Banner Before Header

Venäjän propaganda rehottaa Italian televisiossa – maan parlamentti tutkii jo, ovatko kommentaattorit Venäjän leivissä

Toukokuun ensimmäisenä sunnuntai-iltana Italian kaupallinen Rete4-televisiokanava näytti suorana Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin haastattelun. Zona Bianca -nimisessä ohjelmassa Lavrovin annettiin puhua italialaiselle televisioyleisölle Kremlin propagandaa 42 minuutin ajan.

Haastattelussa Lavrov toisti Venäjän väitteen siitä, että hyökkäys Ukrainaan tehdään “Ukrainan puhdistamiseksi natseista.”

Sitten hän vastasi ohjelman juontajan kysymykseen siitä, miten Venäjä voi puhua Ukrainan natsien vastaisesta operaatiosta, kun presidentti Volodymyr Zelenskyi itse on juutalainen.

– Myös Hitlerillä oli juutalaista verta, eli se ei tarkoita mitään, Lavrov kommentoi.

Haastattelu sai aikaan valtavan kohun niin Italiassa kuin ulkomailla. Lavrovin valheita kiirehti tuomitsemaan niin Kanadan pääministeri Justin Trudeau kuin Italian pääministeri Mario Draghi. Jopa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kerrotaan pahoitelleen puheita.

– Se, mitä Lavrov sanoi, on harhaista. Erityisesti osio, jossa hän viittaa Hitleriin, on todella rivo, Draghi kommentoi Italian uutistoimisto Ansan mukaan.

Propagandaa jopa yleisradioyhtiön kanavilla

Ulkoministeri Lavrov ei ole ainoa Venäjän propagandaa levittänyt vieras italialaisissa televisio-ohjelmissa viime kuukausina. Venäjä-mielisiä kommentaattoreita sekä venäläisiä toimittajia ja poliitikkoja on esiintynyt maan kaupallisilla ja myös yleisradioyhtiö Rain kanavilla tämän tästä.

Kaupallisten kanavien ohjelmissa on esiintynyt esimerkiksi Venäjän valtiolliselle uutistoimisto Sputnikille työskenteleviä journalisteja.

Jo heti Ukrainan sodan alettua Italiassa ihmeteltiin esimerkiksi Rain Moskovan-kirjeenvaihtajan Marc Innaron myötämielisiä kommentteja presidentti Putinista.

Italialainen tv-juontaja Giuseppe Brindisi.
Lavrovia haastatellut tv-juontaja Giuseppe Brindisi puolustelee valintaa päästää ääneen Venäjä-mielisiä. Gustav Hofer / Yle

Lavrovin tv-haastattelun herättämän kohun jälkeen tilanteeseen reagoi jo yleisradioyhtiötä valvova elin. Se teki Italian valtion turvallisuuselin Copasirille tutkintapyynnön, jossa se pyysi selvittämään, työskentelevätkö televisiossa esiintyvät henkilöt Venäjän hallinnolle. Toukokuun alkupuolella Italian parlamenttiin perustettiin komitea tutkimaan asiaa.

Lavrovin haastattelun näyttänyt Rete4-kanava on osa Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin omistamaa Mediaset-yhtiötä. Yhtiö on vakuuttanut, ettei Berlusconi tiennyt Lavrovin haastattelusta.

Lavrovia haastatteli suosittu juontaja Giuseppe Brindisi. Ylen haastattelussa hän sanoo, että italialaisessa televisiossa annetaan monipuolisesti ääni kaikille osapuolille. Hän puolustelee sitä, että ohjelma kutsuu jatkuvasti lähetyksiinsä myös Venäjä-mielisiä tahoja.

– En tiedä, annetaanko muissa maissa tällä tavalla tilaa Venäjän propagandalle tai venäläisille kommentaattoreille. Uskon, että niille italialaisille, jotka istuvat television ääreen ja haluavat ymmärtää sotaa, on rikastuttavaa kuulla myös Venäjän puoli asiaan, Brindisi sanoo.

Historiallisesti lämpimät suhteet

Rooman Ulkopoliittisen instituutin johtaja Nathalie Tocci kuuluu politiikan asiantuntijoiden ryhmään, jonka jäsenet eivät enää mene vieraiksi Venäjän propagandaa levittäviin ohjelmiin.

Tocci listaa useita syitä Venäjän propagandan nopealle leviämiselle Italiassa.

– Italiassa ei ole perinteisesti kovin vahvaa ulkopolitiikan asiantuntemusta. On ehkä ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, kun ulkopoliittista osaamista tarvitaan joka päivä mediassa.

Vielä tärkeämpi syy löytyy kuitenkin Italian ja Venäjän historiallisesti lämpimistä väleistä, sanoo Tocci.

– Kulttuuriset ja yhteiskunnalliset suhteet sekä tiiviit taloudelliset yhteydet ovat pitäneet maita lähellä toisiaan.

Vladimir Putin, Silvio berlusconi ja Dmitry Medvedev.
Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi Putinin vieraana talviolympialaisissa vuonna 2014. Isännöimässä mukana Venäjän entinen pääministeri Dmitri Medvedev. Dmitry Astakhov / EPA

Italialaiset luottavat Putiniin toiseksi eniten Euroopassa heti kreikkalaisten jälkeen, käy ilmi yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuskeskuksen vuonna 2021 julkaisemasta listauksesta.

Italian ja Venäjän poliittisilla puolueilla ja poliitikoilla on historiallisesti ollut hyvät välit. Italian Kommunistinen puolue PCI oli läntisen Euroopan suurin kommunistinen puolue, ja teki toisen maailmansodan jälkeen monta vuosikymmentä läheistä yhteistyötä Neuvostoliiton kanssa.

Salvini vastustaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Italian oikeisto on pitänyt suhteita yllä Venäjään viime vuosikymmeninä. Esimerkiksi pitkäaikainen pääministeri Berlusconi sekä oikeistopopulistisen La Lega -puolueen johtaja Matteo Salvini ovat osoittaneet myötämielisyyttä Venäjälle ja presidentti Putinille.

La Legaa on myös epäilty siitä, että se olisi neuvotellut venäläisen rahan vastaanottamisesta.

La Legan parlamentaarikot Gianluca Buonanno, Lorenzo Fontana ja Matteo Salvini Europarlamentin kokouksessa vuonna 2014. Heillä on päällään paita, jossa lukee ”ei pakotteita venäläisille”. Patrick Seeger / EPA

Sodan aikana Italian pääministeri Draghi on ottanut selvän kannan Ukrainan puolesta. Tavatessaan pääministeri Sanna Marinin Roomassa toukokuun puolivälissä Draghi myös lupasi antaa Suomen Nato-jäsenhakemukselle tuen.

Salvini puolestaan on vastustanut Ukrainaan lähetettävää aseapua sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Viime aikoina hän suunnitteli jopa matkaa Venäjälle, mutta jäädytti suunnitelman muiden poliitikkojen kritiikin takia.

Toccin mukaan Italia on otollinen maaperä Venäjän propagandalle, ja Venäjä on osannut käyttää tätä hyväkseen.

– On hierottu suhteita bisnesmaailmaan, poliitikkoihin ja myös mediaan. Näin heidän valeuutisensa pääsevät läpi.

Propagandalla on myös vaikutuksensa. Tuoreen, brittiläisellä YouGov-tutkimusyrityksellä teetetyn kyselyn mukaan vain puolet italialaisista uskoo, että Venäjä yksin on syypää Ukrainan sotaan.

Lue myös:

Onneksi kevät on ovella – italialaiset pelkäävät jo, kylmenevätkö kodit ensi talvena Venäjän sodan vuoksi

Puolalainen pormestari antoi Matteo Salvinille lahjaksi Putin-paidan: ”Pyydän, että vierailette vastaanottokeskuksessa, jos puette sen päällenne”

”Olen surullinen ja pettynyt” – Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi ottaa etäisyyttä ystäväänsä Vladimir Putiniin

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 6.6. kello 23 saakka.

Source Link yle.fi