Venäjä käyttää pelottelua heikentääkseen ihmisten toimintakykyä, sanoo tutkija Saara Jantunen ja neuvoo tunnistamaan omat tunteet

Venäjä uhkaa ydinsodalla ja syytää syytöksiä fasismista. Uhkailun ymmärtämiseen ei järki aina riitä.

Järki auttaakin propagandalta suojautumisessa vain tiettyyn rajaan asti. Näin kertoo valtioneuvoston kanslian uusi erityisasiantuntija Saara Jantunen.

Hän on jäänyt Puolustusvoimista virkavapaalle ja työskentelee nyt valtioneuvoston kansliassa tukemassa strategista viestintää ja päätöksentekoa.

Jantunen kuvaa tekevänsä analyysityötä eikä viestintää. Propagandasta Jantunen puhuu suoraan ja sujuvasti.

Ei ihme, sillä hän on tutkinut Venäjän informaatiosotaa vuosien ajan ja kirjoittanut aiheesta kirjan. Jantunen arvioi, että Venäjän propagandalla vedotaan tunteisiin, mikä on jäänyt medialukutaidosta keskustelemisen varjoon.

Jantunen käyttää esimerkkinä keskustelua Ukrainan sodan laajentumisesta, josta Venäjä on varoitellut. Hän kysyy, onko laajentumismahdollisuuden esillä pitäminen Venäjän keino informaatiosodassa.

– Jos teette näin, pommitamme teitä, jos teette noin, iskemme ydinaseilla, Jantunen kuvailee Venäjän pyrkimystä vaikuttaa keskusteluun.

Ydinsodalla pelottelu on yksi tapa vähentää ihmisten toimintakykyä, sillä totaalista tuhoa on vaikea järjellä käsittää. Siksi pelkästään se, että ymmärtää ydinsodalla pelottelemisen olevan Venäjän propagandaa, ei riitä suojautumiseen.

Jantusen mielestä tärkeää on tunnistaa tunteensa ja hyväksyä ne. Jaksamiseen auttaa myös hyvän arjen ylläpitäminen rutiinien avulla. Jantunen kannustaa ihmisiä purkamaan tunteensa toimintaan.

– Kunhan toiminta on rakentavaa eikä yhteiskuntaa vastaan suuntautuvaa.

Hän pitää turhana liikaa pohdiskelua siitä, onko liioiteltua osallistua vapaaehtoisille maanpuolustuskursseille tai täydentää pahan päivän ruokavarastoa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit herättivät suomalaiset

Aiemmin Jantunen on joutunut todistelemaan informaatiosodan olemassaoloa. Nyt on toisin.

Käänne suhtautumisessa johtuu Yhdysvaltojen presidentinvaaleista vuonna 2016.

– Tuolloin Venäjän vaalivaikuttaminen tuli näkyväksi ihmisille, ja se dokumentoitiin hyvin, Jantunen sanoo.

Viitteet Brexit-kansanäänestykseen liittyneestä häirinnästä ja Venäjän aggressioiden lisääntyminen vahvistivat kehityskulkua. Lopullinen niitti oli helmikuu 2022 ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

– Monilta suomalaisilta suomut putosivat silmiltä, Jantunen sanoo.

Harva suomalainen uskoo Venäjän esittämiä väitteitä kaikkien ukrainalaisten fasistisuudesta.

Silti näillä väitteillä on tarkoituksensa. Tälläkin propagandalla pyritään herättämään vahvoja tunteita, vaikka ihmiset eivät väitteitä uskoisikaan.

Fasisteiksi leimaaminen on eräänlainen eläimellistämisen keino, jolla pyritään riistämään kohteelta sen ihmisarvo. Keino on vanha.

– Eläimellistämistä käytti myös Hitler puhuessaan juutalaisista, Jantunen sanoo.

Propaganda kuormittaa etenkin niitä, jotka seuraavat jatkuvasti mediaa.

Välillä on siis hyvä vain sulkea viestimet, suosittaa Jantunen.

Voit keskustella informaatiosodasta sunnuntaihin 12.6.2022 kello 23:een asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Lue lisää:

Kansanedustajat ovat nyt Venäjän infovaikuttamisen kohde – Ano Turtiainen kertoi Venäjän tv:ssä ”globalistien” vallankaappauksesta Suomessa

Riku Rantala on rikosten penkkiurheilija ja informaatiovaikuttamiseen perehtynyt reservin kapteeni, joka neuvoo pitämään taukoja sotauutisten seuraamisessa

Valheenpaljastaja: Kahdeksan asiaa, jotka jokaisen pitäisi ymmärtää misinformaatiosta

Source Link yle.fi