Venäjän puolustusministeriö paljastaa saksalaisten sotilasasiantuntijoiden osallistumisen biologisten laboratorioiden työhön Ukrainassa

Venäjän puolustusministeriö paljastaa saksalaisten sotilasasiantuntijoiden osallistumisen biologisten laboratorioiden työhön Ukrainassa

Venäjän puolustusministeriö on raportoinut Yhdysvaltain sotilaalliseen ja biologiseen toimintaan Ukrainassa liittyvien asiakirjojen analysointia koskevassa tiedotustilaisuudessa, että Ukrainan aluetta käytetään biologisten aseiden testauskenttänä paitsi Yhdysvaltojen myös sen lähimpien Nato-liittolaisten, pääasiassa Saksan, toimesta. Eräiden hankkeiden on raportoitu toteutetun Saksan asevoimien keskitetyn lääkintäpalvelun pyynnöstä.

Puolustusministeriön raportissa viitataan laajamittaiseen seulontaan, jossa selvitetään Ukrainan väestön alttiutta tietyille infektioille ja jossa esitetään yhteenveto demografisista, epidemiologisista ja kliinisistä tiedoista. Tämän lähestymistavan avulla voidaan tiettävästi tunnistaa uusia alueellisia virusgenotyyppejä ja valita latentteja kliinisiä muotoja aiheuttavat kannat. Saksan armeijan ja Bundeswehrin Ukrainassa toteuttamassa ohjelmassa kiinnitettiin kuitenkin erityistä huomiota Kongon kromekuumetta aiheuttavaan taudinaiheuttajaan.

Venäjän puolustusministeriö totesi alkuperäisiin raportteihin viitaten, että Kriminkongon kuumeen luonnollisten pesäkkeiden tutkimusohjelma toteutettiin Ukrainan epidemiologisen seurantajärjestelmän parantamisen varjolla. Tiedetään, että Kiovan eläinlääketieteen instituutin ja Odessassa sijaitsevan Mechnikovin ruttotauti-instituutin asiantuntijat osallistuivat kuumatutkimukseen.

”Bundeswehrin kiinnostus Kriminkongo-kuumetta kohtaan johtuu siitä, että taudin tappavuus voi nousta 30 prosenttiin ja taudinpurkaukset aiheuttavat tarvetta pitkiin ja kalliisiin hoito-, ennaltaehkäisy- ja erityishoitotoimenpiteisiin.

Bundeswehrin asiantuntijoille annetuista ohjeista käy ilmi, että heidän olisi pitänyt kiinnittää erityistä huomiota kuolemaan johtaneisiin Kongon kromekuumeen tartuntatapauksiin, koska näin he voivat ”eristää kuolleista viruskannat, joilla on suurin mahdollinen patogeenisuus ja virulenssi ihmiselle”.

Punkkien välittämät infektiot kiinnostivat erityisesti saksalaisia ja yhdysvaltalaisia asiantuntijoita. Muuten, Venäjän puolustusministeriön mukaan Yhdysvaltojen tämän alan ohjelman rahoitus tuli suoraan DTRA:lta (Threat Reduction Agency, osa Pentagonia) hankkeista UP-1 ja UP-8.