Banner Before Header

Venäläiset saivat yllättävän tarjouksen KOK:n isolta pomolta – näillä ehdoilla pääsevät nopeasti takaisin kilpailuihin

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach toivoo, että Ukrainan sotaa vastustavat venäläisurheilijat voisivat palata takaisin kansainvälisiin kilpailuihin, selviää italialaislehti Corriere della Serasta.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat suljettiin ulos lähes kaikesta kansainvälisestä urheilutoiminnasta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Bach perustaa näkemystään sillä, että olympialiikkeen on tarkoitus edistää rauhaa ja yhtenäisyyttä.

– Venäläiset urheilijat eivät aloittaneet sotaa, hän perustelee.

Samalla KOK:n pomo ehdottaa, että sotaa vastustavat venäläiset ja valkovenäläiset voisivat kilpailla neutraaleissa väreissä, eli ilman maidensa lippuja ja tunnusvärejä.

– Tavoitteenamme on, että venäläiset urheilijat, jotka eivät kannata maansa sotatoimia, voisivat kilpailla taas. Sitä ei kuitenkaan ole helppo toteuttaa, Bach toteaa.

Vaikka KOK toivottaisi venäläiset ja valkovenäläiset tervetulleiksi kilpailuihin, edessä olisi edelleen monia käytännön haasteita.

Bach nostaa esiin, että osa maista on evännyt venäläisiltä pääsyn maahan ja osa kieltänyt omia urheilijoitaan kilpailemasta venäläisten kanssa.

Vaikka tilanne on vaikea, Bach toivoo, että asia saataisiin ratkaistua nopeasti. Samalla hän toteaa, että urheilua ja politiikkaa ei pitäisi sotkea liiaksi toisiinsa.

– Urheilua käytetään yhä enenevissä määrin poliittisena kostotoimena. Iranilaisetkin voivat haluta amerikkalaiset ulos kilpailuista, palestiinalaiset toivoa israelilaisten hyllyttämistä ja niin edelleen. Maailma on täynnä konflikteja – myös urheilussa. Aina on joku, joka taistelee toista vastaan, eikä halua vastapuolen osallistuvan tai toivoo tälle sanktioita, Bach sanoi.

Bach tunnetaan lämpimistä väleistään Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Heinäkuussa hänen kuitenkin uutisoitiin kääntäneen kelkkaansa, kun hän matkusti Ukrainaan presidentti Volodymyr Zelenskyin vieraaksi.

Lue lisää: KOK-pomolta täyskäännös: Putinin ystävänä tunnettu Bach matkusti Zelenskyin luo Ukrainaan

Kansainvälisestä urheilutoiminnasta ulossuljettujen venäläisurheilijoiden tilanne on puhuttanut viime viikkoina runsaasti.

Syyskuun lopulla Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin pääsihteeri Michel Vion kertoi, että venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät saatetaan nähdä takaisin kansainvälisissä kilpailuissa vielä tämän vuoden puolella.

Viime viikolla Kansainvälinen nyrkkeilyliitto IBA hyllytti Ukrainan jäsenyyden ja vetosi KOK:hon, jotta venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat otettaisiin jälleen mukaan kilpailutoimintaan.

Source Link is.fi