Venäjä uhkaa kaapata Saksalta röntgen­tähti­tiedettä mullistaneen avaruus­laitteen, joka on tuottanut ainut­laatuisia kuvia maailman­kaikkeudesta

Voiko avaruudessa olla merirosvoutta? Kyllä, ainakin kuvaannollisesti.

Saksalainen Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE) suunnitteli ja rakensi heinäkuussa 2019 avaruuteen laukaistun eRosita-tutkimuslaitteen, jonka kuvat ovat jo ehtineet mullistaa röntgentähtitiedettä. Laite kykenee erottelemaan avaruudesta paljon himmeämpiä kohteita, kuin sen edeltäjä ROSAT kolme vuosikymmentä sitten.

MPE:n eRosita on kiinteä osa venäläistä Spektr RG -avaruusteleskooppia, joka on sijoitettu lähelle niin sanottua L2-pistettä Maan ja Auringon välissä. Spektr RG:ssä on eRositan lisäksi myös venäläinen ART-XC-instrumentti, joka toimii yhdessä eRositan kanssa. Molemmat tekevät havaintoja röntgensäteilyn alueella.

MPE sanoi irti yhteistyönsä Venäjän avaruusviraston Roskosmosin kanssa pari päivää sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta. Tällä hetkellä eRosita on lepotilassa.

Roskosmosin pääjohtaja Dmitri Rogozin uhkaa nyt kaapata yli 90 miljoonaa euroa maksaneen eRositan venäläiseen käyttöön, vastoin saksalaisten tahtoa. Saksan media kutsuu Rogozinin aikeita merirosvoudeksi.

– Olen antanut määräyksen aloittaa työt saksalaisteleskoopin ottamiseksi uudelleen käyttöön Spektr RG -järjestelmässä siten, että se toimii osana venäläistä teleskooppia, sanoi Rogozin hiljattain televisiossa uutiskanava Deutsche Wellen mukaan.

– Huolimatta saksalaisten vaatimuksesta sulkea toinen Spektr RG:n teleskoopeista, venäläiset asiantuntijat haluavat jatkaa sen työtä. Roskosmos tekee asiasta tarvittavat päätökset lähiaikoina.

Rogozin on entinen Venäjän Nato-suurlähettiläs ja varapääministeri, jonka vastuualueelle hallituksessa kuului maan puolustusteollisuus. Roskosmosia vuodesta 2018 johtanut Rogozin tunnetaan presidentti Vladimir Putinin vankkana tukijana.

Avaruusfysiikan Max Planck -instituutti julkaisi kaksi vuotta sitten eRosita-instrumentin ottaman karttakuvan, jossa näkyy koko taivas röntgensäteilyn energia-alueilla.

Röntgenlaitteen kaappaaminen avaruudessa ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Venäjän akatemian avaruustutkimusinstituutin IKI:n tieteellinen johtaja Lev Zelenyi kertoo, että kaikki hänen kollegansa ovat sekä poliittisista että teknisistä syistä sanoutuneet irti Rogozinin lausunnoista. Zelenyin kannanotosta kertoi avaruustutkimukseen erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija Gerhard Kowalski verkkosivustollaan.

Roskosmosin pääjohtaja Dmitri Rogozin tukee Vladimir Putinia ja Kremlin kovaa sotapolitiikkaa.

Ensinnäkään Roskosmos ei Zelenyin mukaan tiedä tarkasti, miten eRositaa ohjataan. Yritys ottaa se hallintaansa voisi rikkoa laitteen. Toiseksi, päätös kaapata eRosita voisi vahingoittaa vakavasti venäläisten tutkijoiden asemaa tiedemaailmassa. Kolmanneksi, kaapatun laitteen avulla tehtyä tutkimusta ei saisi julkaistua missään vakavasti otettavassa kansainvälisessä tiedelehdessä, Zelenyi perusteli kantaansa.

Rogozin on jo vastannut Zelenyin kritiikkiin, kertoo Kowalski. Rogozin ihmetteli Telegram-kanavallaan, onko Zelenyin ”tärkein tehtävä” saada tutkimusartikkeleita ulkomaalaisten tiedelehtien palstoille.

Source Link is.fi