Banner Before Header

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on yhä epätodennäköinen, arvioivat asiantuntijat – tiedustelutiedoilla myös muita tarkoitusperiä

Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan Venäjä olisi hyökkäämässä Ukrainaan keskiviikkona. Venäjä on koonnut Ukrainan rajan tuntumaan ainakin yli 100 000 sotilasta.

Sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi kuitenkin maanantain A-studiossa, että hyökkäys lähipäivinä on epätodennäköinen, vaikka Venäjän sotilaallinen suorituskyky onkin riittävä operaation aloittamista varten.

Kajanmaa suhtautuu myös tiedustelutietoihin kriittisesti ja toteaa, että niiden julkistamisella voi olla muitakin tarkoitusperiä kuin varoittaa Venäjän hyökkäysvalmiudesta.

– Väitetään, että niillä pyrittäisiin vähentämään sodan riskiä ja kertomaan Venäjälle, että me tiedämme, mitä te aiotte. Siinä käydään nyt informaatiosotaa.

Kansainvälisen politiikan professori, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg kertoo olevansa samoilla linjoilla hyökkäyksen epätodennäköisyydestä.

– Todennäköisempää on, että ainakaan laajaa hyökkäystä ei tule. Toisaalta epätodennäköistä on myös se, että tästä nyt äkkiä nämä jännitteet vähenisivät niin, että palattaisiin normaaliin tilanteeseen.

Kajanmaan mielestä sotatoimet olisivat Venäjälle kannattamattomia.

– Venäjä sitoutuisi siinä pitkäaikaiseen kriisiin, jossa tulisi tappioita – niin materiaalisia kuin ihmisuhreja. Ukraina on kehittynyt sotilaallisesti viime aikoina, eikä Venäjä halua muodostaa uutta Tšetšeniaa tai Afganistania Ukrainaan.

Toistaiseksi kriisiin ei ole löytynyt ratkaisua diplomatian keinoin, eikä Venäjä ole halukas neuvottelemaan suoraan Ukrainan kanssa. Neuvottelut muiden maiden johtajien välityksellä jatkuvat, mutta Forsbergin odotukset neuvottelujen vaikutuksesta eivät ole korkealla.

– Diplomaattisessa tiessä rajoitetaan lähinnä huonojen vaihtoehtojen syntyä eikä haeta aitoa ratkaisua, jolla pyyhittäisiin tämän hetken jännitteet pois.

Molemmat asiantuntijat uskovat, että tilanne voi jatkua nykyisellään vielä pitkään. Kajanmaan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnistunut tavoitteessaan luoda pelotetta, ja Putin haluaa ennen kaikkea tulla nähdyksi voittajana.

Millainen ratkaisu Putinille sitten riittäisi?

– Sellainen poliittinen ratkaisu, että hän voi kotimaassaan ilmoittaa, että me voitimme käyttämällä sotilaallista voimaa, ja näyttämällä, että Venäjä on taas voimissaan.

Maanantain A-studio on katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

Lue lisää:

Source Link yle.fi