Vasemmistonuorten johtoon reservin upseeri: ”En näe siinä aatteellisesti tai poliittisesti mitään ristiriitaa”

Pinja Vuorinen

24-vuotias helsinkiläinen, Asuu Alppilassa. Reservin upseeri.
Opiskelee globaalia poliittista taloutta Helsingin yliopistossa. Sai viime keväänä valmiiksi alemman korkeakoulututkinnon Glasgow’n yliopistosta. Siellä hän opiskeli taloustiedettä ja politiikan tutkimusta.
Vasemmistonuori vuodesta 2013. Ollut Etelä-Suomen Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja.
Valittiin Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi viime viikonvaihteessa ja aloittaa tehtävässä tammikuun alussa.

Pinja Vuorinen valittiin Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi viime viikonloppuna.

Eliittikoulun kasvatti, reservin upseeri ja kommunisti. Näin kuvaillaan Vasemmistonuorten tuoretta puheenjohtajaa Pinja Vuorista.

– Pitää paikkansa. Harvemmin kai tällaisia yhdistelmiä on, mutten näe siinä aatteellisesti tai poliittisesti mitään ristiriitaa, Vuorinen sanoo.

Ressun lukiota hän jopa vähän kiittää siitä, että hänestä tuli aktiivi vasemmistolainen.

– Yksi syy liittyä Vasemmistonuoriin ja lähteä saman tien mukaan sen toimintaa oli se, että koulussa oli tosi paljon kokoomusnuoria. Minun on pakko tehdä jotain, koska ne ihmiset ajoivat asioita, joita en halua. Ymmärsin, että itse pitää toimia vastavoimana, koska ei kukaan muukaan tee sitä.

Puhetta armeijasta

Vapaaehtoisen asepalveluksen Vuorinen suoritti pian lukion jälkeen.

– Vasemmistopiireissä sitä usein ihmetellään ja siitä kysellään. Sitä kautta olen myös päässyt puhumaan paljon puolustuspolitiikasta, Vuorinen sanoo.

”Ymmärsin, että itse pitää toimia vastavoimana.”

Hän toteaa, että näkee nykyisenlaisen suomalaisen sukupuolittuneen asevelvollisuusjärjestelmän olevan epätasa-arvoinen. Hän kuitenkin pitää niin vapaaehtoisuuteen perustuvaa armeijaa kuin palkka-armeijaa heikkoina vaihtoehtoina.

– Vaikka näen tämän instituution ongelmat, näen myös jossain määrin sen tarpeellisuuden niin kauan kuin meillä on rajoja ja valtioita. Niinpä halusin nähdä itse, millainen systeemi se on ja pureutua siihen sisältä enkä vain huudella ulkopuolelta, Vuorinen sanoo.

Arvot kotoa

Vasemmistolainen Vuorinen arvioi olleensa aina.

– En tule erityisesti vasemmistolaisesta perheestä, mutta meillä on aina kannustettu yhteiskunnallisuuteen ja aktiivisuuteen, oltu kiinnostuneita, mitä teemme ja ajattelemme.

– Homofobian vastustamisen, feminismin, antifasismin arvot ovat tulleet kotoa.

Silti Vuorinen etsi puolueensa itse. Hän on myös vasemmistoliiton jäsen.

– Kun teininä tutustuin erilaisiin poliittisiin aatesuuntiin ja erityisesti siihen, miten talous ja materia nähdään niissä, löytyi vasemmistolaisuus, hän kiteyttää.

Vuorinen pitää politiikkaa elämäntapanaan. Useimmat ystävätkin ovat vasemmistolaisia, ja heidän kanssaan hän puhuu lähinnä politiikasta. Vapaa-aika kuluu paljolti järjestöissä.

– Ainoa harrastukseni on kuntosalilla käyminen, mutta kuuntelen sielläkin poliittisia podcasteja.

Huomiota vasemmistolle

Vuorinen on myös aktiivinen keskustelija ja kirjoittaja. Hän on muun muassa KU:n Sunnuntaivieras eli kirjoittaa kolumneja KU:n verkkolehteen.

Hän herättää keskustelua.

– Palaute on ollut hyvää ja huonoa, mikä hyvä asia, koska haluan tehdä sellaisia kannanottoja, jotka herättävät mielipiteitä ja keskustelua, hän sanoo.

– Se on tapa jolla saada huomiota ja valtaa vasemmistolaiselle keskustelulle. Ihmisten pitää olla kiinnostuneita siitä, mitä vasemmistolaiset mielipiteet ovat. Politiikasta ei puhuta, jollei aktiivisesti pyritä saamaan ihmisiä puhumaan siitä.

Kun Vuorinen valittiin Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi, hän totesi lehdistötiedotteessaan, että nyt tarvitaan sosialistista politiikkaa.

– Siitä on nyt puhuttu muutama päivä, hän iloitsee.

Vuorinen sanoo, että politiikan asemia tärkeämpiä hänelle ovat asiat.

– Aion toki olla ehdolla eduskuntavaaleissa ja tehdä sen tosissani. Mutta minulle kyse on ensisijaisesti siitä, että haluan toteuttaa tietynlaista politiikkaa. Se voi edellyttää sitä, että on asemassa, jossa sitä voi toteuttaa.

– Näen kuitenkin, että monia asioita voi ajaa esimerkiksi journalismin keinoin, ay-liikkeessä tai vaikkapa kaduilla. Valtaa ja vallankäytön muotoja on monenlaisia.

Kiireinen kausi edessä

Vuorisen puheenjohtajakaudesta näyttää tulevan kiireinen. Se sisältää kahdet vaalit, Vasemmistonuorten poliittisen ohjelman uudistamisen ja uudenlaisen periaateohjelman kirjoittamisen sekä kolme muuta kampanjaa.

– Vaaleissa haluan tietysti nähdä vasemmistonuorten menestyvän. Toivon, että järjestö voi antaa siihen tukea ja turvaa.

Lisäksi liittokokous päätti kolmesta kampanjasta. Talouspoliittinen kampanja pyrkii opettamaan vasemmistolaista talousajattelua ja argumentointia sen näkökulmasta.

– Se on tarpeen, jotta vasemmisto yleisesti voi pärjätä.

Toinen on Ilmianna vuokranantajasi -kampanja, joka pureutuu vuokralaisten oikeuksiin ja ongelmiin. Kolmas käsittelee lähisuhdeväkivaltaa.

– Sen otsikko on Toiseksi vaarallisin maa, mikä viittaa siihen, että Suomi on Euroopan toiseksi vaarallisin maa naisille, Vuorinen sanoo.

24-vuotias Vuorinen on vasemmistonuorten veteraani: kahdeksan vuotta toimintaa, neljä liittokokousta. Sinä aikana väki on ehtinyt vaihtua ja viime viikonvaihteen liittokokouksessa oli enää kymmenkunta jäsentä, jotka olivat olleet mukana jo kahdeksan vuotta sitten.

– Olen iloinen siitä, että toimijat ovat aiempaa nuorempia. Me puheenjohtajistossa olemme kaikki alle 25, hallituksessa on ainakin kaksi 18-vuotiasta ja yksi 16-vuotias. Saamme entistä enemmän nuoria mukaan aktiiviseen toimintaan.

Pinja Vuorinen

24-vuotias helsinkiläinen, Asuu Alppilassa. Reservin upseeri.
Opiskelee globaalia poliittista taloutta Helsingin yliopistossa. Sai viime keväänä valmiiksi alemman korkeakoulututkinnon Glasgow’n yliopistosta. Siellä hän opiskeli taloustiedettä ja politiikan tutkimusta.
Vasemmistonuori vuodesta 2013. Ollut Etelä-Suomen Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja.
Valittiin Vasemmistonuorten puheenjohtajaksi viime viikonvaihteessa ja aloittaa tehtävässä tammikuun alussa.