Banner Before Header

Vasemmiston Modigilta täyslaidallinen europarlamentin oikeistolle, joka vesitti tärkeän ilmastopaketin – ”On käsittämätöntä, ettei oikeistossa vieläkään ymmärretä sitä”

Europarlamentti ei päässyt sopuun tärkeästä ilmastoesityksestä.

Vasemmiston europarlamentaarikko Silvia Modig moittii kovasanaisesti oikeistoryhmiä EU:n ilmastolakipaketin keskeisten osien vesittämisestä. Europarlamentin piti eilen äänestää EU:n päästökaupan uudistuksesta, mutta esitys palautui lopulta takaisin parlamentin ympäristövaliokuntaan.

– Oikeistoryhmät tekivät päästökauppaa koskevaan mietintöön täysistunnossa niin paljon heikennyksiä ilmaston näkökulmasta, ettei kunnianhimoton kokonaisuus enää kelvannut parlamentin enemmistölle, Modig tiivistää Facebook-sivuillaan.

– EU:n päästökauppajärjestelmän uudistusta koskeva esitys äänestettiin takaisin ympäristövaliokunnan käsiteltäväksi. Sen seurauksena myös hiilirajamekanismi ja sosiaalinen ilmastorahasto palaavat valiokuntaan.

Modig toteaa olevansa tyytyväinen, ettei kompromissi lopulta mennyt läpi. Hänen mukaansa se oli ilmaston kannalta riittämätön. Modig on vasemmiston edustaja päästökauppaa koskevissa neuvotteluissa.

– Ongelmakohtia olivat erityisesti kokonaiskunnianhimon puute ja ilmaisjaoista luopumisen liian hidas aikataulu.

– Nyt palaamme ympäristövaliokuntaan neuvottelemaan päästökaupasta, ja toivottavasti ulos tulee ilmaston kannalta parempi kokonaisuus, eikä toisin päin. Sen eteen aion ainakin tehdä nyt hartiavoimin töitä.

Modig huomauttaa, että ympäristösopimuksiin kirjattu 1,5 asteen lämpenemisen raja ylittyy viimeisimpien arvioiden mukaan vielä tämän vuosikymmenen aikana. Mitä enemmän maapallo lämpeää, sitä suurempia vaikutukset ovat. Siksi parlamentin tulee kyetä tekemään riittävän kunnianhimoinen päätös, Modig tiivistää.

– On käsittämätöntä, ettei oikeistossa vieläkään ymmärretä sitä, ettei ilmastotoimien jarruttaminen ole yhdenkään eurooppalaisen etu, päinvastoin. Mitä pidempään odotamme, sitä rajumpi, kalliimpi ja vaikeampi on edessämme oleva välttämätön muutos. Tekemättä jättämisen kustannukset ovat moninkertaiset, niin inhimillisesti kuin taloudellisesti.