Banner Before Header

Venäjä ja Turkki puivat viljakuljetuksia – Ukraina pelkää Venäjän iskuja, jos huoltokäytävät avataan

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaa tänään Turkin-vastinparinsa Mevlüt Çavuşoğlun Ankarassa. Ulkoministerien on määrä neuvotella muun muassa mahdollisten huoltokäytävien perustamisesta Mustallemerelle edessä häämöttävän maailmanlaajuisen ruokakriisin lievittämiseksi.

Ukrainassa on tällä hetkellä jumissa noin 20-25 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei voida kuljettaa pois maasta. Ukrainan sodan vaikutusten pelätään johtavan jopa nälänhätiin, koska monissa maissa ruokahuolto perustuu tuontiin Ukrainasta.

Ukraina oli ennen Venäjän hyökkäystä maailman neljänneksi suurin viljan viejä.

Turkki on ottanut Venäjän hyökkäyssodan alettua roolia puolueettomana rauhanvälittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä. Osa sittemmin kariutuneista neuvotteluista sodan osapuolten välillä käytiin Istanbulissa.

Venäjä on sanonut aikaisemmin, että se edellyttää tiettyjen sille asetettujen talouspakotteiden purkua viljakuljetusten mahdollistamiseksi.

Ukraina: Emme saaneet kutsua neuvotteluihin

Ukrainan ulkoministeriö sanoo maan torjuvan kaikki viljakuljetuksia koskevat sopimukset, joissa Ukrainan intressejä ei huomioida.

– Arvostamme Turkin pyrkimyksiä Ukrainan satamasulkujen purkamiseksi. Samalla on kuitenkin syytä ottaa huomioon se, ettei tästä asiasta ole olemassa Ukrainan, Turkin ja Venäjän välisiä sopimuksia, kerrotaan maan ulkoministeriön lausunnossa Politico-lehden mukaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, ettei häntä tai maan ulkoministeriä Dmytro Kulebaa ole kutsuttu asiasta neuvotteluihin Ankaraan, raportoi venäläinen uutistoimisto Interfax.

Ukraina vastustaa esimerkiksi sellaista sopimusta, missä miinat raivattaisiin Odessan edustalta niin, että Venäjän laivastolle avautuisi pääsy satamakaupunkiin. Ukrainassa uskotaan, että Venäjä käyttäisi tällaista tilaisuutta hyväkseen ja iskisi Odessaan.

– Jos ottaa huomioon Venäjän äskettäisen ohjusiskun Mykolaivin sataman viljavarastoon, emme voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että Venäjällä on suunnitelma käyttää tällaista [viljakuljetuksen] huoltokäytävää hyökätäkseen Odessaan ja eteläiseen Ukrainaan, todetaan Ukrainan ulkoministeriön lausunnossa.

Source Link yle.fi