Banner Before Header

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen koulutuksen määrä kaksinkertaistui | Verkkouutiset

Vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen määrä kaksinkertaistui viime vuonna, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK kertoo tiedotteessa.

Vuoden 2022 aikana MPK:n kursseille osallistuttiin kaikkiaan yli 100 000 koulutuspäivän ajan. Koulutustulos on kaikkien aikojen suurin.

Viime vuosi oli MPK:lle ennenäkemättömän kasvun aikaa. Venäjän viime vuoden helmikuussa aloittaman hyökkäyksen jälkeen MPK oli maaliskuussa 2022 tilanteessa, jossa koulutuksen kysyntä ylitti tarjonnan. Muutamassa päivässä MPK:n koulutuksiin ilmoittautuneiden määrä moninkertaistui ja hetken päästä lähes kaikki kurssit olivat täynnä. Suosituimmilla kursseilla jonossakin oli toista sataa ihmistä.

MPK kaksinkertaisti vuoden 2022 koulutustavoitteen sataan tuhanteen koulutuspäivään. Tavoite onnistui ja koulutuspäiviä kertyi yhteensä 102 429.

Tulos koostuu sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta, tutustumistoiminnasta ja muista lakisääteisten tehtävien mukaisesta koulutuksesta sekä kokonaisturvallisuutta edistävästä varautumis- ja turvallisuuskoulutuksesta.

— MPK otti haasteen vastaan ja tuplasi koulutuspäiviensä määrän. Tämä edellytti venymistä niin MPK:n vapaaehtoisilta toimijoilta kuin henkilökunnaltakin, kiittää MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula tiedotteessa.

MPK koulutti vuoden 2022 aikana yhteensä lähes 23 000 henkilöä, ja koulutuskertoja kertyi yhteensä yli 60 000. Monet osallistujista kouluttautuivat nousujohteisesti osallistuen perus-, jatko- ja erikoiskursseille, tai hankkivat monipuolista varautumisosaamista sekä taitoja muidenkin kuin oman aselajinsa kursseilta.

Reserviläisten aktivoituminen näkyi koulutustuloksessa. Ympäri maata koulutuksiin osallistui lähes 17 000 reserviläistä. Suosittuja koulutusaiheita olivat muun muassa panssarintorjunta ja taistelu rakennetulla alueella sekä erilaiset ammunnat.

Erityisesti nousua oli naisten ja nuorten osallistumisaktiivisuudessa. Maailman turvallisuustilanteen muutos aktivoi naisia, ja koulutuksiin osallistuvien naisten osuus nousi lähes viisi prosenttiyksikköä.  Kaikista MPK:n koulutukseen osallistujista heitä oli yli 21 prosenttia.

Koronan aikana hyytynyt nuorten tutustumistoiminta käynnistyi uudelleen syksyllä 2023. Esimerkiksi nuorten turvakursseille, Intti tutuksi ja Kunnossa inttiin -toimintaan osallistui reilut 2 300 nuorta yhteensä noin 3 200 koulutuspäivän ajan.