Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ac0250a7ec4da154acf5cd7ad300ac0f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Venäjän valtiota voi tänään uhata maksu­kyvyttömyys – Uutisalue

Venäjän valtiota voi tänään uhata maksu­kyvyttömyys

Venäjän valtiota voi uhata tänään maksukyvyttömyys, mikäli maa ei pysty maksamaan ulkomaisten lainojensa korkoja.

Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun Venäjä löisi laimin valuuttamääräisten lainojensa lyhennykset sitten reilu vuosisata sitten tapahtuneen lokakuun vallankumouksen.

Tänä iltana päättyy Venäjän valtionlainan sadan miljoonan dollarin korkolyhennysten 30-päiväinen armonaika. Alun perin lyhennys erääntyi 27. toukokuuta.

Venäjän hallinto on kylläkin aiemmin ilmoittanut, että se aikoo huolehtia lyhennyksistä. Valtiolla olisi kassavaroja huolehtia maksusta, mutta sanktioiden takia sen kansainvälinen maksuliikenne on jäissä.

Tämän takia Kremlin hallinto on pitänyt tilannetta keinotekoisena ja kertonut maksavansa lyhennykset viime kädessä ruplissa. Valtiovarainministeri Anton Siluanovin mukaan kyseessä on ”farssi”.

Venäjä kertoo lähettäneensä nytkin kyseessä olevat lyhennykset kansainväliseen maksuliikenteeseen, mutta rahat eivät ole tulleet velkojien tileille.

Valtion rahoitusasema on hyvä, sillä kaasun ja öljyn kohonneen hinnan myötä Venäjän vaihtotaseen ylijäämä on tänä keväänä vain kasvanut. Tämän takia maksukyvyttömyys ei olisi Venäjälle välitön uhka.

Ulkomaisten velkojen laiminlyönti vaikeuttaisi kuitenkin Venäjän toimintaa kansainvälisillä lainamarkkinoilla tulevaisuudessa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ei ole enää toukokuun lopun jälkeen sallinut Venäjän ulkomaisiin velkoihin liittyvää maksuliikennettä. Tämä vaikuttaa myös kansainväliseen maksuliikenteeseen. Myös EU on asettanut vastaavanlaisia rajoitteita Venäjän käyttämälle NSD-selvitysjärjestelmälle.

Noin 40 miljardia dollaria Venäjän veloista on dollareissa taikka euroissa, kertoo BBC. Tästä puolet on ulkomaisilla velkojilla.

Venäjän valtiolla on ollut koko kevään ajan hankaluuksia maksaa valuutta­määräisten valtionlainojensa korkoja ja lyhennyksiä pakotteiden takia. Tähän asti maksukyvyttömyydeltä on kuitenkin vältytty.

Source Link is.fi