Banner Before Header

Venäjä iski aamulla Kiovaan – sanoo tuhonneensa Itä-Euroopan maiden Ukrainalle toimittamia panssarivaunuja

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on ollut sunnuntaina aamulla useita räjähdyksiä. Venäjä sanoo tuhonneensa ohjusiskuissa Ukrainan ulkomailta saamaa sotakalustoa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjän ilmavoimat ampuivat Kiovan laitamille pitkän kantaman ohjuksia. Puolustusministeriön mukaan iskuissa tuhottiin Itä-Euroopan maiden Ukrainalle toimittamia T-72-panssarivaunuja sekä muita halleissa olleita panssaroituja ajoneuvoja.

Tietoa ei ole voitu vahvistaa puolueettomista lähteistä.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin edustaja sanoo, että ohjukset tuhosivat rautateiden infrastruktuuria.

Kiovaan ei ole tehty vastaavia iskuja huhtikuun lopun jälkeen.

Pormestari Vitali Klytškon mukaan iskuissa ei kuollut yhtään ihmistä, mutta yksi haavoittui.

Ukrainan ilmavoimat on analysoinut Kiovaan osuneiden ohjusten lentorataa. Ilmavoimien mukaan risteilyohjukset ammuttiin Tupolev Tu-95 -strategisista pommikoneista, jotka olivat laukaisuhetkellä Kaspianmeren alueella.

Myös Odessan satamakaupungin ympäristössä on raportoitu tänään sunnuntaina ohjusiskuista.

Putin varoittaa antamasta Ukrainalle pitkän matkan rakettiaseistusta

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa länsimaita antamasta Ukrainalle pitkän matkan rakettiaseistusta.

Venäjä voi iskeä sellaisiin kohteisiin, joihin se ei vielä ole iskenyt, mikäli Ukraina saa raketteja, Putin sanoi Rossija-1-televisiokanavalle antamassaan haastattelussa.

Hän ei täsmentänyt, millaisista kohteista olisi kyse.

Venäjä on koko sodan ajan pyrkinyt tuhoamaan Ukrainan asevarastoja ja aseiden kuljetusyhteyksiä. Venäjä on osunut myös lukuisia kertoja siviilikohteisiin.

Ukraina on pyytänyt länsimailta erityisesti raketinheittimiä, joiden kantomatka on tavanomaisen tykin kantomatkaa pitempi. Näin Ukraina saisi edun Donbasin taisteluun, jossa Venäjä käyttää runsaasti tykistöä.

Yhdysvallat on aiemmin ilmoittanut toimittavansa Ukrainalle Himars-raketinheittimiä.

75-vuotias mies katsoo tuhoutuneen talon raunioita.
Arkadiy Maznychenko katsoi tuhoutuneen kotitalonsa raunioita Kiovan pohjoispuolella 3. kesäkuuta 2022. Sergei Supinsky / AFP

Ukraina on tehnyt vastahyökkäyksiä Sjeverodonetskissa

Ukrainan joukot ovat tehneet viimeisen vuorokauden aikana vastahyökkäyksiä Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Sjeverodonetskin kaupungissa, kertoo Britannian puolustusministeriö sunnuntaiaamuna julkaistussa tiedusteluraportissaan.

Venäjä on viime viikkojen aikana keskittänyt yksiköitään ja tulitusta alueelle ja saanut paikallisia voittoja. Britannian puolustusministeriö arvioi, että ukrainalaiset ovat nyt tehdyillä vastahyökkäyksillä todennäköisesti saaneet vietyä Venäjältä operatiivista voimaa.

Venäjä on menettänyt asemiaan Sjeverodonetskissa ja kaupunki on jakautunut kahtia, sanoo alueen kuvernööri.

– Venäläiset hallitsivat noin 70:tä prosenttia kaupungista, mutta heidät on pakotettu takaisin kahden viimeisen päivän aikana, kirjoittaa Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai Telegramissa.

Haidain mukaan Ukraina hallitsee nyt noin puolta kaupungista.

Ihmiset kantavat perunapusseja ja muita ruokaostoksia torilla.
Kiovalaiset tekivät ostoksia katutorilla 4. kesäkuuta 2022. Oleg Petrasyuk / EPA

Kiovaan on palannut asukkaita

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on ollut viime viikkoina suhteellisen rauhallista, kun Venäjä on keskittänyt hyökkäystään Itä-Ukrainaan. Venäjä kertoi maaliskuussa keskittyvänsä Donbasin valtaamiseen ja veti joukkonsa Kiovan alueelta.

Venäjä on viime viikkojen aikana saanut paikallisia voittoja Itä-Ukrainassa ja on pikku hiljaa hivuttanut ukrainalaisia puolustajia perääntymään Donbasin alueella.

Kiovan pormestari Klytško sanoi toukokuussa, että Kiovan asukkaista kaksi kolmasosaa olisi palannut takaisin kaupunkiin. Asukkaita lähti pakoon Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa.

Lue myös:

Nastja, 9, herää edelleen öisin koviin ääniin – katso kuvat Venäjän pommittamasta pihapiiristä, jossa lapset leikkivät raunioiden keskellä

Huhut Vladimir Putinin terveysvaivoista peittävät isomman muutoksen – koko Venäjän nykyinen valtaeliitti on harmaantunut

Uusimmat uutiset Venäjän aloittaman sodan tapahtumista

Source Link yle.fi