Vantaan selli­murhasta syytetty kirjoitti poliisille vihaa uhkuvan kirjeen

Vantaan vankilan sellisurman esitutkintamateriaali paljastaa, mitä matkasellissä 114 tapahtui tammikuun viimeisinä päivinä, kun parikymppistä seksuaalirikoksista tuomittua miestä kidutettiin ja nöyryytettiin parin päivän ajan ennen surmaansa.

Tutkintamateriaalista ilmenee, että 21-vuotiaalla uhrilla oli lievä kehityshäiriö. Hän oli henkiseltä kehitykseltään noin 15–16-vuotiaan tasolla. Mies ei ollut hakenut apua tai kertonut vartijoille julmasta väkivallasta.

Hätäkeskus sai vainajan löytymisestä tiedon torstaina 27. tammikuuta, hieman ennen puoli kahdeksaa aamulla. Uhri makasi sellin yläpedillä.

Murhasta syytetään 19-vuotiasta Abshir Mueya ja 23-vuotiasta Perttu Pyynöstä, joista kumpikin on jo aiemmin tuomittu vankeuteen henkirikoksen yrityksestä.

Lue lisää: Tämä käräjä­salissa riehuneesta Perttu Pyynösestä tiedetään – yritti aiemmin murhata yläaste­kaverinsa: ”Hän on kylmä­verinen”

Uhri tukehdutettiin muovipussilla ja hänen päälleen kaadettiin vedenkeittimellä keitettyä vettä.

KuulustelukertomuSTEN perusteella Muye puhui runsaasti matkasellin tapahtumista, kun taas Pyynönen vaikeni ensimmäisissä kuulusteluissa lähes täysin. Viikkojen vieriessä hänkin alkoi murtua.

Maaliskuun loppupuolella mies oli erään kuulustelun alussa antanut poliisille käsin kirjoitetun kirjeen.

Voimasanoin, huutomerkein ja isoin kirjaimin höystetyssä tekstissä vanki kertoi oman versionsa tapahtuneesta. Pyynönen kirjoitti, ettei hän olisi kertonut kuulusteluissa mitään, ellei hänen niskaansa olisi kasattu erilaisia väitteitä.

Alkuvaiheessa murhasyytetyt yrittivätkin puhua vakavimpia tekoja toistensa niskoille. Tiistaisessa oikeudenkäynnissä selvisi, että Muye myöntää tapon, mutta Pyynönen ainoastaan törkeän pahoinpitelyn.

Lue lisää: Poliisi: Selli­murhan käsittelyssä riehuneen miehen vihan kohteena oli ilmeisesti kanssa­syytetty – ”Kengät oli tuotu jostain muualta hänelle”

Otteita syytetyn kirjoittamasta alatyylisestä kirjeestä, jonka hän antoi poliisille maaliskuun lopussa esitutkintavaiheessa.

Kirje liitettiin Pyynösen kuulustelujen jatkeeksi mukaan esitutkintaan. Pitkässä tilityksessä mies myöntää hakanneensa uhria, kaataneensa hänen päälleen kiehuvaa vetää ja tumpanneensa uhriin tupakantumppeja.

– Mä sanoin suoraan, että mä en tullut tänne ketään tappamaan, että siinä menee mun raja, monisivuisessa kirjeessä lukee.

Surmatyön kiistävä Pyynönen väitti menneensä nukkumaan ja huomanneensa jotakin tapahtuvan ympärillään. Hän oli myöhemmin havahtunut siihen, että muut sellin vangit olivat wc:ssä kuiskimassa toisilleen.

– Ne on varmasti ollut sopimas siel mitä ne sanoo. Olihan siel sellissä saatana ruumis.

Kirjeensä lopussa murhasyytetty kertoo olevansa ”vihainen itselleen”, koska meni samaan selliin ja sekaantui tekoon. Syyttäjän mukaan Muye oli pyytänyt vartijalta, voisiko Pyynönen tulla hänen kanssaan samaan matkaselliin. Näin oli toimittu.

Lue lisää: Uutta tietoa Vantaan murhakäräjien välikohtauksesta – vangin kädessä oli muovinen ”teräase”

Uhrin päällä olleet vaatteet. Todistajien mukaan mies oli vaiennut kokemistaan raakuuksista.

Pyynönen on aiemmin tuomittu 10,5 vuoden vankeuteen yläastekaverinsa murhan yrityksestä. Myös aiemman rikoksen tutkinnan aikana Pyynönen oli kirjoittanut tutkijalle kirjeen ja tunnustanut teon.

Yksi matkasellissä olleista muista vangeista kertoi uhriin kohdistetun väkivallan olleen niin ”hirveää, kammottavaa ja sadistista”, ettei hän kyennyt katsomaan sitä.

Kukaan sellissä olleista muista vangeista ei puuttunut parikymppisen uhrin julmaan kohteluun.

Raakuuksien välillä Pyynönen ja Myue olivat todistajan mukaan jutustelleet täysin normaalisti. Todistaja uskoi molempien miesten kärsivän psyykkisistä ongelmista ja pelkäsi heitä.

Sytteen mukaan tuntikausien pahoinpitelyjen lisäksi uhri oli muun muassa raiskattu törkeästi wc-harjalla, hänen päälleen oli kaadettu kiehuvaa vettä ja ihoa revitty irti. Lisäksi hänet oli laitettu kirjoittamaan itsemurhaviesti ja hänen ranteitaan oli viilletty.

Uhri oli kuollut, kun hänet oli tukehdutettu muovipussilla ja kuristettu housujen vyötärönarulla. Samalla häntä pidettiin paikallaan sängyssä.

Syyttäjä vaatii Pyynöselle ja Muyelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Myös Muyella on aiempi rikostuomio. Hänet on tuomittu isänsä tapon yrityksestä 3,5 vuoden vankeuteen.

Sellimurhan käsittely jatkuu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa toukokuun aikana. Poliisi on aloittanut tutkinnan myös Vantaan vankilan henkilökunnan toimista.

Source Link is.fi