Banner Before Header

Vasemmisto-opiskelijat vaatii panostuksia opiskelijoiden mielenterveyteen

Vasemmisto-opiskelijoiden yleiskokous vaatii monipuolisia toimia opiskelijoiden mielenterveyden parantamiseksi. Yhä suurempi osa opiskelijoista kärsii mielenterveyden oireilusta, eivätkä tarjolla olevat tuki- ja ennaltaehkäisevät palvelut riitä. Korona-aika on syventänyt ongelmaa entisestään.

Vasemmisto-opiskelijat toivoo, että kysymys saavutettavista ja laadukkaista mielenterveyspalveluista nousee tulevien sote-vaalien alla keskiöön.

–On tärkeää taata, että sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä kunnilta hyvinvointialueille opiskelijoiden palvelupolut ovat toimivat. Moni opiskelija hakeutuu mielenterveyden oireillessa ensin YTHS:n piiriin, josta hänet voidaan ohjata julkiselle puolelle hoitoon, sanoo Vasemmisto-opiskelijoiden vastavalittu puheenjohtaja Selmi Holopainen.

–Samalla on muistettava, että YTHS palvelee vain korkeakouluopiskelijoita ja esimerkiksi toisen asteen opiskelijoille hoito tapahtuu jo lähtökohtaisesti julkisessa terveydenhuollossa. Hoitoon on päästävä nopeasti ja helposti, Holopainen jatkaa.

”Paineet valmistua korkeakoulusta nopeasti, riittämätön toimeentulo ja esimerkiksi opintopsykologipalvelujen heikko saatavuus kasvattavat opiskelijoiden ahdinkoa.”

Riittävästi resursoidun hoidon lisäksi Vasemmisto-opiskelijat penää opiskelijoiden mielenterveyden oireilun juurisyihin puuttumista.

–Olemme ajaneet opiskelijat pisteeseen, joka on kestämätön. Paineet valmistua korkeakoulusta nopeasti, riittämätön toimeentulo ja esimerkiksi opintopsykologipalvelujen heikko saatavuus kasvattavat opiskelijoiden ahdinkoa. Erityisesti näin korona-ajan myötä tarvitsemme opiskelijamyönteisempiä poliittisia päätöksiä. Nykymenolla opiskelijat eivät yksinkertaisesti enää jaksa, Vasemmisto-opiskelijoiden väistyvä puheenjohtaja Anna Lemström muistuttaa.

Vasopille uusi johto ja taloussuunnitelma

Vasemmisto-opiskelijoiden yleiskokous järjestettiin Helsingissä hybridikokouksena 14.11.. Yleiskokouksessa muun muassa valittiin yhdistykselle uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuodelle 2022, hyväksyttiin uusi keskipitkän aikavälin taloussuunnitelma sekä keskusteltiin järjestäytymisestä liittomuotoiseksi ensi vuoden aikana.

Hallituksen varapuheenjohtajiksi valittiin Aku Houttu Helsingin yliopistosta ja Ilmari Immonen Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin jatkokaudelle Meri Kärkkäinen ja Suvituuli Lundmark, sekä uusina Mari Ikonen, Katri Kiurujoki, Aleksanda Laakso, Johanna Laine, Anni-Sofia Niittyvuopio, Susan Seppälä ja Jonne Talonen. Hallituksen varajäseniksi valittiin Susanna Auvinen, Riga Doroci, Sera Heikkilä ja Tiina Toivanen.