Banner Before Header

Venäjä sanoo avanneensa liikenneyhteydet Donbasin kautta Krimille

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan venäläisjoukot ovat ottaneet käyttöön noin 1 200 kilometriä junaraiteita ja avanneet teitä mahdollistaakseen ihmisten ja tavaran liikkumisen Krimin ja Itä-Ukrainan Donbassin välillä. Shoigu kertoi asiasta puhelinkokouksessa tiistaina.

Krim on ollut venäläisjoukkojen hallussa vuodesta 2014.

Shoigun mukaan avattu maayhteys mahdollistaa tavarankuljetukset myös venäläisjoukkojen hallussa pitämiin satamakaupunkeihin Mariupoliin, Berdianskiin ja Hersoniin.

Hän myös väitti Mariupolin ja Berdianskin satamien toimivan normaalisti ja että niissä oltaisiin valmiita aloittamaan viljan kuljetukset meriteitse.

Ensimmäiset Mariupolista lähteneet laivat ovat vieneet metallia Asovanmeren perukassa sijaitsevaan Donin Rostoviin.

Venäjän hallussa olevan Berdjanskin viranomaiset kertoivat tänään keskiviikkona, että sen satama-alue on puhdistettu miinoista ja satamassa on viljalastissa olevia laivoja valmiina lähtemään. Uutistoimisto Tassin välittämää tietoa ei voida vahvistaa puolueettomista lähteistä.

Venäläisjoukkojen saarto Mustallamerellä on herättänyt pelkoja maailmanlaajuisesta ruokakriisistä. Ukrainassa on jumissa arvioiden mukaan noin 20-25 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei voida kuljettaa pois maasta. Ukraina on syyttänyt venäläisjoukkojen varastavan ukrainalaista viljaa ja myyvän sitä eteenpäin.

Kremlin tiedottaja toisti eilen Venäjän kannan, jonka mukaan Venäjä sallii viljalaivojen kulun Mustanmeren halki. Tämä edellyttää Venäjän mukaan, että Ukraina poistaa väyliltä miinoitukset. Venäjä haluaa myös tarkistaa Ukrainaan tulevat laivat, ettei niissä ole aseita.

Ukraina ei hyväksy Venäjän ehtoja. Ukrainan mukaan saarto on laiton. Lisäksi Venäjä voisi käyttää miinoitteiden purkamista hyväkseen ja hyökätä Ukrainaan mereltä.

Lisää aiheesta: Lavrovin Turkin-matkaan kohdistuu monia odotuksia – neuvotteluissa saattaa olla pelinappulana myös Suomen ja Ruotsin Nato-hanke

Ylen Ukrainan sodan päivittyvä seuranta.

Source Link yle.fi