Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1114e117ab3f6d47de70b98323e55d01, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Varo tätä yhdistelmää, joka voi olla erityisen haitallinen maksalle – ”maksakirroosin riski moninkertaistuu” – Uutisalue

Varo tätä yhdistelmää, joka voi olla erityisen haitallinen maksalle – ”maksakirroosin riski moninkertaistuu”

Runsas alkoholinkäyttö on tunnetusti maksalle haitallista, mutta ylipainoisen maksalle jo alkoholin kohtuukäyttökin voi olla vaarallista.

– Lihavan henkilön maksalle tuopillisesta olutta on yhtä paljon haittaa kuin neljästä tuopillisesta hoikan maksalle, sanoo gastroenterologian erikoislääkäri ja osastonylilääkäri Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta.

Runsas alkoholinkäyttö, 5–6 annosta päivässä useamman viikon ajan, aiheuttaa rasvamaksaa käytännössä kaikilla.

– Jos maksa on altis vauriolle myös jostakin muusta syystä, kuten ylipainon vuoksi, jo tätä vähäisempikin alkoholinkäyttö voi pahentaa maksan tilannetta ja lisätä maksakirroosin riskiä, Åberg kertoo.

Erot yksilöllisessä herkkyydessä ovat hyvin suuria siinä, kuinka iso rasitus alkoholi maksalle on.

Hänen mukaansa tarkkoja ”turvarajoja” alkoholinkäyttöön on mahdoton antaa.

– Erot yksilöllisessä herkkyydessä ovat hyvin suuria siinä, kuinka iso rasitus alkoholi maksalle on. Siksi on vaikea sanoa paljonko ”saa” juoda – osa ei siedä yhtäkään annosta päivässä, ja osaa sietää paljon alkoholia ilman, että tulee terveyshaittoja.

Rasvamaksa on jo neljäsosalla suomalaisista

Rasvamaksa, eli rasvan kertyminen maksasoluihin, on suomalaisten yleisin maksasairaus, joka on aikuisista noin neljäsosalla.

Yleensä rasvamaksa liittyy ylipainoon, etenkin vyötärölihavuuteen, ja tyypin 2 diabetekseen.

Toinen taudin yleinen aiheuttaja on runsas alkoholin käyttö.

Osalla rasvamaksa etenee maksakirroosiksi, ja samalla kasvaa myös maksasyövän riski.

Näin maksasairaus etenee

Åberg kertoo, että keskivartaloon kertynyt ylipaino ja alkoholi tehostavat toistensa haitallista vaikutusta maksaan.

– Yhdessä ne nostavat maksasairauden riskiä niin, että 1+1 ei olekaan 2, vaan maksakirroosin riski moninkertaistuu.

Rasvamaksa on suomalaisten yleisin maksasairaus, joka on aikuisista noin neljäsosalla. Alkoholi on lisärasite rasvoittuneelle maksalle.

Miksi näin sitten tapahtuu?

– Maksan rasvoittumisessa ylipaino on monesti tärkeämpi tekijä, Åberg sanoo.

Kun maksa on rasvoittunut, se on herkempi lisävaurioille.

– Tällaisessa tilanteessa alkoholi voi kiihdyttää steatohepatiittia eli maksan tulehtumista.

Steatohepatiitti voi edetä fibroosiksi, joka tarkoittaa, että maksaan muodostuu sidekudosta. Tämä voi edelleen johtaa maksan kovettumiseen ja maksakirroosiin.

Käytännön työssä havaitsee, että Suomessa on paljon maksapotilaita.

Lisäksi alkoholilla saattaa olla muita, epäsuoria vaikutusreittejä.

– Alkoholi voi vaikuttaa myös muuhun rasvakudokseen maksan ulkopuolella, ja sillä voi olla vaikutusta suolistobakteeristoon – jolla tiedetään olevan merkitystä myös maksataudin etenemisen kannalta.

Täysin ilmiötä ei myöskään vielä tunneta.

Åbergin mukaan on mahdollista sekin, että joillakin keskivartaloon kertyneen ylipainon ja alkoholin lisäksi maksan kuntoa heikentää vielä jokin muukin lisätekijä, kuten tupakointi.

Kirroosikuolemat ovat nousussa

Lääkäri toteaa, että useimmilla rasvamaksa ei onneksi ole etenevä tauti.

Tilastojen mukaan ongelma on kuitenkin kasvava, sillä maksakirroosi on Suomessa yleisempää kuin muualla Länsi-Euroopassa.

– Kirroositilanne on meillä huono, sillä kirroosikuolemat ovat pikkuhiljaa nousussa.

Ilmiö näkyy myös lääkärin vastaanotolla.

– Käytännön työssä havaitsee, että Suomessa on paljon maksapotilaita. On huolestuttava trendi, että ylipaino- ja rasvamaksaongelmat kasvavat.

Fakta

Riskitasot terveille työikäisille

■ Alkoholinkäytön vähäisen riskin tasona pidetään päivää kohden miehillä keskimäärin enintään 2:ta annosta ja naisilla keskimäärin enintään 1:tä annosta.

■ Kohtalaisen riskin tasoksi määritellään miehillä jatkuvasti yli 14 annosta viikossa ja naisilla jatkuvasti yli 7 annosta viikossa.

■ Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kohtalaisen riskin tasolla alkoholin vaikutukset alkavat näkyä maksan toiminnassa, ja käytön vähentämistä kannattaa harkita.

■ Kannattaa myös huomata, että täysin turvallisia rajoja on vaikea asettaa, sillä alkoholin maksalle aiheuttama haitta riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista.

Source Link is.fi