Banner Before Header

Venäjän Tu-160 -pommikoneet härnäsivät Nato-maiden ilmavoimia Pohjanmerellä

Kaksi venäläistä Tu-160 -pommikonetta lensi perjantaina Pohjanmerellä Naton ilmatilaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lähteenä on Hollannin puolustusministeriö.

Strategiset pommikoneet saivat heti seuraa Belgian ilmavoimien F-16 -hävittäjistä, minkä jälkeen ”saattotehtävä” siirtyi edelleen Pohjanmeren yllä Britannian Kuninkaallisten ilmavoimien kontolle.

Hollannin puolustusministeriön mukaan venäläiset lentävät silloin tällöin Naton ilmatilaan ilman tunnistautumista ja radioyhteyden ottamista.

Vain vuorokautta aikaisemmin, torstaina, uutisoitiin kahden samantyyppisen venäläisen pommikoneen lentäneen Valko-Venäjän ilmatilassa.

Lue lisää: Venäjä lähetti ydinaseiden kuljetukseen soveltuvat Tupolevit Valko-Venäjän ilmatilaan

Valko-Venäjän puolustusministeriön mukaan kyseessä oli harjoittelu, joka kohdistui alueeseen noin 60 kilometriä Puolan rajasta itään.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on parhaillaan käynnissä hybridisodaksi luonnehdittu konflikti, jossa keskeisessä roolissa ovat idästä länteen paimennetut siirtolaiset.

Puola on sulkenut rajansa.

Tupolev Tu-160, josta Nato käyttää koodinimeä Blackjack, on kääntyväsiipinen strateginen yliäänipommikone.

Koneet ovat olleet palvelukäytössä vuodesta 1987 lähtien ja niiden lukumäärän arvellaan olevan kuusitoista.

Se pystyy kantamaan kuusi H-55-risteilyohjusta, kaksitoista H-15-ydinohjusta tai 40 000 kilogramman verran erilaisia lentopommeja.

Keskiviikkona kaksi venäläistä Tu-22M3 pommittajaa lensi samanlaisella tehtävällä Valko-Venäjän ilmatilassa.

Venäjä on käyttänyt Tu-22M3-koneita Syyrian operaatiossaan.

Reuters kertoi Valko-Venäjän puolustusministeriön ilmoittaneen, että tällaisia ​​venäläisiä pommikoneiden lentoja tehdään säännöllisesti.

Tämän vuoden syyskuussa Venäjän puolustusministeriö kertoi Ruotsin, Tanskan, Suomen ja Italian lähettäneet hävittäjiään saattamaan kahta Tu-160-pommikonetta, kun ne lensivät Itämeren yllä.

Pommikoneita saattoivat venäläiset hävittäjät.

Venäjän puolustusministeriön mukaan saattue lensi kansainvälisten vesien yllä.

Viime huhtikuussa Saksan, Tanskan ja Suomen ilmavoimien koneiden kerrottiin nousseen ilmaan seuraamaan kahta Tu-160-pommikonetta, jotka tuolloinkin lensivät Itämeren yllä. Pommikoneita saattoivat venäläishävittäjät.

Source Link is.fi