link is.fi