Banner Before Header

Varsinais-Suomen koronanyrkki suosittelee kotitestejä myös oireettomille

Koronavirustilanne heikentyy yhä nopeasti Varsinais-Suomessa. Koronaviruksen ilmaantuvuus saavutti jälleen uuden ennätyksensä, 627 tartuntaa per 100 000 asukasta edeltävän kahden viikon ajalta.

– Vallitseva koronaviruksen variantti on nyt omikron. Virusta on jo tavattu kaikista kunnista Varsinais-Suomessa. Eniten tartuntoja on 20–30-vuotiailla, mutta tapauksia todetaan kaikissa ikäryhmissä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Harri Marttila kertoo tiedotteessa.

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut, mutta sitä tehdään edelleen. Sairaanhoitopiirissä päästään edelleen noin 70 prosentin jäljitettävyyteen. Lähipiiri on yhä tavallisin tartuntapaikka.

– Omikron on osoittautunut huomattavan hyvin tarttuvaksi. Tartunnan saaneissa on kasvava määrä kahden ja jopa kolmen rokotuksen saaneita, Marttila kertoo.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan tiistaina, että lisää keinoja tarvitaan viruksen torjuntaan. Maskien lisäksi ryhmä suosittelee kotitestejä.

– Kotitestiä on hyvä käyttää, kun mennään asioimaan esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin. Lisäksi me kaikki voimme tehdä itse testin, kun suunnittelemme vaikkapa tuttavien tapaamista. Erityisesti on nyt suojattava henkilöitä, joilla on heikentynyt vastustuskyky esimerkiksi perussairauden vuoksi, koordinaatioryhmän puheenjohtaja Mikko Pietilä sanoo.

Varsinais-Suomen sairaaloissa oli tiistaina aamulla hoidossa teho-osastolla alle viisi ja muilla osastoilla 24 covid-positiivista potilasta. Koronavirustautiin kuolleiden määrä kasvoi joulukuussa koko epidemia-ajan korkeimmaksi. Kuukauden aikana menehtyi yhteensä 24 potilasta.

Koronakoordinaatioryhmä keskusteli liikuntaharrastusten edellytyksistä, kun Länsi-Suomen aluehallintoviraston määräämä harrastustilojen sulku päättyy. Voimassaolevat rajoitukset päättyvät 15. tammikuuta.

– Rajoitusajan päättymisen jälkeen näemme tarpeelliseksi arvioida tarkoin jatkamisen edellytyksiä erityisesti yksilölajeissa ja rajoitetun osallistujamäärän harrastuksissa. Lasten ja nuorten harrastustoimintaan ei tulisi jatkossakaan kohdistaa rajoitustoimia, Pietilä sanoo.

Source Link is.fi