Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d2ea294bbf7f6413e5917caca5d4e67e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vanhusten palvelukodissa tukalat olot: lämpö nousi liki 30 asteeseen – Uutisalue

Vanhusten palvelukodissa tukalat olot: lämpö nousi liki 30 asteeseen

Länsi-Suomessa sijaitsevassa vanhusten palvelukodissa lämpötilat ovat kohonneet kesällä tukaliksi, kertoo yhden palvelukodin asukkaan omainen.

Omainen oli saanut asukkaalta tekstiviestin, jossa valiteltiin asuinhuoneen huomattavaa kuumuutta.

Vanhuksen omainen päätti suunnata seuraavalla vierailullaan kaupan kautta. Hän osti tuulettimen vanhusta viilentämään sekä lämpömittarin, jolla mitata huoneen lämpötilaa.

– Päivä ei ollut hellejakson lämpimimpiä ja ulkona oli sateen jäljiltä 20 astetta. Huoneessa lämpötila huiteli lähellä kolmeakymmentä, omainen kertoo.

– Siinä pari tuntia istuin ja oli olo otsalohkossa, että nyt jyskyttää. Ilma hirveän huono, tosi kuuma, ikkunoita ei saa kunnolla auki.

Talossa on jonkinlainen ilmastointi, joka tosin omaisen mukaan puski lämmintä ilmaa sekin. Huoneessa asuneella vanhuksella oli ”vetämätön olo”.

– Jos olet ympäri vuorokauden tuollaisissa olosuhteissa, eihän kukaan meistä mitään jaksa. Etelän lomalla mennään viileään hotellihuoneeseen nukkumaan, tuolla viileyttä ei ole missään tarjolla.

Sadepäivästä huolimatta palvelukodin asuinhuoneessa oli lähes 30 astetta lämmintä.

Omaisen mukaan palvelutalolta hänelle oli sanottu, että talon asukkaat voisivat itse hankkia viilennyslaitteita. Omaisia laitteiden hankkimisesta ei oltu informoitu.

– Kuulostaa kummalliselta, että asiakkaan pitää itse hankkia huoneeseen viilennystä. Eikö se ole niin päin, että hankitaan kiinteistö, joka soveltuu siihen tarkoitukseen ja palveluntuottajat pitävät huolen siitä, että viilennys on olemassa.

Myöhemmin omaiselle ilmoitettiin, että suunnitteilla olisi lisäksi viilennystila, jossa asukkaat voisivat käydä viilentymässä.

Talossa oleskelee muun muassa muistisairaita. Huolestunut omainen kyseenalaistaa, pystyvätkö he hankkimaan laitteita omatoimisesti.

– Kun ihmiset ovat tällaisessa kunnossa, niin voidaanko ajatella, että nämä asukkaat lähtevät hankkimaan jotain viilennyslaitteita? Kaikilla ei ole edes omaisia.

– Palvelunlaadun varmistaminen on mielestäni tässä ihan pielessä ja ajatusmaailma on omituinen.

Muita hän kehottaa hankkimaan palvelukodissa asuvan omaisen huoneeseen lämpömittarin. Lämpömittarin hankkimista hän toivoisi myös palvelukodeilta.

Lue lisää: Huh hellettä! Listasimme 14 vinkkiä, jotka auttavat infernaaliseen kuumuuteen

Lue lisää: Tunnista liiallisen lämmön ensioireet kehossa – ja varo kuumalla säällä etenkin tätä petollista kaksikkoa

Näin palvelukoti vastaa

Palvelukodin johtaja huomauttaa, että palvelukodissa olevat ammattihoitajat osaavat kyllä havainnoida, jos asukas kärsii kuumuudesta, ja tähän kyllä reagoidaan.

– Kaikilla asukkailla on edunvalvoja tai asioiden hoitaja, joka antaa meille valtuudet siinä kohtaa auttaa heitä. Ei se ikinä ole sellaisesta jäänyt kiinni, johtaja sanoo.

– Nämä ovat meille rakkaita ja tärkeitä ihmisiä, niin me heistä huolehdimme parhaalla mahdollisella tavalla.

Palvelukodin johtajan mukaan rakennuksesta löytyy viilentäviä parveketiloja, joissa liikkuu ilmavirta ja joihin aurinko ei pääse. Taloon on myös tulossa ilmaa liikuttavia laitteita, mutta varsinaisia viilennyslaitteita ei toistaiseksi ole tulossa.

– Vuokranantajamme olemme aiheesta keskustellut ja heillä varmasti on suunnitelmia, jos tukalat hellejaksot alkavat olla joka kesäinen riesa ja tuovat terveydellisiä ongelmia. Uskon, että he reagoivat sellaiseen.

Johtaja nostaa esiin, että kyseisestä hoitokodista ei ole hänen yli vuosikymmenen kestäneen uransa aikana koskaan joutunut vanhuksia helteen tai nestehukan takia päivystykseen.

Hellekeleillä asukkaiden nesteytyksestä onkin pyritty pitämään huolta. Lisäksi hikoilua öisin kokeneille asukkaille on hankittu viilentäviä peittoja.

– Yritämme aina miettiä, miten pystymme tilannetta helpottaa.

Suuressa palvelukodissa kokemukset kuumuudesta myös saattavat vaihdella.

– Se on niin yksilöllistä. Osa sanoo, että nyt vihdoin ja viimein pystyy lähteä ulos, kun ei ole niin kylmä, johtaja huomauttaa, mutta toteaa samalla, että kuumuudesta kärsiviä pyritään aina auttamaan.

Omaisen mukaan hän ei ole saanut palvelukodin johtajaan yhteyttä. Hän kertoo odottavansa joltain muulta taholta nyt vastausta huoliinsa.

Palvelukodin johtajan mukaan hänellä itsellään on omia hallinnollisia tehtäviä, mutta omaisella on joka päivä mahdollisuus olla yhteydessä lähiesimieheen. Johtajan mukaan omainen olisi palveluvastaavan saanutkin kiinni.

– Ihan samat asiat palveluvastaava puhuu kuin minäkin, kun ollaan samaa taloa ja samassa johtoryhmässä.

Johtaja myös ymmärtää omaisen huolen.

– Hätä on ihan luonnollista ja normaalia. Totta kai meillä kaikilla on omista ihmisistä huoli.

Onko sinulla kokemusta liiallisesta kuumuudesta palvelukodissa tai ikäihmisen muussa asunnossa? Voit lähettää kokemuksesi WhatsAppilla numeroon 040 660 9019 tai sähköpostilla osoitteeseen kaisa.ylhainen@iltasanomat.fi.

Source Link is.fi