Vasemmistoliitto kriittisin vanhusten kotihoidon lisäämiseen – Li Andersson: Missä kehityksen eettinen raja?

On väärin mikäli koko vanhuspalvelujärjestelmää ohjataan puhtaasti siitä näkökulmasta, miten voidaan säästää rahaa, vasemmistoliiton puheenjohtaja kommetoi.

Helsingin Sanomien vaalikonevastauksista keräämien tietojen mukaan kaikki muut puolueet paitsi vasemmistoliitto kannattavat kotihoidon osuuden lisäämistä vanhusten hoidossa. Tiedot ovat peräisin lehden omasta aluevaalikoneesta. Siinä aluevaaliehdokkaille esitettiin väite, jonka mukaan ”vanhusten hoivassa pitäisi siirtää painopistettä edelleen kotihoidon puolelle”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi asiaa niin, että ”ympärivuorokautiseen hoitoon pääsyn kynnystä on jo nostettu, kun valtaa pitävät ovat halunneet pitää kustannukset kurissa ikäihmisten määrän kasvaessa”.

Anderssonin mukaan tämä on johtanut tilanteeseen, jossa aliresursoidun ja rekrytointivaikeuksien kanssa kamppailevan kotihoidon piirissä on hyvin huonokuntoisia ikäihmisiä.

Jos kotihoidon osuutta vielä aiotaan nykyisestä lisätä, Andersson kirjoittaa hänelle heräävän kysymys siitä, missä tämän kehityksen eettinen raja pitäisi kulkea.

”Vaikka kotihoitoa yleensä puolustetaan sillä, että ihmiset haluavat asua mahdollisimman pitkään kotona, on väärin mikäli koko vanhuspalvelujärjestelmää ohjataan puhtaasti siitä näkökulmasta, miten voidaan säästää rahaa.”

Andersson jyrkästi eri mieltä

HS:n vaalikoneessa Andersson suhtautuu kotihoidon lisäämiseen kriittisemmin, kuin vasemmistoliiton ehdokkaat keskimäärin. Hän on väitteen kanssa jyrkästi eri mieltä, kun keskimäärin vasemmistoliiton ehdokkaat ovat lähellä keskiviivaa, mutta sen kriittisellä puolella kuitenkin.

Vaalikonevastauksessaan Andersson kirjoittaa, että jos ihminen haluaa ja pystyy asumaan kotona, pitää sen tietenkin olla mahdollista.

”Suomessa on kuitenkin ongelmana, että liian monet todella huonossa kunnossa olevat ikäihmiset joutuvat sinnittelemään kotona aliresursoidun kotihoidon varassa, vaikka he huonon kuntonsa puolesta tarvitsisivat ympärivuorokautista hoitoa”, hän jatkaa.

Maanantaina Andersson kommentoi Facebookissa, että tarvitaan riittävästi erilaisia asumispalveluita, niin palveluasumista kuin tehostettua ympärivuorokautista hoitoa ja selkeitä panostuksia myös kotihoidon kehittämiseen. Hoitajapula ja työntekijöiden suuri vaihtuvuus on isoin uhkakuva ikäihmisten ihmisoikeuksien toteutumiselle.

Puolueista myönteisimmin kotihoidon lisäämiseen suhtautuu kokoomus. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo toteaa HS:n vaalikoneessa, että monet haluavat asua kotona. ”Siksi tarvitaan riittävästi resursseja myös kotihoitoon ja parannuksia omaishoitajien asemaan.”

Vuonna 2019 kotihoidon piirissä oli noin 200 000 asiakasta. Väestö vanhenemisen takia kotihoidon tarpeen määrä on jatkuvassa kasvussa.